Yağlı ve hamurlu yiyecekler sıcakla baş etmeyi zorlaştırıyor

Yaz aylarında yenen yağlı ve hamurlu yiyecekler aşırı sıcaklarda yorgunluk, baş ağrısı ve tansiyona neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Yazın terlemeyle daha fazla sıvı kaybettiğinizi de unutmayın.

Beslenme uzmanı Yeşim Çelik, bunaltan sıcaklarla baş ederken alınan gıda ve sıvılara da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Yazın ilk kural sıvı alımını arttırmak. Vücuttan fazla miktarda su kaybedilmesi sonucu; bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebiliyor. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları, limonata tercih edilebilir. Öte yandan en iyi çözücü, saf, doğal ve katkısız olan içecek su. Dünya Sağlık Örgütü kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtiyor. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyecekleri için, ebeveynlerin bu konuda daha dikkatli
olmaları gerekiyor.

KARPUZ TOK TUTAR

Yüzde 90’ı su olan karpuz, Tokluk hissi veriyor. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenliyor. Ayrıca karpuz az miktarda protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitamini de içeriyor. Karpuz gibi diğer yaz meyveleri de vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir içeriğe sahip. Bir hatırlatma daha: Fazla miktarda tüketildiğinde kilo artışına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

HAŞLAMA, BUĞULAMA DAHA İYİ TERCİH

3 ana 3 ara, toplam 6 öğün yemeye devam edin. Özellikle hipertansiyon, diyabet, kalp - damar hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanların 3 ana öğünün yanı sıra 3 küçük ara öğün almaları öneriliyor. Böylelikle bir sonraki öğünde hem yavaş hem de az yemek yersiniz. Yazın günlerin uzun olması nedeniyle daha çok yemek yeniyor. Özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği sırasında yağlı ve ağır yemekler vücut dengesini zorlayabiliyor. Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmeli. Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunuyor. Ekmeğe yağ sürmeyin, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmayın. Kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçının. Haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Unutmayın 1 gram yağ,
9 kilokalori enerji veriyor.
Bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunuyor. Meyvelerdeki fruktoz, sütteki laktoz, tahıllardaki nişasta gibi... Bazıları ise sonradan ilave ediliyor (çay şekeri ve şeker içeren besinler). Dengeli beslenme çerçevesinde şeker ihtiyacı besinlerden doğal olarak karşılanıyor. O halde tatlı tüketiminden kaçınmak, yenildiği takdirde de tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; dondurma, puding, sütlaç, komposto ve meyve jölesi gibi tatlıları tercih etmek daha sağlıklı.

Haberin Devamı

TAZE LİMONATA HERKESE İYİ GELİR

Limonata sıcaktan bunalanları ferahlatan iyi bir seçenek. İçerdiği C vitamini sayesinde diğer gazlı ve asitli içeceklere göre besin değeri yüksek. Bu yüzden limonatanın taze sıkılmış limonun suyuyla hazırlanması gerekiyor. Vitamin kaybını önlemek için de hazırlanan limonatalar çok fazla bekletilmeden
kısa sürede tüketilmeli.

Çelik’ten limonata tarifi

Malzemeler: 1 su bardağı şeker, 7 bardak
su, 4 adet limon ve yarım demet nane.
Hazırlanışı: Limonlar yıkandıktan sonra kabuğu ince rendelenir. Şekerle iyice karıştırılarak bir süre bekletilir. Sonra limonun suyu ve su ilave edilir. Yapılan karışım süzülerek soğutulur. Bir bardak limonata için, 1.5 çorba kaşığı şeker ve yarım limon hesap edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları