Washington’da Obama’yla görüşüyor elektrik üretimine Tunceli’den giriyor

GEÇENLERDE Saran Holding’in İstanbul Sarıyer’deki merkezine gittim. Binaya girerken, 2001 krizi öncesinin Cenajansı’nı anımsadım. Ajansın patronu Nail Keçili, binayı özenle yaptırmıştı.

Washington’da Obama’yla görüşüyor elektrik üretimine Tunceli’den giriyor
1999 sonunda bazı bankalara el konulmasıyla başlayıp, 2001 kriziyle zirveye çıkan süreç, Nail Keçili’yi de önüne katmıştı...

Neyse...

Sadettin Saran, Cenajans’tan kalma o binayı satın almış, Saran Holding’in merkezi yapmış. Binanın girişinde baktım, işkolları arasında enerji ön plandaydı. Öncelikle bu konuya odaklandım, yanıtı aldım: "Hidroelektrik ve rüzgar santrallarına dönük planlarımız var. İlk hidroelektrik santralını Tunceli’de yapabiliriz. Bu projemiz şimdiki hesaplarımıza göre 80 milyon Euro’ya gerçekleşecek."

Saran’ın niyeti, savunma, yayıncılık, ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde bulunduran Saran Holding’i enerji sektöründe iddialı gruplar arasına yerleştirmek. Aslında hidroelektrik santralı kuracağı kentler arasında Mersin de var ama onun niyeti bu konuda daha çok Doğu ve Güneydoğu’ya yönelmek. Nitekim bu konuda Şırnak’ı da hedefleri arasına koymuş.

1964 ABD, Denver doğumlu olan Sadettin Saran, lise eğitimini Ankara’da tamamlamış. Sonra üniversite için ABD’ye uçmuş. 1987’de Kentucky Üniversitesi’ni bitirip, makine mühendisi olmuş. Arkansas’ta Ensco Environmental Service’de teknik destek mühendisi olarak çalışmış.

ABD vatandaşlığını sürdüren Saran, 1988’de Türkiye’ye dönüp, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dış ilişkiler danışmanı olarak girmiş. Sonra 1989’da Saran International’ı kurup, kendi işini yapmaya başlamış. Ancak, 1990-95 döneminde Ankara’da Martin Marietta International’ın Genel Müdürlüğü’nü yürütmüş. 1995’te ayrılıp, kendi işlerinin başına dönmüş.

Bu arada ABD’yle ilişkilerini hiç koparmamış, daha da geliştirmiş. Saran, görüşmemiz sırasında Washington’a gidip, Demokrat Partili Başkan Adayı Barak Obama’yla görüşme planları yapıyordu.

Daha önce Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Başkan Adayı John McCain ile görüşme yapan Sadettin Saran, ABD’ye son gidişinde Washington’da işadamlarıyla buluşan Barack Obama’yla biraraya geldi.

Obama’dan Türkiye’ye şu mesajı getirdi: "Türkiye kilit bir rol üstleniyor. Eğer Başkan seçilirsem, geçmişte olduğu gibi gelecekte de iki ülkenin stratejik ortaklığı sürecek."

Sadettin Saran, bu arada Obama’ya sözde Ermeni soykırımı konusuna Türkiye’den bakışı aktardı: "Ermeniler’in iddiası olan sözde soykırım için siyasetçiler karar vermemeli. Tarihçiler ve ilim adamları bu konuda ortak çalışma yapmalı. Ermeniler’in Türkler’i katlettiklerine dair Türkiye’deki arşivlerde belgeler mevcuttur."

Dönüşünde McCain ile Obama’nın Irak’a dönük politikalarını şöyle karşılaştırdı: "Obama, McCain’in aksine Başkan olduğu takdirde Irak’taki Amerikan askerlerini 16 ay içinde çekmeyi taahhüt ediyor."

Kısacası Saran, bir yandan başta Tunceli ve Şırnak olmak üzere Doğu’ya enerji yatırımlarıyla yöneliyor, diğer taraftan ABD başkan adayları nezdinde "Türkiye lobisi" yapıyor...

Kırıkkale’de beşinci okulu eylülde açacak

SARAN Holding, turizm sektöründe de iddialı işler yapma hedefini, bu yılın başlarında ABD’li bir ortakla birlikte Çek Cumhuriyeti’nin en önemli seyahat şirketi Cedok’u alarak ortaya koydu.

Geçen yıl 450 bin kişinin seyahatine aracılık eden, 175 milyon dolarlık cirosu bulunan Cedok’un dünyada 50 ofisi var. Saran Holding’in planı, Cedok’un bir ofisini de İran’da açmak.

Enerji, turizm derken Sadettin Saran, bir yandan işlerini büyütürken, diğer taraftan baba memleketi Kırıkkale’yi unutmamış. Kırıkkale’ye bugüne kadar 4 okul yaptırmış. Eylül ayında 5’inci okulu da açmaya hazırlanıyor. Ayrıca, lise ve üniversite öğrencilerine burslarla destek veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları