Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Yaşadıklarınızı kopyalayın

Garip bir başlık gibi görünebilir. Ve siz bunun ne demek olduğunu düşünebilirsiniz. Mesela şu ‘‘koyunları kopyalamak gibi bir şey olsa gerek’’ diyebilirsiniz.

Teknik olarak elbette ki bununla ilgisi yok. Üstelik koyun ya da insan kopyalamak fiziksel özelliklerin kopyasını çıkartmaktan daha öte olan bilgiyi kopyalamaya yardım etmiyor. Halbuki benim burada anlatmaya çalıştığım, bilginin kopyalanması...

Bilginin kopyalanması derken de, yazılı çizili bilginin fotokopi cihazıyla kopyasının çıkartılmasını kastatmiyorum, elbette. Düpedüz yaşanılmış olan halin tekrarından söz ediyorum. Hem de birebir aynısından.

Yaşanılan halin tekrarı mümkün mü? Sorusuna ‘‘imkansız’’ diyenler olabilir. Ve şu meşhur sözle karşılık verebilirler; ‘‘Aynı suya iki kere basamazsın’’

Ben de buna karşılık aynı suya iki kere basamazsın ama kopyalayabilirsin, diyeceğim. Ve ne demek istediğimi tam olarak anlatmış olacağım.

Teorik olarak bu söylenenler doğru olabilir fakat, pratikte bunun nasıl meydana getirileceği pek anlaşılır değil, gibi görünüyorsa da tabii ki, pratikte uygulanabilir. Yaşadıklarınızı hem de hiç zorlanmadan kopyalayabilirsiniz. Zaten de yapıyorsunuz. Ama farkında olmadan. Yoksa, yaşanılan bunca tecrübenin ne manası kalırdı.

Yani, aynı suya basamadığınıza göre bu demektir ki, yaşanılan tecrübelerin de tekrarı olmayacak ve bundan elde ettiğiniz bilgi hiç bir işinize yaramayacak. O zaman katlanılan bunca acıların, yaşanılan ızdırapların ne değeri olurdu ki, ucunda işe yarar bir bilgi bulunmuyorsa?..

Elbette ki, hiçbir şey anlamsız değil. Ne var oluşunuz, ne de yaşadıklarınız... Anlam, hayatın kendi içinde saklı. Yaşadığınız tüm deneyimler (iyi ya da kötü) bir anlam ifade ediyor ve siz bunları anladıkça gelişiyorsunuz. Böylece fonkisyonunuzu anlayıp pratik hayatınızı kolaylaştırıyorsunuz.

Tam bir bilmeceye dönüşmeden biraz daha açık anlatmaya çalışsam daha iyi olacak sanırım. En iyisi yaşanılan tecrübelere dikkati yöneltmek. Bir tecrübenin en önemli özelliği kişinin içsel (Gizli, yani farkında olmadığı) yetenekleri açığa çıkartmasıdır. Genellikle çok zorlandığınız ve açmaza girdiğiniz anlarda açığa çıkar. Şiddetli bir duygunun yükselmesiyle başlayıp bunun sonucunda harekete geçen enerji, sizi bulunduğunuz koşullardan bambaşka koşullara (Çözüm) taşıyan olaylar zincirini başlatır. Ve bu olaylar bir çeşit rastlantılar biçiminde karşınıza çıkar ve içinde bulunduğunuz zor durumdan başka bir duruma geçiş yapmanızı sağlar.

Burada belirtilen ‘‘geçiş’’ sözcüğü, kişinin durumunu tam olarak anlatan bir kavramdır.

(Sürecek)



Yazarın Tüm Yazıları