Yapma İzzet, bırak o tavşanı

Ünlü işletmeci ızzet Çapa, yeni mekanı Joke Circus’un tanıtım fotoğraflarında zavallı bir tavşanı şapkanın içinden kulaklarından çekerek çıkartıyor ve gülümsüyor.

Haberin Devamı

Bense bu fotoğrafı görünce kulaklarımda bir acı ve kızarma hissediyorum.

Elinde puro olan maymunlu fotoğrafları görünce ise iyice sinirleniyorum.

Bugüne kadar imza attığı pek çok işi ve yaratıcılığını takdir ettiğim ızzet Çapa, daha önce de hayvanları kullanarak birkaç organizasyon yapmış, tepki de almıştı.

Şimdi yeni mekanında yine aynı şeyi yapmasını yadırgadım doğrusu.

İzzet bu şekilde hangi amaca hizmet ediyor acaba?

Hayvanseverlerden tepki alabileceğini hiç düşünmüyor mu?

Oraya gelen müşterilerden biri (mesela ben ya da öfkeli okurlarımdan, It’s Joke müdavimi Gediz Kaya) “Bu maymunun burada ne işi var ızzet’cim?” dese ne cevap verecek?

Yapma ızzet, hayvanları düşünmüyorsan kendini düşün, hizmet verdiğin kesimde hayvanseverlerin çoğunlukta olduğunu unutma lütfen.

Not: Maymunları gösteri amaçlı kullanan turistik mekanların sayısı hiç de az değil. Bu durum uzun süredir Türk turizminin kanayan yarası olmaya devam ediyor.

Haftaya bu turistik tesislerin hangileri olduğunu bu köşede açıklayacağım. Sizin de bildikleriniz varsa bana yazın lütfen.

Haberin Devamı

Ayhan Işık ödülü Kenan’a

15. Sadri Alışık Oyuncu ödülleri, geçen gece Çolpan ılhan ve Kerem Alışık’ın evsahipliğinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Bu yılki tören, geç de başlamasının dezavantajıyla izleyenlere biraz fazla uzun geldi.

Ama geceyi sunan Kerem Alışık ve Berna Laçin’in Türk sinema ve tiyatrosuyla ilgili verdiği bilgiler biraz didaktik olsa da son durumu iyi açıklıyordu.

Sinemada üretim artmış, güzel ödül haberleri gelmişti ve Berna Laçin’in de dediği gibi, her 10 yılda bir çıkan “tiyatro bitti” dedikodularına rağmen bu yıl tiyatrolarda boş koltuk kalmamıştı.

Bu güzel haberlerin ardından başlayan ödül töreninin detaylarını, ödül alanları bugünkü gazetelerde okuyacaksınız.

Ben geceyle ilgili olarak aklımda kalan birkaç şeyden bahsetmek istiyorum.

En çok göze çarpan, toplu olarak Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı verilen destekti. Sahneye çıkan herkesin bu konuda söyleyecek bir şeyi olması güzeldi.
Emek demişken, “sevgi emektir” repliğini hafızalara kazıyan Ahmet Mekin’in konuşmasına değinmeden geçemem. Mekin sert ve kararlı bir sesle “ınsanlar kitap okuyacak, sinemaya, tiyatroya gidecek ve ufuklar böyle genişleyecek” dedi ve tüylerimizi diken diken etti.

Sadri Alışık jürisi olarak 2 yıldır Ayhan Işık Özel Jüri Ödülü veriyoruz. Bu ödül iyi oyuncu olmasının yanı sıra karizması ve duruşuyla da sinemada önemli yer edinen bir oyuncuya gidiyor. Bu yıl Kenan ımirzalıoğlu’na verdiğimiz Ayhan Işık ödülünün ne kadar doğru yere gittiğini söyleyen çok oldu. Kenan da ödülü almak için çıktığı sahnedeki karizması ve duruşuyla ne kadar doğru bir seçim olduğunu gösterdi zaten.

En ıyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Mert Fırat’la paylaşan Levent Tülek’i yaptığı konuşmadan sonra daha da bir sevdim. Tülek “Ben memur çocuğuyum, ailemle Anadolu’yu gezerken her gittiğim yerde Sadri Alışık filmleri izledim, onlarla büyüdüm. Amacım onun gibi önce iyi bir insan, sonra da iyi bir oyuncu olmak” dedi.
Levent Tülek bence iyi bir oyuncu ve her ne kadar tanımasam da hissiyatıma göre iyi bir insan. Yolu açık olur umarım.

Ve Yıldız Kenter. Geceye damgasını vurmakla kalmadı, gözlerimizi de doldurdu.

Tiyatroda En ıyi Kadın Oyuncu ödülünü Kraliçe Lear ile aldığında “Bu ödüle ihtiyacım vardı” derken nasıl büyük bir oyuncu, değerli ve sahici bir insan olunduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

İyi ki böyle değerlerimiz, böyle duyarlı, duygulu, gerçek ustalarımız var.

Onlar var oldukça, Sadri Alışık ödülleri gibi önemli simgelerle yaşatıldıkça, bu ülkede tiyatro ve sinemanın sırtı yere gelmez.

Haberin Devamı

Anadolu çocuğu sinemaya alıştı

Ahmet Mekin, “Tiyatro ve sinema izleyin, ufuklar böyle açılacak” demişti ya. ışte Ülker, düzenlediği etkinliklerle bunu çekirdekten başlatıyor.

Geçen hafta yapılan 3. Ülker Çocuk Sinema şenliği’nde 250 bin çocuk sinemayla buluştu.

Fida Film işbirliğiyle 50 ildeki 158 sinema salonunu dolduran çocuklar, ücretsiz olarak Astro Boy’u izlediler ve kahraman olmanın ne anlama geldiğini öğrendiler.

Yıldız Holding Kurumsal ıletişim Genel Müdürü Zuhal şeker “3 yıl içinde 480 bine yakın çocuğa film izletmiş olduk. Yapılan araştırmalar bu yıl Anadolu’daki çocuk seyirci oranında yüzde 14’lük bir artış elde ettiğimizi gösteriyor” diyor.

Ülker bu yıl sineması olmayan 10 şehre gezici tırla yazlık sinema götürmeyi planlıyormuş. Detayları kısa bir süre sonra sizlerle paylaşacağım.

Yazarın Tüm Yazıları