Vehbi Koç Ödülü, doğru bir adrese verildi

2002 Vehbi Koç Ödülü, gerçekten doğru bir adrese verildi, Topkapı Sarayı Müzesi'ne.

Oktay Ekşi ile birlikte Ordu'da bulunduğumdan törene gelemedim.

Müzenin Müdürü Filiz Çağman'ı da ancak döndükten sonra kutlayabildim.

Hiç kuşkusuz bu tür bir ödül düzenleyen Koç Ailesi'ni de kutlamak gerekir.

Kişiler kadar kurumların da ödüllendirilmesinden yanayım. Çünkü o kurumun ödüllendirilmesi, orada çalışanların hepsine yapılan bir övgüdür.

Topkapı Sarayı Müzesi'ne verilen ödül, bütün müzecileri de sevindirmiştir; çünkü unutulmadıklarını, çalışmalarının desteklendiğini bir kez daha bu ödül onlara maddi ve manevi biçimde hatırlatmıştır.

Talát Halman başkanlığında Halûk Abbasoğlu, Halil İnalcık, Emre Kongar, İlber Ortaylı'dan oluşan seçiciler kurulunun ödül gerekçesi şöyle:

‘‘Gerek saray olarak yapısı, gerekse barındırdığı nadide koleksiyonları açısından ayrıcalıklı bir yeri olan Topkapı Sarayı, aynı zamanda Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi olması dolayısıyla, Türk tarihini, kültürünü ve sanatlarını tanıtmada bir rol oynamaktadır.

Son yıllarda hazine dairesi çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden düzenlenmiş, böylece Topkapı Sarayı kendisini yenilemede büyük bir adım atmıştır. Bununla birlikte, Padişah Portreleri, Otağ-ı Hümayun gibi sergilerle de başarılı hizmetler vermiştir.

Kültür varlıkları için büyük tehlike arz eden depremlere karşı müzenin aldığı ivedi önlemler övgüye değerdir. Bu çalışmasıyla diğer müzelere öncülük etmiş ve bu konuda yaptığı bilimsel toplantılarla da müzecileri bilgilendirme işlevini başarıyla yerine getirmiştir.’’

* * *

FİLİZ ÇAĞMAN'
ın çalışmalarının bir özelliği, müzeyi sadece gezilen, görülen, ziyaret edilen durağan işlevinden çıkarıp, sergilerle bugünün modern anlayışıyla renklendirmesi, değişik ziyaretçi potansiyeli yaratmasıdır.

Açılan sergiler, yenilenen bölümler, Topkapı Sarayı Müzesi'ni görmüş birçok kişiyi yeniden, bu vesileyle o mekána çekmiştir.

Öyle meslekler vardır ki, kendinizi adamadıkça, kurumunuzda ve kendinizde bir yükselme yaratamazsınız.

Filiz Çağman, kendini o kurumla bütünleştirmiştir. İnsanın işi hayatı olunca, bu ödüllerden ne kadar sevinç duyduğunu bilirim.

* * *

2002 VEHBİ KOÇ ÖDÜLÜ,
doğru yere, doğru adrese verildi.

Daha ilk yılda Vehbi Koçadının saygınlığına uygun bir sonuçla, önemli, güvenilir ödüller çizelgesinde üst sıralardaki yerini almıştır.
Yazarın Tüm Yazıları