Yapmasaydınız

SORU biraz enteresan olabilir, ama gittikçe hararetlenecek bir tartışmanın başında sormak, belki en doğrusu.

Evet, soru şu: Devletin icrası olan hükümeti elinde tutan siyasal partinin icraatları kime yazılır? O partiye mi, devlete mi? Sormaya şöyle de devam edebiliriz: Hükümeti elinde tutan partinin, kentlere ayrım yaparak keyfi icraat hakkı var mıdır? İzmir söz konusu olunca hep bir ağızdan "VAR" dediğinizi duyar gibiyim. Bu iş, tabii kitabında yazıldığı gibi uygulanmıyor, uygulanması da beklenemez. Zira, o parti, bir sonraki seçim için kendi avantajı doğrultusunda böyle bir ayrıma gidebiliyor, gidiyor da.

Yatırım tartışması

Sanırım neden söz ettiğim anlaşıldı: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında, özünde yerel seçim yatan, İzmir’e hükümet yatırım yaptı, yapmadı tartışması. Bunun kıvılcımı arsenik tartışmasıyla çıkmıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, "İzmir’in suyunda yüksek miktarda arsenik var" çıkışıyla başlamış, barajları kim yaptı, kim engel oldu tartışmasıyla durulmuştu. Geçenlerde Kocaoğlu’nun çıkışı ve Erdoğan’ın cevabıyla yine ateşlendi. Şurası bir gerçek, bu tartışma seçimler yaklaştıkça artacak, Kocaoğlu’nun göndereceği dosyanın kalınlığı bir şey değiştirmeyecek.

Politik izolasyon

Erdoğan, Beydağ ve Gördes barajlarını tamamladıklarını, raylı sistem ve UNIVERSIADE'yi (Dünya Üniversiteler Spor Oyunları) belediye yapamayınca kendilerinin yaptıklarını belirtmiş. Biz buna ek yapalım; çevre yolunu da, hatta her ne kadar sonucu büyük bir hezimet olsa da, EXPO’yu da katalım. Sonuçta, İzmir tarihinde olmadığı kadar önemli bir tanıtım olanağı sunuldu. Söylenen sözlerin gerçekliğini bir kenara bırakıp, yani "Kocaoğlu haklı ya da Erdoğan haklı" kısmını geçerek, "Amma çok şey yapmışlar" da diyebilirsiniz, "Yedi yılda yapılanlar bunlar mı" da. Bu sizin nereden baktığınızla ilgili. Bana kalırsa tartışmanın önemli noktası, yapıp yapmamak değil. Bu kentin yıllardır yaşadığı "politik izolasyon", yani hükümet karşıtı duruşundan kaynaklanan yatırımlarda göz ardı edilme sıkıntısından yeterince muzdarip olduğudur. Bu izolosyon, kentin bugün istenilen yerde olmamasının en önemli nedenlerinden biridir. Tek nedeni diyemeyiz. Asli görevi, yapılan bir "kıyak" olarak göstermek, bu anlamda yeterli deneyimi olan bu kentte ne kadar işe yarar, seçimlerde göreceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları