29 yılda sendikalı işçi sayısı 3.5 milyondan 750 bine düştü

1980 yılında nüfusumuz 42 milyon, sendikalara üye işçi sayısı 3.5 milyon.

Bugün nüfusumuz 72 milyon, sendikalara üye işçi sayısı 750 bin.

Haberin Devamı

1980’de milli gelir dağılımı 2000 dolar, bugün 7000 dolar.

1980 yılında ihracatımız tarım ağırlıklı, bugün sanayi ağırlıklı ve 100 milyar doların üzerinde.

1980 yılına göre sanayi üretimimiz kat kat artmış, yani sanayide atılım yılları olmuş; ihracatın % 70’i sanayi ürünlerinden oluşmuş.

Peki sosyal demokratların en yüce değer dedikleri emek nerede, emekçi nerede? Ekonominin işçi ayağı yok sayılmış; parası olan fabrika kurmuş; üretim yapmış... İşte sistem bu, anlayış bu.

Bu sistemin siyasi yelpazesinde sol olur mu? İşçi ve emekçi olur mu? Bu sistem demokratik hukuk devleti olur mu? Bu anlayışı ilke edinmiş bir ülkeyi AB içine alır mı?

12 Eylül hukuku devam ediyor. Kenan Evren anlayışı, çalışma hayatının üzerindeki baskısını sürdürüyor.

TBMM ÇALIŞANLARI

Sendikalar çok parçalı hale getirilmiş ama sendika yöneticilerinin saltanatı devam ediyor.

Peki burada her şeye rağmen muhalefet partilerine düşen görev bu sistemde daha fazla... Çünkü anamuhalefet partisinin aldığı oy % 23, diğer muhalefet partisinin aldığı oy % 16.

Toplamı iktidarın aldığı oy kadar... İktidar partisinin kırsal kesimden ve şehrin varoşlarından oy aldığı gerçeğinden hareketle muhalefetin, çalışanların oyuna çok ihtiyacı yok mu?

Muhalefet partileri öncelikle TBMM’de çalışanların örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmaya çalışmalı... Muhalefet partileri, kazandıkları belediyelerdeki köle düzeni şekline dönüşmüş, ihaleyle hizmet alma sistemini derhal iptal ederek hizmeti doğrudan işçiden almalı. Müteahhit kárını işçinin aylığına eklemeli ve işçilerin sendikalaşmasına karşı çıkmamalı, hatta yardımcı olmalıdır.

Parası olanın düdüğü çaldığı bu adaletsiz sistemde muhalefet bu sistemin parçası olursa iktidar yüzü göremez.
Tacettin KORKUT

Gazipaşa Havaalanı üzerine itirazlar

ANTALYA, Alanya ve Gazipaşa ile ilgili yazılarımız sırasında Gazipaşa Havaalanı inşaatının bitmekte olduğunu, havaalanının hazirana kadar açılacağını bildirmiş, ancak bazı arazilerin kamulaştırılması nedeniyle tarafların davalık olduğunu da hatırlatmıştık. Okurumuz İbrahim Çelik’in sitemi var bize... "Gazipaşa’nın topraklarının ne kadar verimli ve mikro klima havası olduğunu gözlemlemişsiniz. Ancak Gazipaşa Havaalanı ile ilgili bölümde, bu gözleminize uygun davranmadığınızı üzülerek okudum. Türkiye’nin en verimli, en özel topraklarına havaalanı yapılır mı? Havaalanı yapacak çevrede kayalık, dağlık yerler de olduğunu görmelisiniz. Hal böyleyken ülkemizin belki de dünyanın en verimli toprağına havaalanı yapmak, insan aklına saygısızlık değil midir? Bu kadar büyük bir yanlışı kamuoyuna duyurmak cesaretini göstermek hakkımızdır diye düşünüyorum. Havaalanı yaparak elde edeceğimiz kazançlarımız hiçbir zaman havaalanı için kaybettiğimiz toprakları ödeyemez. Lütfen bu konuyu bir kere daha gözden geçirip araştırın" diyor. Bu havaalanının yeri 1989’dan beri tartışıldı, ilk temeli de Çiller döneminde atıldı, sonra konu askıya alındı. AKP iktidarı da, geçen yıl özellikle Alanyalıların girişimiyle DHMİ tarafından TAV’a yap-işlet-devret modeliyle verildi. Okurumuz çevresel açıdan haklı; ama siyasi irade böyle karar vermişken, bölgeye ekonomik olarak büyük katkı sağlayacağı hesaplanmışken, bizim bundan sonra yapabileceğimiz bir şey yok. Keşke, bu verimli topraklar bir havaalanı uğruna gitmeseydi. Bir şey daha ekleyelim; uçaklar denizden ovaya iniş yapacak, tersine de kalkacak. Dağın tıraşlanması da mümkün değil. Bu bölgede havaalanı yapılacak başka arazi yok...

Ziraat Bankası

ZİRAAT Bankası ile ilgili olarak çok fazla e-mail gelmiştir. Sözleşmeyi imzalamadığı için bankasından kopartılan birçok arkadaşım gibi ben de (sözleşmeyi kabul edip bilgi işlem elemanı olduğumdan kamu bankalarının ortak iştiraki olan Fintek A.Ş.’de sözleşme imzaladığım halde) bölge müdürlüklerinin kapatılması gerekçe gösterilerek bankamdan kopartıldım. Üstelik 15 yıllık bankacı iken... Yaptığım işe hiç de uygun olmayan huzurevinde satın almacı olarak kamuda çalışmaya devam ediyorum. Sözü uzatsak sayfalar dolar. Ancak 2002-2009 arası 2-3 kat daha fazla maaş almış 30 yıllık arkadaşlarımızın emekli edilmesinin, bize yapılanlara kıyasla ne kadar ilgi çekici olduğunu takdirlerinize bırakıyorum.
Tahsin SEVİNÇ

Biliyor musunuz

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın, Türk Telekom’da görev yapan yabancı uzmanların güvenlik soruşturmasının yapılıp yapılmadığı, Telekom’un % 55.8 hissesini alan Ojer AŞ’nin ortaklarının kimler olduğu, Telekom’dan ayrılan personelin kazanılmış hak ve alacakları konusunda nasıl bir işlem yapıldığı sorularının yanıtlanmaması üzerine Başbakan’a bir kez daha sorduğunu; ayrıca bir başka soru önergesinde de "1.7.2008’de TRT tarafından yapılan ihaleyle FM (Frekans Modülasyonlu), GM (Genlik Modülasyonlu) radyo vericileriyle UHF ve VHF bandı TV vericilerinde kullanılmak üzere toplam 202 adet elektron tüp alındığı ve toplam 2.602.562 TL ödendiği bilinmekle; bu elektron tüplerin ömrü kaç yıldır? Bu tüpler hangi vericilerle (kurulu bulunduğu il merkezi ve özelliği) kullanılacaktır?" dediğini...

Haberin Devamı

Mesaj Panosu

TİSK açıklamasından: "2009 Mart ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı geçen yılın aynı ayına göre %25.5 azalarak 4.850’den 3.613’e, kurulan ticaret unvanlı işyerlerinin sayısı ise %15,3 azalarak 4.506’dan 3.815’e düşmüştür. Bu rakamlar ülkemizde girişimcilik hevesinin, iştahının erozyona uğradığını göstermektedir."

ZÜMRÜT Rize Gazetesi 60 yaşına bastı.Rize’nin ve Rizelinin sesi, gücü ve kulağı’ sloganıyla yayın yapan gazete bugün okurları ile 20.177’nci sayısıyla buluşacak. 5.5.1950’de merhum Belediye Başkanı Mustafa Ardal tarafından kurulan gazetenin sahipliğini 1986’dan beri, Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faik Bakoğlu yürütüyor. Zümrüt Rize’nin yaş gününü kutlarız.

Yazarın Tüm Yazıları