Mikrop, virüs, kanser nedir?

SİZE temel birkaç sorum olacak. Mikrop nedir? Vücuda etkileri nedir?

Mikrobik hastalıklar ve tedavi örnekleri verebilir misiniz? Bakteri nedir, bakteri yoluyla oluşan hastalıklar ve tedavi yöntemleri nasıldır? Virüs nedir? Virütik hastalıklar ve tedavi yöntemleri nedir? Kanser hücresi ne demek? Aşı nedir? Toksin nedir? Antikor nedir? Şimdiden çok teşekkürler.

Ebru Yıldız

SORULARINIZ sayfalar dolusu bilgiyi gerektiriyor. Ancak özet olarak bazı bilgiler vererek kavramların oluşmasını sağlayabilirim sanıyorum.

Mikrop, ancak mikroskop gibi özel cihazlarla görülebilen tek hücreli canlılardır. Aslında bunlara daha yaygın olarak mikroorganizma denilmesi kabul görmüştür. Mikroorganizmaların bazıları hastalık etkeni olabilirken, bazıları mayalanma ve benzeri etkilerle yararlı etkiler yaratmakta, bazıları da sağlık üzerinde herhangi bir etkide bulunmamaktadır.

Hastalık etkeni olan mikroorganizmalardan, normal ışık mikroskobu ile görülebilen boyutta olanları bakteri adı alırlar. Bakterilerle oluşan birçok hastalık var. Aralarında dizanteri, tifo, bronşit, zatürree, idrar yolu iltihabı gibi hastalıkların yer aldığı yüzlerce hastalık, bakterilerle oluşur. Tedavilerinde, hastalığa uygun olarak belirlenecek antibiyotikler kullanılmaktadır.

Virüsler, tam hücre oluşturmayacak özellikte ve normal ışık mikroskobu ile görülemeyecek boyuttaki hastalık etkenleridir. Ancak elektron mikroskoplarıyla görülebilirler. Nezle, grip, hepatit, su çiçeği, AIDS gibi birçok hastalık virüslerle oluşur. Virüslere etkili, antibiyotik benzeri ilaçlar yoktur. Hastalık genellikle vücudun antikor oluşturmasıyla yenilir.

Antikor ise, hastalık etkenlerine karşı vücudun savunma amacıyla ürettiği cisimlerdir. Antikorların varlığında hastalık etkenleri etkisiz hale getirilirler.

Aşı, henüz hastalanmadan önce, hastalık yapıcı özelliği giderilmiş bakteri ya da virüslerin vücuda verilmesi ile bunlara karşı vücutta antikor oluşturma işlemine verilen addır.

Toksin, vücut için zararlı, zehirli etki yapan maddelerin genel adıdır. Toksinler bazen bakteriler tarafından salgılanır.

Kanser hücresi ise, vücuttaki normal hücrelerin, bazı etkiler sonucu normal özelliğini kaybederek hızla üreme, normal görevlerini yapmama ve dokuları işgal etme özelliğini kazanmış olan şekline verilen addır.

Bu genel bilgilerden sonra, çok özel ve ayrıntılı bilgi elde edebilmek için ansiklopedilerden yararlanabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları