Yalçın Bayer: Bu antik kent yağmalanmasın

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

EDREMİT'e bağlı Altınoluk Beldesi sınırları içinde, son dönemlerdeki en önemli kazılardan birine başlandı. Tarihi Anthandros Antik Kenti kazılarının tamamlanmasından sonra Türkiye çok büyük tarihi bir açık müzeye kavuşacak' diyor İzmir'den bir öğretim üyesi... Anthandros'a sahip çıkılmasını isterken çarpıcı bilgiler aktarıyor:

‘‘Bu kazı Türkiye'deki tüm arkeolojik kazıların başına gelen izin alma ve sponsor gibi konuların dışında başka sorunlarla karşı karşıya. Ancak bu kez sorunu yaratan bürokrasinin koruma kurulu kanadı. Yani bu alanı asıl koruması gerekenler sorunu yaratıyor. Bursa'daki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca önce 3. derece SİT alanı ilan edilen, daha sonra bu tarihi korumak ve gün ışığına çıkarmak için kurulan Altınoluk Tarihi Anthandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği'nin zorlamasıyla 2. dereceye terfi ettirilen kent bu işlem sırasında hafif tırpanlandı. Nasıl mı? Başlangıçta kazı alanı olarak belirlenen alan 2. derece SİT'e terfi ederken bir miktar arazisini kaybetti. Bu alanda inşaat yapılabileceği kararı çıktı. Şimdi bunu konuşup, bir bölgedeki tüm tarihi ve doğal yapıyı koruması için kurulan devletin koruma kurulunun nasıl böyle bir karar aldığını Kültür Bakanlığı'nın araştırması gerekiyor. Bu üyeler kim? Bu kararın altında neler yatıyor?

Özen ve iyiniyet gösterilirse Türkiye'nin yeni bir Efes'i olacak Anthandros... Kurullardan, bürokrasilerden ve müteahhitlerden kurtarılabilirse...’’

Çanakkale'de yeni bir koruma kurulu faaliyete geçeceğine göre, kendilerini ilk ispatlama fırsatı işte bu tarihi kenti kurtarmak. Buyrun, yapın.

DSP'liler kongre bekliyor

DSP İstanbul örgütü üyesi olduğunu söyleyen, adı bizde saklı bir kişi arayarak,‘‘Köşenizden sormak istiyorum; partimizin İstanbul İl Kongresi ne zaman yapılacak?’’ diyor.

İstanbul ilçe kongreleri tamamlanmış partililer olarak il kongresinin ne zaman yapılacağını merak ediyorlarmış. Ancak son duyumlarına göre, 15-20 gün içinde yapılacağı yolunda söylentiler varmış...

Anlatımını sürdürüyor okurumuz:

‘‘İl Başkanı Hasan Fehmi Yavuzalp'in üç aydır Rahşan Ecevit'le konuşamadığı söyleniyor. Yavuzalp, Merter'de 300 milyar liraya bir il binası almış, çok da güzel bir binaymış. Kaynak sağlamak için yemekli geceler düzenlenmiş, bazı milletvekilleri aracılığıyla işadamlarından para toplanmış. Mülkün sahibi demirci Haşim Yapıcı'nın Yavuzalp'in oğlunun iş ortağı olduğunu da duyuyoruz. Ancak Yapıcı'ya olan borç tam ödenmemiş. Bu arada 'Demokratik Sol Dergi'nin abone hesapları da kapatılmamış...

ADAY KİM OLACAK

Bunlar parti içi sorunlar. ‘‘Peki il başkanlığına kim aday gösterilecek?’’ diye soruyoruz:

‘‘DSP'de aday çıkmaz, aday gösterilir. Hasan Fehmi Yavuzalp yeniden aday olabilir mi, başka aday gösterilir mi, bilinmez. Yalnız şoförü Hıdır Engintepe'nin adına Çatalca'nın Büyük Çavuşlu Köyü sınırlarındaki çakıl-kum sahasını 49 yıllığına tahsis ettirdiği, bu konuda Orman Bakanı Prof. Nami Çağan'ın sonradan başının ağrıdığı da biliniyor. Bu nedenle Rahşan Hanım'ın ne düşündüğü, son anda gelecek faksa kadar bilinemez.

- DSP'nin Kadıköy ve Avcılar örgütlerinde neler oluyor. Bazı belediye meclis üyeleri istifa ettiler.

- Hiç bir açıklama yok, neler olduğu da bilinmiyor. İstanbul'dan sorumlu örgütlenme kurulu üyesi İzmir Milletvekili Hayri Diri olayları incelediğine göre genel merkeze ne rapor verdi acaba?

Alkol kontrolü

EMNİYET güçlerinin bundan böyle belirli zamanlarda yaptıkları alkol kontrolünde otobüs, servis, minibüs şoförleri TV programında gördükleri avukat hanımı örnek alarak alkol kontrolü yaptırmazlarsa... ve seyehat özgürlüğü de kısıtlanamayacağından yolcularımızın ve öğrencilerimizin sorumluluğu kimde olacak?

Polise alkol kontrolü yaptırmayan sürücü mü? Kontrolü yapamayan polis mi? Polislere alkol kontrolü yaptırmayarak diğer sürücülere kötü örnek olan bayan avukat mı? Bayan avukatın hakkında hiçbir işlem yapmayan bağlı olduğu baro mu üstlenecektir?

Polislerin böyle bir kontrole yetkisi yoksa, kontroller sırasında yetkili bir sağlık elemanının bulundurulması sağlanabilir mi?

Orhan ŞAHİN-BİGADİÇ

Zehirlemeyin bizi!

SİZE Hatay'ın Erzin İlçesi'nden yazıyorum. İlçemiz dağla denizin birleştiği güzel bir yerde. Bu güzel ilçeden size malesef kötü bir haberim var. Bulunduğumuz bölgeye termik santral yapım kararı verilmesi Erzin ve bölge halkının üzerine bir kábus gibi çöktü.

Termik santrallerin çevreye verdiği zarar büyük boyutta. Afşin-Yatağan Termik Santralleri bunun örneği. Basından izlediğimiz kadarıyla Yatağan'ın çevreye verdiği zarar ölümlere neden olabilecek boyutlara ulaştı. Bu gibi canlı örnekler dururken ve Avrupa en son termik santralini 31 yıl önce yapmışken biz hálá bu modası geçmiş santralleri yapıyoruz.

Avrupa'nın kendi insanına layık görmeyip yasakladığı bir termik santrali biz nasıl kendi insanımıza layık görüp yaptırıyoruz.

Erkan ÖKTEM-HATAY

Kitaplı günler

TÜYAP Kitap Fuarı hafta sonu bitiyor. Alın okuyun, çok seveceksiniz:

‘Tarihe Düşülen Notlar' Emin Çölaşan (Ümit Yayıncılık), ‘Pako' Bekir Çoşkun (Ümit Yayıncılık), 'Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi' Faruk Bildirici (Doğan Kitap), ‘‘Yenilmiş Komutanlar Müzesi’’ Şaban Sevinç (Ümit Yayıncılık), ‘Prefabrikitap' Faruk Kırtay (Yalova Gazetesi, 0226-814 08 90), ‘Mücahit!' Ergun Aksoy (Ümit Yayıncılık), ‘İrtica ve Bölücülüğe Karşı Militan Demokrasi' Vural Savaş (Bilgi Yayınevi), ‘Su Politikası' Konuralp Pamukçu (Bağlam Yayınları), ‘Çarmıhtaki Ülkücü' Tamaşa F.Dural (Sorun Yayınları), ‘Uçurumun Kıyısında' Betül Uncular (Broy Yayınları), ‘Kurtlu Kokteyl' Hasan Uysal (Öteki Yayınevi), ‘Az Sonra Son Darbe' Serkan Oral (Aksoy Yayıncılık), ‘Türkçenin Zenginleştirilmesi Kurultayı' Hikmet Altınkaynak (Yıldız T. Üniversitesi Yayınları(, ‘Arinna'nın Gölgesi' Erol Toy (Yaz Yayınları), ‘Milliyetçi Hareket'te Devlet Bahçeli Dönemi' Dr. Arslan Tekin (Tütibay Yayınları), ‘Bürokratlar Nereye Koşuyor' Teoman Yazgan (Tekin Yayınları), ‘Yökoloji’’ Dr. M. Tahir Hatipoğlu (Selvi Yayınevi), ‘İrtica Kapıda' Cemal Kutay (İsteme: 0216-336 29 96), ‘Sosyal Demokratlar' Fatin Dağıstanlı (Bilgi Yayınevi), ‘Tanrıları Nasıl Yarattık' A.Rıza Ergüven (Berfin Yayınları), ‘Balkanlarda Çağdaş Türk Şiir Antolojisi' Hasan Mercan (Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü), ‘Şamanın Üç Soygunu' Timur Ertekin (Doğan Kitapçılık), ‘Akşam Yazıları' Yaman Törüner (İnkilap), ‘Zombilirkişi' Cihan Demirci (Çınar Yayınları), ‘Papayı Öldürmek’’ Tad Szulc (Doğan Kitap), 'Gezintiler' Can Yücel (Doğan Kitap)

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Bu olaylar (banka yolsuzlukları) Japonya'da yaşansaydı başbakan, bakan ve ilgili bürokratlar olan biteni onurlarına yediremez ve harakiri yaparlardı.’’

(DYP İstanbul Milletvekili Celal Adan)

Yazarın Tüm Yazıları