İyi hazırlanmış bir Lacan özel sayısı

MonoKL (Mono Kurgusuz Labirent) dergisi, yalnız felsefecilerin değil, edebiyatçıların, çağını kuşatıcı algılamak isteyen herkesin alıp okuması gereken bir Lacan özel sayısı yayımladı.

Haberin Devamı

Kapakta verilen açıklama, derginin kapsamı konusunda bilgi vermektedir.

Uluslararası Lacan Özel Sayısı’na 9 ülkeden 39 yazar doğrudan katılım göstermiştir.

Bu yazıların 33 tanesi dünyada ilk kez MonoKL’da yayımlanmaktadır.

Yeşim Keskin imzalı Editör’den bölümünde özel sayı hakkında açıklayıcı notlar bulunuyor:

Neden Jacques Lacan? Yüzlerce nedenden “bir” tanesi: Çünkü felsefeden bilime, edebiyattan cinselliğe, arkeolojiden psikolojiye, mitolojiden matematiğe, dinler tarihinden eleştirel teoriye, sinemadan dilbilime, pratikten teoriye uzanan geniş bir alanda derinlikli bir bakışı sunmuş bir düşünür: Psikanalizin filozofu, felsefenin psikanalisti. Psikanaliz pratiğinde klasik ortodoks pratiklerini reddeden bir anlam araştırmacısı ve tüm edindiklerini kendine özgü sistemi doğrultusunda analiz ederek kabul eden bir düşünür. Temel tutkusunun insanı anlamak olduğunu her satırında, her satır arasında gördüğümüz, göremediğimizde sezdiğimiz bir Mutlak Efendi. (...)

Haberin Devamı

Kuramsal olarak yukarıda ifade etmeye çalıştığımız gibi, Lacan, her şeyden önce bir bakış açısı, dünyayı yorumlayış penceresi ve nihayetinde ihtiyacımız olan yegane şeyin sunuşu: Kendi üzerinde düşünebilen düşüncedir. Basit ve basit olduğu kadar karmaşıktır. Psikanalize yeniden dönersek, Lacan, Freud’dan sonra en fazla etkisi olan psikanalisttir.”

Derginin başında, Arzu ve Varlık - Dağlarca’ya Bakışlar adlı önemli kitabın yazarı Ahmet Soysal’ın Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı anan bir sunusu ve Dağlarca’nın hiçbir yerde yayımlanmamış iki dörtlüğü yer alıyor.

“Şiirin, insana ve insanda canlıya özgü olanı -ama buradan da doğaya ve dünyaya özgü olanı- sunmadaki ayrıcalığı apaçıktır. İnsanın yaşamını ve varoluşunu -kendi içinde oluşunu, kendi dışında oluşunu- temellendiren dil boyutunun yoğunluk ve yaratı doruğudur şiir.

Şiirdi Dağlarca ve şiir kalacak, çünkü şiirinin bize söyleyeceği tükenecek gibi değil.

Haberin Devamı

İnsanın düşünsel deneyiminin açıldığı eşsiz bir alan olarak psikanalistik alan, açılımı gereği, dikkatini dile ve dilin sözüne çevirdiği anlamda, öncelikle şiire, en üstün şiire bakmıştır, bakacaktır. Böylece, Dağlarca’yı bulacaktır, çünkü Dağlarca’nın sözü, kendi yollarıyla, psikanalizin değdiğine değmiştir: Bilinçdışını, beni, arzuyu, imgelemi, bedeni kendi sözcükleriyle dile getirmiş, araştırmış, sınamıştır. Psikanalitik düşüncenin bu yakınlıktan kazanacağı çoktur.

15 Ekim 2008 günü Dağlarca’yı yitirdik.”

* * *

LACAN Özel Sayısı, on bir bölümden oluşuyor: Lacan’a Giriş, Lacan ve Edebiyat, Lacan ve Tipoloji, Lacan ve Felsefe, Lacan ve Klinik, Lacan ve Toplum/Politika, Lacan ve Cinsellik, Lacan ve Sinema, Zamansız Uzam, Söyleşiler, Lacan’ın Kendi Yazıları.

Haberin Devamı

Kitabın sonunda Lacan Sözlük, ve özel sayıda yer alan Yazarlar Hakkında sayfaları var.

Dergi, Türkçe ve Fransızca olarak iki dilde yayımlandı. Bunun yanında geçtiğimiz haziran ayında İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve MonoKL Dergisi işbirliğiyle “Uluslararası Lacan Kolokyumu, Lacancı Teori ve Pratik” konulu bir kolokyum düzenlenmişti. Dergide yer alan isimlerin bir kısmı kolokyumda da bildiriler sunan isimler. Sözünü ettiğimiz bildiriler, derginin bir sonraki Levinas sayısında yer alacaklar.

Lacan’a Giriş bölümündeki biyografi ve bibliyografya bölümü, diğer yazıları daha özümseyerek okumanızı sağlayacaktır. Lacan ve Edebiyat bölümünde Elisabeth Roudinescu’nun Lacan’ın Listesi. Kayıp Eşyalar Listesi’ni ayrı bir dikkatle okumanızı isterim. Günümüzün önemli filozofları, düşünürleri ile ilgili yazıları okuyoruz, ya da bazı yazılarda onlardan dipnotu ile karşılaşıyoruz. Ama onun hakkında bütüncül bir bilgiye ancak böyle iyi hazırlanmış özel sayılarla kavuşabiliyoruz.

Haberin Devamı

* * *

MonoKL’un Lacan Özel Sayısı, kitaplığınızı zenginleştirecek bir sayı, mutlaka alın.

    

Yazarın Tüm Yazıları