Şahin gözü

TV'de tenis maçı izliyorsunuz. Oynayanlardan biri size göre topu içeri (in) atıyor.

Ancak kule hakemi dışarıda (out) kararı veriyor. Birkaç saniye sonra topun sektiği noktayı gösteren görüntü, ağır çekimde ekrana tekrar yansıyor. Tekrara rağmen kesin karar veremediğimiz birçok in'ler, out'lar oluyor. Sadece izlerken değil, maç oynarken de rakibin, size göre in topa out demesi veya hakemin, puanı aldığınızı zannettiğiniz anda, out diyerek sizi hayal kırıklığına uğrattığı birçok pozisyon olmakta.

Amerikan ESPN spor kanalı bu konuya bir çözüm getirdi. Sistemin adı ŞAHİN GÖZÜ. Savaşta füzelerin hedefleri belirlemesinde kullanılan teknolojiden esinlenerek bu sistemi geliştirdiler.

Tartışma kalmayacak

Bilgisayarlı 4 dijital kamera, tenis sahasının arka ve yan çizgilerine yerleştiriliyor. Havada uçan topun fotoğrafları bilgisayara yükleniyor. Bilgisayar resimleri 3 boyutlu ve değişik açılardan ekrana aktarılıyor ve yanılma payı yarım mm.'den daha az. Bütün prosedür birkaç saniye sürüyor. Sistem ilk defa bu seneki AVUSTRALYA OPEN turnuvasında uygulandı. ŞAHİN GÖZÜ sadece topların çizgiye değip değmediğini tespit etmiyor.Serena WİLLİAMS'ın servis süratini, Andre AGASSİ'nin 130 KM hızla gelen servisi kaç KM hızla karşıladığını, topların sıçrama yüksekliğini ve insan gözünün net algılayamadığı topların değişik açılardan olan görüntüleri. Evet bütün bunları ESPN televizyonunda MATRİX filmi kalitesinde izleyebiliyorsunuz.

Profesyonel tenisçiler bu sistemi duyar duymaz harekete geçtiler. 'Aynı sistemi maçlarda hakemlerde kullansın' diyorlar. Böylece in-out tartışmaları olmayacak. Yani tenisçi hakemin kararına itiraz ettiğinde hakem elindeki küçük monitörden 'teknolojik' kesin kararını verebilecek. ITF (Uluslararası Tenis Federasyonu) bu sistemin tenise olan uygunluğunu araştırmaya başladı bile.

Ben şahsen teknolojinin saha içinde oyuna müdahale etmesine karşıyım. Tenis doğal bir spordur. İnsan gücü ile oynanmakta ve kararı da doğal olarak insan gözü vermekte. Tenis maçında hakemle tartışmak veya çizgi hakemine laf atmak tenisin bir parçası. Hakemler bazen hayati önem taşıyan ve yüz binlerce dolar kaybına neden olabilecek kararlar veriyorlar. Ancak bu da tenisin cilveleri....
Yazarın Tüm Yazıları