Yakup Peygamber’in meyvesi

Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da artık tek tük yetiştirilmekte olan harnuptan, yani keçiboynuzundan söz etmiştim. Bugün yine harnup diyelim dedim.

Haberin Devamı

Harnubun bir baklagil olduğunu duyduğumda bir yemekçi olarak çok şaşırmıştım. Eminim sizi de şaşırtmıştır bu bilgi.
Harnup ağacı her zaman yeşil, sık yapraklı, 10 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Bir harnup ağacından 1000 kilogram kadar meyve toplanabilir.
Meyveler önce yeşil olur, sonra kahverengiye döner ve toplanır. Her meyvede birkaç tane tohum bulunur.
Besleyici özelliği çok olan harnup, meyve olarak tüketilebilir. Ayrıca kaynatılarak suyu içilir, pekmezi yapılarak yenir ya da tatlılara konur.
Aslında Anadolu insanı şekeri bilmezken, yaygın olarak harnup pekmezini kullanmıştır.
Dedik ya harnup besleyicidir diye, inanış odur ki, Yakup Peygamber çölde açlığını harnupla gidermiştir.
Faydalarına gelince... Bu konuyu da bir örnekle açıklayıp yazımıza son verelim istiyorum.
Lokman Hekim, Anadolu’nun güneyine gelir şifa dağıtmak için. Ancak yol kenarlarındaki harnup ağaçlarını görür ve “Buranın insanlarının bana ihtiyacı yok” deyip geri döner.
Fazla söze ne hacet değil mi?

Haberin Devamı

Ekşimikli börek

Kabağı soyup tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Trabzon yöresinin ekşimik denen meşhur lorundan bulamazsanız rendelenmiş peynir kullanabilirsiniz. Mısır unu, buğday unu, tuz ve karbonatı derin bir kaba koyup elinizle iyice karıştırın.
Diğer taraftan, yumurtaları ayrı bir derin kaba kırın. Yumurtaları bir taraftan mikserin yüksek devriyle çırparken bir taraftan da sıvıyağ, yoğurt ve suyu ilave edip 1 dakika kadar çırpın. Suyunuz ılık olursa börek daha lezzetli olur. Hazırladığınız yumurtalı karışımı unlu karışımın üzerine aktararak kaşık yardımıyla malzemeler birbiriyle özleşene kadar karıştırmaya devam edin. Kuşbaşı doğradığınız kabakları ve ekşimik ya da rendelenmiş kaşarı katıp iyice karıştırın. Kek hamuru gibi ama daha koyu kıvamlı ve akıcı bir hamur elde etmeniz gerekir.
Diğer taraftan, 30 santim çapındaki kek kalıbını sıvıyağla iyice yağlayın. İsterseniz aynı ölçülerde kare ya da dikdörtgen bir kalıp da kullanabilirsiniz. Mısır unlu hamuru yağlanmış kalıba aktarın. Üzerini suya batırdığınız kaşıkla düzeltin. Böreği 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika, kabarıp üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Çıkarıp soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 4 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı buğday unu
- 250 gr ekşimik
(rendelenmiş kaşar peyniri de kullanabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı karbonat
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 adet orta boy yeşil kabak

Yazarın Tüm Yazıları