Yardım edeyim derken hastayı öldürmeyin

Deprem, terör, trafik, ev, iş ve okul kazaları... Bunlar karşı karşıya olduğumuz tehlikelerden sadece birkaçı.

Bu nedenle acil durumlara hazırlıklı olmak ve yapılması gerekenleri bilmek büyük önem taşıyor.

ACİL hizmetine yılın 365 günü, 24 saat ihtiyacımız var. Hepimizin başına gelebilecek acil durumlara karşı çabuk ve doğru tedbirler almayı bilmek gerek. Bu yönde eğitim veren birçok kuruluş var. Kaza ne zaman geleceğini önceden haber vermez, bu nedenle her an için hazırlıklı olmakta yarar var.

Acil bir durumda yardıma koşanlar öncelikle paniği önlemek zorundalar. Panik önlendikten ve güven sağlandıktan sonra yaralının başını sabitlemek için başın altına havlu ya da ceket katlanıp konulabilir. Yaşam kurtarıcı girişimlerde bulunarak zararı en aza indirdikten sonra acil yardımı aramak gerekiyor. Bu arada yaralının üzerinde acil tıbbi kimlik kartı olup olmadığını aramak da doğru bir davranış. Profesyonel tıbbi yardım ekiplerinin yaralının sara ya da kronik bir rahatsızlığı olup olmadığını bilmesi çok önemli.

İlkyardımda temel amaç hiç kuşkusuz öncelikle kişinin hayatta kalmasını sağlamak. Bu nedenle acil yardım gelene kadar solunum ve dolaşımın sürmesini sağlamak gerekiyor. Solunumu duran hastalara hemen müdahale edilmesi şart. Birkaç dakikalık bir gecikme bile kalıcı beyin hasarına ya da ölümüne yol açabiliyor.

Yapay solunumun birkaç püf noktası var. Öncelikle başı geri, çeneyi ise dik duruma getirmek gerek. Burnu iyice kapattıktan sonra, soluk almak ve ağzı yaralının ağzına yapıştırmak suretiyle yapay solunum yapılıyor. Yavaşça ağza soluk verdikten sonra geri çekilip yaralının da soluk vermesine fırsat tanımak gerekiyor. Bunu tekraladıktan sonra nabzı kontrol etmekte fayda var.

KAN KAYBI

Kan kaybının yapılacak müdahale ile bir yardım gelene kadar durdurulması gerekiyor. Kanayan yerin üzerine temiz bir bez koyarak üzerine bastırmak en azından profesyonel yardım gelene kadar hastanın kan kaybını en aza indirebilir. Burnun kanadığı durumlarda ise baş ve işaret parmağıyla buruna basınç uygulamakta fayda var. Cam kırıklarının göze girdiği durumlarda bu kırıkların hiçbir şekilde gözden çıkarılmaması gerekiyor. Bu gözde geriye dönüşü olmayan tahribatlara yol açabilir.

Kaza yerindeki yaralıların hastanelere yönlendirilmesi son derece önemli bir adım. Burada unutulmaması gereken nokta hafif yararıların uzak, ağır yaralıların ise yakın hastanelere yönlendirilmesi. Acil servislerde yaşanacak kargaşayı göz önünde bulundurmak gerekiyor.

İlk yardımda yapılan yanlışların en önemlileri, yaralıları hareket ettirirken yaşanıyor. Öyle ki bilgisiz kişiler yeni yaralanmalara yol açabiliyorlar.

Yaralıyı taşımak gerekirse iki ya da üç kişinin bu işi birlikte yapması daha doğru. Buradaki kural ise taşıma sırasında yaralının hareketinin en aza indirgenmesi. Taşıma gerektirmeyen durumlarda yaralı tehlikeli bölgeden sürükleyerek de uzaklaştırılabilir. Yaralıyı başı önkollarınızın arasında kalacak şekilde yakadan kavrayarak güvenli bir yere sürükleyebilirsiniz.

Derleyen: Ömür GEDİK
Yazarın Tüm Yazıları