Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Viva Brazil!

Dışarısı çok soğuk. O zaman gelin hem iklimi, hem de insanları çok sıcak bir coğrafyaya uçalım. Renk paleti, mimarisi ve genç tasarımcılarıyla uzun zamandır hayranlıkla izlediğim Brezilya’ya…

Haberin Devamı

Dünyanın yükselen güçlerinden ve en demokratik ülkelerinden biri olarak kabul edilen Brezilya, futbolcu ve top model ihracatının ardından mimar, tasarımcı ve modacılarıyla da uluslararası platformlarda kendinden söz ettirmeye başladı. Geçmişte Brezilya denince aklımıza yakıcı kırmızı, yeşil, limon sarısı ve kobalt mavi gibi karnaval renklerini karıştıran, kalabalık ve bol desenli dekorasyon stilleri gelirdi; ancak son yıllarda Brezilya’da yapılan evleri gördükçe bu görüntü yerini tamamen farklı bir stile bıraktı.  Çünkü yeni dönemde yapılan evlerin en önemli özelliği açık planlı, bol ışıklı ve natüralist karakterleri. Ana kaygı, doğa ile iletişimin hiç kesmemek. Bu nedenle çok geniş cam panelli cephe uygulamaları yapıyor  doğal malzemeler kullanıyor ve iç mekanlarda açık renkleri tercih ederek ülkelerinin doğal renk paleti olan yaprak yeşili ve maviyi öne çıkarıyorlar. Büyük boşluklar içine yine büyük boyutlu tasarım ve sanat objeleri yerleştirerek sayıca az ama niteliksel olarak zengin bir dekorasyon dili yaratmayı başaran yeni nesil Brezilyalı mekan tasarımcıları, gelecek nesillere saygılı olma konusunda teknolojiden faydalanıyorlar. Ülkede kendi enerjisini kendi üretebilen evlere rastlamak zor değil.

Arthur Casas

Haberin Devamı

1983 yılında Sao Paulo Mackenzie Üniversitesi’nden mezun olan Arthur Casas, Brezilya’nın ve benim favori mimarlarımdan. Şimdiye kadar pek çok ödül aldı. Tasarladığı binalarda ve iç mekan düzenlemelerinde çok karakteristik formlar kullanıyor. Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir mimarinin savunucularından olduğu için, projelerinin tümü bulunduğu bölgeyle uyum içinde. İlham kaynağının yaşadığı şehir olan Sao Paulo olduğunu söylüyor: “Modernist, kozmopolit ve detaycı  bir tarzım var. Şehrimin karmaşasını düz çizgiler ve açık renkler kullanarak sakinleştirmeye çalışıyorum.”

En ünlü Brezilyalılar

1. Rio karnavalı
2. Yağmur ormanları
3. Copa Cabana Plajı
4. Futbol ve Pele
5. Muz ve kahve
6. Gisele Bündchen
7. Amir Slama
8. Chico Mendes
9. Cândido Portinari
10. Paolo Coelho

Küresel Ütopya

Haberin Devamı

Laura Bossi, “Spherical Utopia” başlıklı yazıda Brezilya mimarisinin geldiği noktayı şöyle anlatır: “Brezilya mimarlığının öyküsü küçük ama uzak ütopyalarla başladı. Eduardo Longo iyi bir örnek. Longo, 1972’den beri Casa Bola (Küresel Ütopya) üzerinde çalışıyor. Longo küre formunda yapılmış olan evi, ‘her biri 100’er metrekarelik katların bir araya getirilmesi’ şeklinde tanımlıyor.”

Campana kardeşler

Son yılların en üretken tasarımcılarından Brezilyalı Fernando ve Humberto Campana, 1989’dan beri birlikte tasarım yapıyor. Çalışmalarını brutalistik ve sürrealistik mobilya tasarımları olarak tanımlayan ikili, sokağa atılmış malzemelerden (lastik hortumlar, oyuncaklar, mendiller) mobilya üretiyor; bunların her biri de uluslararası bir tasarım ikonuna dönüşüyor. Yaratıcı tasarım dillerini, malzemeye uygulayarak heybetli eserler yaratan Campanalar, Experimenta (Lizbon), Museum of Modern Art (New York) ve London Design Museum’da da pek çok sergi açtı.

Yazarın Tüm Yazıları