Yaşama katlanabilmek için gülmek

Kahkahalar atmak, ağız dolusu gülmek o kadar zor ki, güldüren adamlar unutulmaz, güldüren insanlar vazgeçilmez oluyor.

"Gülmekten ölüyordum" diyenleri çok kıskanırım. Ben, yaşama katlanabilmek için gülmeye çalışanlardan, yaşamı ne kadar sıkıcı bulduğu veya ne kadar sıkıcı olduğu anlaşılmasın diye sık sık ve yüksek sesle gülenlerden, vakur ve basit bir gülümsemeyle, bıyık altından pis pis gülenlere meydan okuyanlardan, "Son gülen iyi güler" dedirten hırslı bakış açısını anlamaya çalışıp, "Şişman kadın söylemeden opera bitmez" mitine kanıp sürekli kilo alanlardanım (bu kısmı ciddiye almayın, durum komedisidir).

Korku ve endişeleri anlaşılmasın diye gülümsemeyen veya zayıflıkları anlaşılmasın diye gülmekten ödü kopan insanlar bilirim. En kötüsü de, hain planlarını gösterişli bir gülümsemeyle maskeleyen gruptur. Bir de ticari gülüş vardır, satış amaçlıdır. Son iki grubu tanımlamakta zorluk çekenlerin, geceleri göreceği kabuslar garantidir. Bir gülücükle yepyeni bir hayata başlayıp, bilinçsiz ve yersiz bir kahkahayla, bir dönemin sonunu getirebilir bir insan.

Gülücüğünüzde ne saklı

Siz, nelere güler, neleri saklarsınız gülücüklerinizle? "Herkes gülüyor, galiba komik bir şey var" deyip, anlamsız kahkahalar attığınız olur mu? Ya da hiç gülünmemesi gereken bir yerde gülme krizine tutulup "Kahkaha gazı galiba, havalandırmadan mı geliyor? Burası akıllı bina değil miydi?" şeklinde anlamsız açıklamalar yapmışlığınız yok mudur?

İşte, rüyalarda atılan kahkahalar da, yukarıda saydığım çeşitli psikolojik nedenlere dayalı duygu durumlarının rüyalardaki yansımasıdır. Bazen gündüz güldüğünüz şeylere gülmeyi sürdürürsünüz, bazen gündüz gülemediğiniz için gece gülersiniz başınıza gelenlere ya da yukarıda saydığım pek çok gülücükten birisine maruz kaldığınız için, tuhaf kahkahalar atıyor olabilirsiniz rüyalarınızda. Rüyanızda neye güldüğünüzü veya günlük yaşamınızda nelere gülemediğinizi analiz etmeniz, rüyalarınızı kolayca anlamanızı sağlayacaktır.

Genel gidişatın negatif seyrine bakıldığında, içten bir kahkaha atmak yüksek enerji gerektiriyor. Hepinize şen kahkahalarla dolu neşeli dakikalar diliyorum, buna hepimizin ihtiyacı var. Sağlık ve sevgi ile kalın...
Yazarın Tüm Yazıları