XXI. Dünya Felsefe Kongresi

YIL 1978. Efemiya Hanım Teyze, Yorgo Amca, İoanna Kuçuradi, Ülker ve ben İoanna'nın Anadol arabasıyla Yunanistan sınırından içeri giriyoruz.

Efemiya Hanım Teyze ile CHP üyesi Yorgo Amca, İoanna'nın anababası. İoanna, benim ana-baba ayrı kızkardeşim.

İoanna, Selanik'te yapılan Aristoteles Felsefe Kongresi'ne davetli. Daha sonra anababasını Atina'da yaşayan akrabalarının yanına götürecek. Ülker ve ben Yannis Ritsos'a gidiyoruz.

* * *

İoanna'nın Kongre Başkanı'na ricası üzerine kongre katılımcılarının Halkidiki gezisine bizi de davet ettiler. Aynoroz yakınlarındaki bir beş yıldızlı otelde verilen öğle yemeğini Selanik Ticaret ve Sanayi Odası başkanının yaptığı konuşma dolayısıyla çok iyi anımsıyorum. Kongrenin baş sponsoru olan Oda'nın başkanı sağlam içerikli bir konuşma yapmış ve sözlerini şöyle bitirmişti:

‘‘Sevgili felsefeciler, bu kongreye katılarak bizlere onur verdiniz. Sizler gibi dünya düşüncesinin oluşturucularının katıldığı bir kongreye ev sahipliği etmek Selanik Ticaret ve Sanayi Odası'nın kazandığı en büyük rütbedir. Ülkemizde ve kentimizde güzel günler geçirmenizi dileriz. Ülkenize döndüğünüz zaman Yunanistan'ın doğal büyükelçileri olacağınızı tahmin ve umut ediyorum, ediyoruz.’’

Bu konuşmayı hiç unutmadım. Tüccar ve sanayici sınıfının bir felsefe ve sanat kongresine sponsorluk etmeden çağı anlayamayacağını, çağının çağdaşı olamayacağını düşündüm.

* * *

İoanna Kuçuradi, 1998'den bu yana Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Başkanı. 1983 yılında Federasyon'un yönetim kuruluna seçilen ilk kadın olan İoanna Kuçuradi 1988-1998 arasında aynı Federasyon'un Genel Sekreterliği'ni yaptı. Demek ki yirmi yıldır Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu'nun yönetiminde.

1900 yılından bu yana, normal şartlarda beş yılda bir yapılan Dünya Felsefe Kongrelerinin XXI'incisi, sanırım, bu ilişkiden dolayı, bu kez İstanbul'da toplanıyor. İoanna Kuçuradi'nin başkanlığını yaptığı Türkiye Felsefe Kurumu'nun ev sahipliğinde, 10-17 Ağustos 2003 tarihleri arasında, İstanbul Kongre ve Sergi Sarayı'nda...

Kongrenin ana oturum ve sempozyumlarında bildiri sunacak konuşmacılar arasında Jurgen Habermas, Edgar Morin, J.Vattimo, Ö.Höffe, Sheila Benhabib, A.Gewith, A.Pollis, A.Heller, I.Young, R.Rubner, Rene Girard gibi felsefeciler var.

Kongrenin en ilginç yanı iki Yunan felsefecinin iki Türk felsefeci üzerine bildiri sunacak olması.

* * *

XXI. Dünya Felsefe Kongresi'ni, bir ham hayalden öte geçememiş Olimpiyat düzenleme tutkusuyla, Dünya Mankenler Festivali ile karşılaştıracak değilim kuşkusuz. Onlar da gerekli. Ama şunu haber vereyim: Türkiye'nin başına Dünya Felsefe Kongresi dolayısıyla bir devlet kuşu konmuştur. Değerini bilelim! Sanayi ve Ticaret Odalarımızın, holdinglerimizin, belediyelerimizin ve hükümetin, bu konuda, Selanik Ticaret ve Sanayi Odası başkanı kadar zeki ve ileri görüşlü olmasını dilemekteyim.
Yazarın Tüm Yazıları