Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Pluton ve Akrep

Bundan seneler önce ''Gölgeler Ülkesi'' adında bir kitap okumuştum. Şu anda yazarını ve yayınevini hatırlamıyorum. Fakat, bu kitaptan çok etkilenmiştim. Aslında yazarını uzun uzun düşünmüş ve hangi bilgilerin ışığında böyle bir romanı kurguladığını çok merak etmiştim.

Bu kitabı okuduğum dönemde çok ilginç gerilim romanları ardı ardına çıkmıştı. Tabii sözünü ettiğim gerilim, gizem ve paranormal olayları konu alan romanlar. Ve 1980'li yıllar bu tür kitapların sanırım en çok fazla satıldığı ve okunduğu dönemdi. Çok merak etmiştim. Ve benim bu merakımın böylesine kabarmasına neden olan da aynı nedendi. ''Pluton''. Evet, Pluton o dönemlerde yöneticisi olduğu burçta dolaşıyordu. Yani Akrep Burcu'nda.

Akrep Burcu'nun niteliklerini harekete geçiren Pluton yeraltını, ölüm ve ötesini sembolize ediyor. Yunan mitolojisindeki Hades ile Pluton bir tutulur. Hades, hem ölüler ülkesinin adıdır, hem de bu ülkenin tanrısının adıdır. Gizemli olan, görünmeyen ve bilinmeyeni yönetir. Ölümü ve doğumu işaret ettiği için, maddenin değişimini ve dönüşümünü sembolize eder. Bu nedenle yakıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda volkanik dağları sembolize eder.

Yeraltını sembolize eden Pluton, idare ettiği Akrep Burcu'nda olursa, açığa çıkabilecek etkileri sanırım siz de değerlendirebilirsiniz. Özellikle yeraltı faaliyetlerin, gizlilik içinde korunmuş olan bilgileri ve bunların ifade edilebilmesini işaret ediyor.Böyle bir dönemde gizemli konuların gündeme gelmesinden daha tabii bir şey olamaz. Yani ''Gölgeler Ülkesi, Don Juan'ın Öğretileri'' ve benzeri bir dolu kitabın yayınlanması ve çok satması, Pluton-Akrep etkisinin güçlü bir göstergesinden başka bir şey değil. Tabii o dönemde ben de çok etkilenmiş ve ölümü sorgulamıştım, diyorum, Yasemince...

FAX: 0 (212) 677 01 57

E-MAİL: yboran@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları