Kira gelirini gizleyene büyük fırsat!

GEÇMİŞ yıllarda, kira geliri elde ettiği halde, bu gelirini gizleyip beyan etmeyenlere büyük fırsat doğdu. Sembolik tutarda bir ödeme yapıp, milyarlarca lirayı bulabilen vergi, gecikme faizi ve cezadan kurtulabilecekler. Üstelik sembolik tutardaki ödemeyi de, bir defada değil 18 ayda 9 eşit taksitte yapacaklar.

KAÇ LİRA ÖDENECEK?

Kira geliri elde ettiği halde, bu gelirini gizleyenlerin yani beyanname vermeyenlerin, ödeyecekleri vergi, yıllar itibariyle aşağıdaki gibi:

1998 yılı için 150 milyon TL.

1999 yılı için 180 milyon TL.

2000 yılı için 225 milyon TL.

2001 yılı için 300 milyon TL.

Ödemelerin bir defada yapılması da gerekmiyor. İsteyen 9 eşit taksitte ve 18 aylık süre içinde, bu vergiyi ödeyebilecek. Buna göre örneğin; 2001 yılında toplam 20 milyar lira, hatta 200 milyar lira kira geliri olup da, bunu vergi dairesine beyan etmeyen bir kişi, 300 milyon lira vergi ödediğinde, olay kapanacak.

Daha açık bir ifade ile ‘‘sen 2001 yılında 200 milyar lira kira geliri elde etmiş ve bundan dolayı beyanda bulunmamış ve bir kuruş vergi de ödememişsin’’ diye sorulamayacak.

200 milyar lira kiranın vergisi olarak, 300 milyon lira yeterli olacak. Bu vatandaşın ödeme gücü yoksa (!), bu 300 milyon lirayı 18 ayda 9 eşit taksitte ödeyecek...

Sözkonusu uygulama 2000, 1999 ve 1998'de gizlenen ve beyan edilmeyen kira gelirleri için de geçerli olacak. Örneğin 1998 yılı kira gelirini hiç beyan etmeyen bir vatandaş, 150 milyon lirayı (o da 18 ayda) ödeyecek ve olay kapanacak.

Ne dersiniz, kira gelirini beyan etmeyip gizleyen, vergi de ödemeyen bir kişi için bundan büyük bir fırsat olur mu?

Yukarıdaki büyük fırsat yakında Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen ‘‘Vergi Barışı Yasası’’ ile getiriliyor. Yasa veto edilse bile, Hükümet'çe kısa süre içinde Meclis'te aynen kabul edilmesi planlanıyor. Bilindiği gibi veto edilen yasa aynen kabul edildiğinde, Sayın Cumhurbaşkanı'nca ikinci kez veto edilemediği için, onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanıyor...

2002 KİRALARININ DURUMU

2002 yılında kira geliri elde edenler, beyana tabi başka gelirleri yoksa, kira gelirlerini 31 Ocak 2003 akşamına kadar beyan etmek zorundalar. 2002 yılı, konut kira gelirleri yıllık 950 milyon lirayı aştığı zaman, bu kira gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor.

Konutlarda, önce 950 milyon lira ‘‘istisna’’, sonra yüzde 25 ‘‘Götürü Gider’’ düşülüp, kalan tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanıyor. İsteyenler, koşulları uygunsa ‘‘gerçek gider’’ yöntemini de seçebilirler.

İşyeri kira gelirleri, 6 milyar 650 milyon lirayı aştığında, aşan kısmı değil, kiranın tamamını beyan edecekler.

Ancak, işyeri kirasından, her ay yüzde 20 stopaj (vergi kesintisi) yapıldığı için, yıllık 26 milyar liraya kadar olan işyeri kirasına, ödenecek vergi değil iade olarak alınacak vergi çıkıyor. Bu da olayın ilginç bir yönü...

Kira gelirleri üzerinden hesaplanacak Gelir Vergisi ve fon payının üçte birinin, bu ayın sonuna göre ödenmesi gerekiyor...


Küçük bir uyarı


31 Ocak 2003 akşamına kadar:

Motorlu Taşıtlar Vergisi birinci taksitinin ödenmesi gerekiyor.

Aralık ayında defter tasdik ettirmeyi unutanlar, defterlerini tasdik ettirebilir (Yalnızca ikinci derece usulsüzlük cezası ödenecek).

2002 defterlerinin notere götürülüp ‘‘Kapanış tasdiki’’ yaptırılması gerekiyor. Aksi halde, Ticaret Kanunu açısından defterler sahibi lehine delil olarak kabul edilmiyor.

Unutmayınız!..
Yazarın Tüm Yazıları