Bol sıfırlı rakamlara saygım kalmadı

Masamın üstüne yayılı büyük takvimden sonbahara girdiğimizi öğreniyorum. Dört mevsimden yazı tercih etmeme rağmen şikayetim yok. Bulutlardan arınmış mavi gök tepede, hava ılık, cadde-sokak insandan geçilmiyor, New York eskisi gibi cıvıl cıvıl.

Newsweek yazarı Lally Graham Weymouth ile öğle yemeğinde bir araya geleceğiz. Lally, The Washington Post-Newsweek sahibi efsanevi Katharine Graham'ın kızı. Columbus Avenue'de taksiden inip buluşacağımız lokantaya yürürken siren sesleri duyuyorum. Bir düzine polis arabası caddeyi, ara sokakları trafiğe kapatmaya başlıyor. Lally cep telefonumdan arıyor, kordona alınan Newsweek binasından çıkamadığını söylüyor. Bir başkomiser iki-üç dakika önce yandaki inşaat tepesinden düşen portrelin aşağıda çalışan bir işçinin ölümüne sebeb olduğunu söylüyor. Geç kaldığıma şükrediyorum. Yoğun insan trafiğinden basın kartlarımla sıyrılıp Newsweek'e geliyorum. Lally Weymouth kapıda beni bekliyor. Düzinelerle devlet-hükümet başkanlarıyla görüşen ünlü yazar dışarda olup bitenlerden habersiz. Yemek keyfini kaçırmamak için yan binadaki kazayı açıklamıyorum.

New York'ta inşaat sektörü altın yılını yaşıyor. Nereden geçsem yeni inşaatla karşılaşıyorum. Yıkılan cüce binalar yerinde yüksek yapılar, gökdelen, apartmanlar yükseliyor. Kentin güney ucunda ‘Ground Zero’ denilen ikiz kulelerin çöktüğü bölgede üç milyar doları aşkın yeni bir yapı planı hazırlığı planlanırken Otelciler Kralı Donald Trump Hudson Nehri yakasında kuracağı mültimilyar dolarlık ‘Trump Kenti’ için inşa ruhsatını almaya çalışıyor. Gelecek on yılda minik Manhattan'da inşaat sektörüne 50 milyar dolar civarında harcama yapılacak. Az gelişmiş bir ülkenin milli hasıla gelirini aşan bir meblağ bu.

Amerika'da bu rakam cümbüşüne alışamadığım gibi yüklü meblağlara saygım da kalmadı. Hangi işe, hangi konuya göz atarsam karşıma bol sıfırlı rakamlar çıkıyor. Mesela Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al-Thani geçenlerde 72'inci sokakta 1896 da inşa edilen dört katlı Lycee Francais okulunu 26 milyon dolar ödeyerek satın aldı. Para Şeyh'in parası. Niye aldın diyecek değilim. Ama bazı konularda el değiştiren astronomik meblağlardan rahatsız olduğum da gerçek. MGM film şirketi sahibi Kirk Kerkorian kendisinden 47 yaş genç Lisa Bonder'le 1998'de yaptığı evlilik bir ay sürmüş. Boşanma davası devam ederken Lisa bir çocuk doğurmuş. Ama baba Kerkorian değil, aktris Elizabeth Hurley'den de evlilik dışı çocuğu olan Steve Bing adlı playboy. Lisa'nın ar damarı çatlamış. Boynuzladığı yetmiyorumuş gibi 84 yaşındaki Kerkorian'ın verdiği ayda 50 bin dolar nafaka üstüne Bing'den peydahladığı dört yaşındaki Kira için 320 bin dolar aylık bakım parası istemiş. Mahkeme hakimi Lee Edmon benim gibi bu astronomik talepten rahatsız olup küçük Kira'ya Kerkorian'ın yalnızca 316 dolar ödemesine karar vermiş.

Bir başka para arsızı da eski striptizci Anne Nicole Smith. 90 yaşındaki Teksas'lı sanayici Pierce Marshall 1994'de yıldırım nikahı yaptığı 26 yaşındaki Anne Nicole ile on dört ay evlilikten sonra hayata veda etti. Gülle göğüslü striptizciye vasiyetinde 450 milyon dolar çıkınca kıyamet koptu. Milyarderin büyük oğlu vasiyetteki imzanın sahte olduğunu ileri sürüp dava açtı. Duruşmada dinlenen eski bir hizmetkár Anne Nicole ile Teksaslı babanın bir kez dahi aynı yatağı paylaşmadığını, striptizcinin Marshall'ın gözü önünde sevgilisiyle aşk yaptığını açıklayınca mahkeme vasiyeti geçerli saymadı. Ailenin 30 milyon dolar suspayı verdiği iri göğüslü striptizci 500 milyon doları almak için yeniden dava açtı.

Son haftalarda hangi kanalı çevirsem reklamlarda ekrana orta yaşlı, kıvırcık saçlı bir adam çıkıyor. Güleç yüzüyle işsizlere iş, yaşlılara ucuz sağlık bakımı ve ilaç vaat eden adamın adı Tom Golisano. 5 Kasım seçimlerinde New York valiliğine adaylığını koyan Golisano son nabız yoklamasında şimdiki Vali Pataki'yi geride bıraktı. Amerikalı bir meslekdaşıma ‘‘Bu kişiyi daha önceden hiç duymadım. Pataki'nin önüne geçmeyi nasıl başardı?’’ diyorum. Gazeteci ‘‘Rochester’lı milyarder bir sanayici Golisano. Kendisini tanıtmak için TV, radyo ve gazetelerdeki reklamlarına 100 milyon dolar harcadı. Rekor bir meblağ bu. Vali seçilirse şaşmam’’yanıtını veriyor.

Önceki gün bu rakam çılgınlığına biz de muhatap olduk. Dev Vivendi Universal şirketi başkanı milyarder Edgar Bronfman Jr.'dan 7 Kasım'da yapılacak ‘Fiesta de Gala’ adlı bir balo daveti aldık. ‘Endeavor’ adlı uluslararası müteşebbislere desteği teşvik eden kuruluş yararına düzenlenen müzikli geceye katılmak için 1.500 dolar ödemem gerekiyormuş. Eğer önde masa kapatmak istiyorsam fiyatı 100 bin dolar. Baloda 2003 modeli Porsche Boxter arabası lotarya çekilişinde, bilet ücreti ayrıca 1000 dolar. Milyonerlerle haşır neşir olma fırsatı veren bu galaya davet edilmek hoş bir şey ama banka hesabımdaki sıfırların sayısı davete hayli ters düşüyor.
Yazarın Tüm Yazıları