Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Yok olan türler

Geçenlerde okuduğum bir haberden çok etkilendim. Gazetenin köşesine sıkışmış, dikkat çekmeyen küçücük haber, bir maymun soyunun tükendiğini bildiriyordu.

‘‘Red Colobus’’ adı verilen maymun türü bugüne kadar Gana ve Fildişi Kıyısı'ndaki Yağmur Ormanları'nda yaşıyormuş. Haberin en ilginç tarafı ise, bilimsel sınıflandırmada insanlarla aynı grupta yer alması!

Bitki ve hayvan türlerinin soyları giderek tükeniyor. Ve bunun üzerinde pek fazla durulmuyor. İşte minnacık bir haber bile olmuş olsa, bir maymunun türünün ortadan kalktığından yine de haberdar olduk. Ya, haberimiz olmayan endemik türler?

Genetik çeşitliliğin önemini kavrayacak kadar bilgilendiğimiz bir sırada kök ırkların ortadan kalkıyor olduğunu öğrenmek, alarm sinyallerinin çalmaya başladığını işaret ediyor.

Çünkü, her bir tür, içinde yaşadığımız sistemin hayati bir halkasını oluşturuyor. Bu sistemin bir parçası olan insanın varlığı, diğer bitki ve hayvan türlerinin varlığına bağlı.

Daha doğrusu ben, dünyada yaşayan her bir türün bir varlık nedeni olduğunu ve de bütün bunların birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum.

Bence, yaşam zincirinin birer halkasını oluşturan her bir türün ortadan kalkması demek, bu zincirin halkalarının çözülmesi demek anlamına geliyor. Ve bir ırkın soyunun tükenmesi, duygusal bir üzüntünün ötesinde dünyanın geleceğine yönelik kaygılar içine girmeme neden oluyor diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları