Görme özürlüler küçük ev aletleri de istiyor

700 bin görme özürlü için özel beyaz eşya üretimini başlatan Arçelik'ten şimdi de, elektrik süpürgesi, tost makinesi, mutfak robotu gibi küçük ev aletleri üretmesi isteniyor. Eğer Arçelik bunu yaparsa, dünyada görme özürlüler için küçük ev aleti üreten tek firma olacak.

TÜRKİYE Körler Federasyonu, 700 bin görme özürlü için özel beyaz eşya üretimini başlatan Arçelik'ten şimdi de, küçük ev aletleri üretmesini istiyor. Federasyon, Arçelik'in beyaz eşya ürünlerinin ardından bu taleplerini de gerçekleştirdiği taktirde, görme özürlülerin günlük yaşamlarının biraz daha kolaylaşacağını savunuyor.

Arçelik, Federasyon'un talebi üzerine, bundan iki yıl önce başlattığı araştırmaların sonucunda, General Electric'in ardından görme özürlüler için özel üretim gerçekleştiren dünyanın ikinci beyaz eşya üreticisi oldu. Böylece, Türkiye'deki görme özürlüler de, Amerika'da olduğu gibi yardıma gereksinim duymadan, çamaşır ve bulaşıklarını makinede yıkayıp, yemeklerini özel fırınlarında pişirebiliyor, buzdolaplarını kolayca kullanabiliyorlar.

KULLANIM KOLAYLIĞI

Bunu da, buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinelerine eklenen dokunma ve sesli uyarı özellikleriyle gerçekleştirebiliyorlar. Ayrıca, kullanımı kolaylaştırılan ve program sayıları azaltılarak, basite indirilen bu ürünlerin klavuzları da Körler Federasyonu tarafından Braille alfabesine çevrildi. Bu yolla, görme özürlülerin kullandıkları cihazları tanımaları da sağlandı.

Arçelik'in sipariş üzerine kişiye özel olarak ürettiği bu cihazlar için görme özürlülere ek bir maliyet de yüklenmiyor. Ayrıca, tüm ürünlere uygulanan taksit ve kampanyalar da bu özel ürünler için geçerli sayılıyor. Siparişler, bayilerin yanı sıra Körler Federasyonu'na da yapılabiliyor. Sipariş verilen cihazın üretimi bir ay içersinde gerçekleştirilerek, teslim ediliyor.

KÜÇÜK EV ALETLERİ

Arkadaşımız Zeliha Aslan’ın görüştüğü Türkiye Körler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Fattim Topçubaşı, Arçelik'ten şimdi de 700 bin görme özürlü için elektrik süpürgesi, tost makinesi, mutfak robotu, mini fırın gibi küçük ev aletleri üretmesini istediklerini söyledi. Arçelik'ten önce, görme özürlüler için dünyada sadece General Electric'in beyaz eşya ürettiğine de dikkat çeken Topçubaşı, ‘‘Ancak, görme özürlüler için dünyada küçük ev aletleri üreten bir firma yok. Arçelik ya da başka bir firma bunu yaptığı taktirde, bir ilki gerçekleştirmiş olacak’’ dedi.

Arçelik yetkilileri de görme özürlüler için beyaz eşya ürünlerini özel sipariş üzerine ürettiklerine dikkat çekerek, ‘‘İki yıl önce Federasyondan gelen teklifi ticari amaç gözetmeden ve ekonomik beklenti içine girmeden kabul ettik. Projeyi de sadece sosyal sorumluluk bazında ele aldık ve gerçekleştirdik’’ dediler.

CİHAZLARINÖZELLİKLERİ

Üç programdan oluşan ve düğmeleri kabartmalı olarak dizayn edilen bulaşık makineleri, tuz ve parlatıcı bitiğinde sesli olarak uyarıyor. Şu anda 676 milyon liraya satılıyor. Sıcaklık ayarı ile program ayarını tek düğmede birleştiren, 4 programlı çamaşır makinesinde de görme engelliler program seçimini kabartmalı düğmeler yardımıyla yapıyor. 846 milyon liraya satılan makine 3 taksitle alınabiliyor.

Sıcak, soğuk ayarı 3 kademeli olarak tek bir düğmeden ayarlanabilen buzdolabı da, görme özürlülere 746 milyon liraya satılıyor. Düğmeli pano ve pişirme sonunda sesli uyarıda bulunan fırının fiyatı da 631 milyon 600 bin lira.
Yazarın Tüm Yazıları