İkramiyezedeler

DEPREMDE mağdur olanlara “depremzede” denilmesinden esinlenerek, ikramiye hakları olduğu halde, bu ikramiyeleri ödenmeyen yüzbinlerce kişi için “ikramiyezede” deyimini kullandık.

Haberin Devamı

ANAYASA’YA AYKIRI
İkramiye hakkı olduğu halde ödenmeyen yüzbinlerce kişinin çoğunluğu, devlet memuru olarak çalışırken “istifa” edip ayrılanlardan ya da mirasçılarından oluşuyor.
Bunların dışında, “memuriyetine son verilenler” ve askerliğini “yedek subay” olarak yapanlar veya mirasçıları da ikramiyezede!
Bunlar, SSK (4/a) ya da Bağ-Kur’dan emekli olduklarında, memuriyette geçen süreleri ile ilgili “emekli ikramiyelerini” talep ediyorlar ancak alamıyorlardı. Nedenine gelince; “son defa Emekli Sandığı’na tabi görevden emekliye ayrılanlara emekli ikramiyesi ödenebileceği” şeklinde bir ibare vardı (2829 sayılı Yasa Md. 12/1).
Anayasa Mahkemesi, bu ibareyi Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. 5 Haziran 2010 tarihine kadar da iptal kararına uygun yasal bir düzenleme yapılması istenildi. Bu düzenlemeye bağlı olarak, SSK ya da Bağ-Kur’dan emekli olan ancak daha önce TC Emekli Sandığı’na tabi bir kurumda hizmeti bulunan yüzbinlerce kişiye, memuriyette geçen süreleri için ikramiye ödenecekti.
O da ne?
Verilen süre biraz geçtikten sonra yeni bir yasal düzenleme yapıldı ama eskisinin aynısı! Yani Anayasa Mahkemesi kararı hiçe sayıldı ve son defa Emekli Sandığı’na tabi görevden emekliye ayrılmayanlara ikramiye ödenemeyeceği yönünde düzenleme yapıldı!
DAVA AÇILMASI
Yüzbinlerce ikramiyezede, adeta “şok” oldular.
Haftalardır, ikramiyezedelerden “Biz şimdi ne yapalım, nasıl bir dilekçe yazalım?” diye soru yağıyor. Başlangıçta tek tek yanıt veriyordum ama baktım ki yetişmek mümkün değil. Burada izlenecek yolu özetlemekte ve dilekçe örneklerine yer vermekte yarar gördüm.

Birinci Aşama:

Bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulup, memuriyette geçen süreler için emekli ikramiyesi ödenmesi talep edilecek.
Maalesef, Kurum bu başvuruyu, yeni yasal düzenlemeyi öne sürerek reddedecek.

Haberin Devamı

SGK'YA DİLEKÇE ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ

İkinci Aşama:

Kurumun başvuruyu 60 gün içinde reddi halinde, o yazının tebliğ tarihinden, başvuruya hiç yanıt vermemesi durumunda 60. günün dolduğu tarihten itibaren, 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açılması gerekiyor.
Bu aşamada, Anayasa Mahkemesi’nin yeni düzenlemeyi de iptal etmesi bekleniyor. Dava açanlara da bu yola başvurmakla, ikramiyeyi alabilme yönünden avantaj sağlamış olacaklar.

DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yazarın Tüm Yazıları