Düşen Tekirdağ uçağında sigorta ödemeleri başladı

AMSTERDAM’daki uçak kazasının hemen ardından 2 Mart tarihinde, yine bu köşede, uçaklardaki yapılması zorunlu sigortalar ve yolcuların bu sigortalardan doğan haklarına detaylı değinmiştim.

Aynı yazımda, düşen Tekirdağ uçağı ile ilgili bu konudaki gelişmeleri önümüzdeki günlerde aktaracağımı da belirtmiştim.

Nitekim, Hollanda’daki Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada düşen ve uçakta bulunan 135 yolcudan; 3 mürettebatın, 1 Türk, 4 de Amerikalı yolcu olmak üzere toplam 9 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı kazada sigorta konusu da netleşmeye başladı.

Öncelikle şunu belirteyim gerek mürettebatın gerekse yolcuların sigortası Ray Sigorta’ya ait. Yeri gelmişken bir bilgi notu daha vereyim. THY’ye ait uçak filosu ve yolcularla birlikte yapılması zorunlu tüm sorumluluk sigortaları Ray Sigorta tarafından yapılmış. Gelelim, Tekirdağ uçağındaki yolcuların sigorta konusuna ve bu konuda Ray Sigorta’dan aldığım bilgilere.

İlk olarak söyleyeyim, mürettebatın ferdi kaza sigortası bulunuyor ki, bu sigorta zorunlu değil, tamamen isteğe bağlı olarak yaptırılan bir sigorta. Ve THY uçuş personeli için bu sigortayı yaptırmış. Uçuş personeli derken de, kaptan pilotları, hostesleri ve kabin ekibini kastediyorum. Sigortanın tazminat tutarı ise, kaptan pilotlar için 150 bin dolar, ikinci kaptanlar için 100 bin dolar ve uçuş ekibi için de 50’şer bin dolar.

MÜRETTEBATA 400 BİN DOLAR ÖDEME

Düşen Tekirdağ uçağında ise kaptan pilot ve iki tane yardımcı pilot ile birlikte bir kabin memuru hayatını kaybettiğinden, vefat edenlerin yakınlarına Ray Sigorta toplam 400 bin dolar sigorta tazminatı ödeyecek.

Bu konudaki son gelişme ise; sadece kabin görevlisinin evrakları tamamlandığından Murat Eskin’in ailesine 50 bin dolar ödenmiş. Ray Sigorta, vefat eden diğer mürettebat ile ilgili evraklar hazır olur olmaz da ödemeyi yapacak.

Yolcuların sigortasına gelince... Yukarıda da değindiğim gibi kazada 5 kişi hayatını kaybetti. Şu an için de 20 yolcu da hastanelerde tedavi görüyor. Şunu belirteyim, kazadan sağ ve yara almadan kurtulan yolcuların sigortadan alacakları herhangi bir teminat yok. Ölenlerin yakınlarına ise vefat tazminatı ödeniyor. Yararlananların tüm tedavi giderleri de ki, buna refakatçi de dahil, sigorta şirketi tarafından karşılanıyor.

NE KADAR TAZMİNAT ALINACAK

Şimdi diyeceksiniz ki, vefat edenler için ödenecek tazminat tutarı nedir? İşte burası biraz karışık. Şu an için bir şey söylemek de hemen hemen imkansız. O yüzden prosedürü anlatırsam daha net anlaşılacak.

Hukukçular ve sigortacılar ki, bu tür büyük kazalarda hukuk büroları devreye girer, kazada ölenlerin yakınlarından bir takım belgeler isterler. Bunlar kişinin gelir durumunu, statüsünü, yaşını, medeni durumunu gösteren belgelerdir. Bu belgeler sigortacıya verilir. Sigortacı da ölen kişinin yaşına göre, gelirine göre destekten yoksun kalma tazminatı hesaplar. Ortaya çıkan rakam da ailesine verilir. Dediğim gibi karışık bir hesaplamadır. Bu işlemler de en iyi ihtimalle bir ay sürer. Bunun dışında bir de manevi tazminat belirlenir. Belirlenen bu rakamlar ölen kişinin ailesine önerilir. Eğer aile bu parayı onaylarsa sorun yok demektir ve tüm tazminatlar bir ay içinde ödenir. Yok, aile bu rakamı az bulup da kabul etmezse, işte o zaman hukuki süreç başlar ki, bu tür davaların 6 yıla kadar sürdüğü görülmektedir.

ABD VATANDAŞLARININ DURUMU

Bu bahsettiğimiz genel uygulama. Tekirdağ uçağına gelecek olursak... Vefat edenler hakkında gerekli sigorta çalışmaları devam ediyor. Ancak kazada vefat eden Türk yolcu için THY, ailesine 50 bin Euro ön ödeme yapma kararı almış. Amerikan vatandaşları için de benzer bir uygulamaya gidilerek, yakınlarına 50’şer bin Euro ön ödeme teklif edilmiş.

Yeri gelmişken bir konunun daha altını çizeyim. Kaza sonrası yapılan açıklamalar ve bu açıklamalara istinaden çıkan haberlerde; THY’nin, hem hayatını kaybedenlere hem de yaralananlara ödemeler yapacağı yeraldı. Bu da, bir anlamda yardım şeklinde anlaşıldı. Bu yanlış anlaşılmayı düzeltmekte fayda var. THY’nin yaptığı ve yapacağı ödemeler tamamen sigorta adına yapılan bir ön ödemedir. Yani, yardım falan değildir.

Konumuza geri dönecek olursak. Kazada yaralanan ve bugün de muhtelif hastanelerde tedavi gören yolcular için de Ray Sigorta tarafından 10 Euro ön ödeme teklifi yapılmış ve bunu kabul edenlere de ödemeler yapılmakta. Aynı zamanda yararlananların refakatçilerinin masrafları için de 5 bin Euro ödeme yapılacakmış.

Evet, düşen Tekirdağ uçağının sigortalarında son durum böyle.
Yazarın Tüm Yazıları