Beyaz eşya ithalatçısı havlu attı

TÜKETİCİLERİN yerli markalara yönelmesi, toplam beyaz eşya ithalatını 731 bin adetten 308 bin adede kadar düşürdü. Bunun sonucunda, White Westinghouse, Frigidaire gibi dev markaların ithalatı durma noktasına geldi.

TÜRK beyaz eşya sektörünün dünyada önemli noktalara gelmesi, Türk tüketicilerin tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi. Tüketiciler, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, fırın gibi dayanıklı tüketim mallarında yerli markalara yöneldi. Bu da, White Westinghouse, Frigidaire gibi ürünlerin ithalatını durma noktasına getirdi. Bunda hem yaşanan krizin, hem de dalgalı kurun zaman zaman yaşattığı belirsizlik ortamı da etkili oldu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin verilerine göre, 2000 yılında 3 milyon 631 bin adet beyaz eşya satıldı. Bunun 731 bin 560 adedi, ithal ürünlerden oluştu. 2002 yılının ilk 11 ayında ise toplam 2 milyon 313 bin adet beyaz eşya ürünü iç piyasada satıldı. Bunun sadece 308 bin adedini ithal ürünler oluşturdu.

İthal ürünlerde en fazla düşüş, buzdolabında yaşandı. 2000 yılında 188 bin adet buzdolabı ithal edilirken, bu rakam 47 bin adede kadar geriledi. Aynı dönemde, çamaşır makinesi ithalatı 280 bin adetten 143 bin adede, bulaşık makinesi ithalatı da 210 bin adetten 90 bin adede düştü.

İTHALATI DURDURDU

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, beyaz eşya sektöründe yaşanan bu gelişmelerden en fazla ithalatçılar etkilendi. White Westinghouse marka beyaz eşya ürünlerinin Türkiye temsilcisi Unimeks, beyaz eşya ithalatını durdurma kararı aldı. Unimeks Genel Müdürü Cenk Ertül, kriz nedeniyle ithalata ara verdiklerine dikkat çekerek, ‘‘Şu anda Türkiye'de satış yapacak ortam yok. Döviz kurlarındaki hareketlilik, ileriyi görmemizi engelliyor. Şimdi buna bir de savaş beklentisi eklendi. Ayrıca, yerli firmalar gibi uzun vadeli cazip kampanyalar düzenleme şansımız da yok’’ dedi.

Krizin ardından ithalatı durdurduklarına da değinen Ertül, ‘‘Kriz öncesinden kalan stokları ancak yeni eritebildik. Şimdi, piyasa şartları yeniden oluşuncaya kadar ithalata ara verdik’’ dedi.

İthalatı durdurmalarına rağmen, satış sonrası hizmetlerde herhangi bir aksaklığın yaşanmayacağına da değinen Ertül, yedek parça sorunu yaşanmadan Türkiye genelindeki 100 yetkili servis ağıyla hizmet vermeye devam edileceğini söyledi.

Frigidaire'in Türkiye temsilcisi Digicom Pazarlama Müdürü Gökhan Kayamancıl da, ithalatlarını asgari seviyeye indirdiklerine dikkat çekerek, ‘‘Şu anda ana firmamıza verdiğimiz taahhütleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Markanın prestiji açısından sayıları az da olsa ithalata devam ediyoruz’’ dedi.

İç piyasada, 2000 yılı satışlarını henüz yakalayamayan yerli firmalar, ihracatta ise patlama yaşıyor. 2000 yılında 1 milyon 868 bin adet olan beyaz eşya ihracatı, geçtiğimiz yıl 4 milyon adede çıktı. Bunun sonucunda, 4 milyon 880 bin adetlik üretim, 6 milyon 192 bine ulaştı. İhracattaki en fazla artış, çamaşır makinesinde yaşandı. 258 bin adet olan çamaşır makinesi ihracatı, son iki yıl içinde 903 bin adede çıktı. Buzdolabı, fırın ve bulaşık makinesi ihracatı ise iki kat arttı. Buzdolabı ihracatı, 2 milyon adedi aştı.
Yazarın Tüm Yazıları