Kanserojen etkiyi kimse takmıyor, yanmış yağ sarartılıp kullanılıyor

HIZLI yemek (fast food) zincirlerine "kızartmalık yağlarınızı dökmeyin" sloganıyla pazarlanan Magnesol XL, yanmış yağı anında sapsarıya dönüştürüyor ve yanık kokusunu yok ediyor.

Kullanıldığı analizle belirlenebilen bu kimyasal, en fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağın, en az 9 günde bir değiştirilmesini sağlıyor. Bu da, insan sağlığı için önemli ölçüde tehdit oluşturuyor.

CENEVİZ Gıda adlı kuruluşun Mayıs 2008 tarihli Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın izniyle Amerika’dan ithal ettiği Magnesol XL adlı kimyasal, 6 aydan bu yana Türkiye’deki hızlı yemek zincirlerine alenen pazarlanıyor. "Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla pazarlanan bu kimyasal, kapkara da olsa yanmış yağlara katıldığı anda, rengi sapsarıya dönüştürüyor. Ayrıca, yanık yağ kokusunu yok etmeyi başarıyor. En fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağ, bu yöntemle 9 gün kullanılabiliyor. Ancak, işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması, sürenin 20 günlere ulaşmasını sağlıyor.

Biyodizelde kullanılıyor

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Magnezyum Silikat adlı bu kimyasal, dünyada biodizel üretimi başta olmak üzere, kozmetik, boya, kağıt, plastik, lastik, kauçuk gibi ürünlerin üretim aşamasında dolgu ve kaplama malzemesi olarak kullanılıyor. Buna rağmen Türkiye’de Magnesol XL’in pazarlanmasında hedef olarak, hızlı yemek zincirleri alınıyor.

Fabrikalarda kullanılmalı

Catering kuruluşlarından Keyveni’nin kurucusu Sadık Çelik, "Bu tür kimyasallara Amerika’da, sadece yağların fabrikada işleme aşamasında kullanılmasına izin veriliyor. Bu nedenle, Magnesol Silikat’ın yanık yağların dönüşümünde değil, yağın rafinerisinde ve biodizelde kullanılması gerekiyor. Ancak, Türkiye’de hazır yemek firmaları ve restoranlara pazarlama yoluna gidiliyor" dedi.

Kullanıcıları uyarıyoruz

Magnesol XL’in ithalatını gerçekleştiren Yılmaz Gıda’nın sahibi Yalçın Sunar, Megnesol XL’nin sadece gıda sektöründe bitkisel yağların uzun ömürlü kullanımını sağladığını söyleyerek, bunun atık yağlarla hiç bir ilgisi yok. Günlük kullanılan yağların hergün temzilenmesini sağlıyor. Ancak herkes eşit oranda kullanmayabiliyor" dedi. Magnesol XL’in yağların bir program dahilinde filtrasyonunu sağlamaya yönelik bir ürün olduğunu da savunan Sunar, "Belirlenen programa uyulması konusunda müşterilerimizi sürekli uyarıyoruz" diye konuştu.

Kanserojen etki var

Gıda Mühendisliği Profesörü Muammer Kayahan, kızartma yağlarında Magnezyum Silikat kullanılıp, kullanılmadığının ancak analizler sırasında belirlenebildiğine dikkat çekerek, "Bu kimyasallarla rengi açılan yağlar tüketicinin midesinde rahatsızlığa neden olur. Gençlerin ve çocukların tüketim yerlerinde kontrol yapılması gerekiyor. Kızartma yapılırken, kızartmanın yaratacağı kötü sonuçların gölgelenmesini sağlayan bu maddelerin kullanımı yasaklanmalıdır" dedi.

İnsan sağlığını tehdit ediyor

SAĞLIK Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, günümüzde 140 bin kanser hastasının bulunduğunu hatırlatarak, "Bitkisel yağların kızartmada en fazla 1 kez kullanılması gerekiyor. Bir kere kullanıldığında dahi kanserojen etkiler yanmış yağlarda ortaya çıkıyor. Magnezyum Silikat gibi bir maddenin kızartma yağlarda kullanılıyor olması, insan sağlığı açısından son derece tehlike oluşturuyor. Bunun araştırılması ve önlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Yazarın Tüm Yazıları