Veto bugün hükümet ve IMF ile tartışılacak

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği bankacılık yasasının 3 maddesi sorun oldu.

Ekonomi bürokratları hafta sonunu bu konu üzerinde tartışarak geçirdi. Pazar akşamı Ankara'ya dönen Devlet Bakanı Kemal Derviş de bu toplantılara katıldı.

Toplantıların konusu veto edilen maddelerin yaratacağı etkiler, telafisi için ne yapılacağı ve 4 Şubat'ta yapılacak IMF toplantısını tehlikeye atıp atmayacağı idi.

Ekonomi yönetimi veto edilen maddeler arasında en tehlikeli olanını, çalışanların kamu görevlisi olarak görülüp, özel hukuka tabi olmalarının engellenmesi olarak görüyor. Bu takdirde idare mahkemelerinin devreye girmesi, Anayasa Mahkemesi' nde varolan itirazın bu kapsamda yeniden değerlendirilmesinden korkuluyor. Yani vetoyla birlikte 'yüksek maaşlı yeni bir memur kitlesi' yaratılması tehlikesi doğdu.

IMF'in Türkiye'yi konuşması için şart koşulan kamu bankalarının yeniden yapılandırılmalarına ilişkin kararnamenin, veto ile tehlikeye girip girmediği tartışma konusu. Kimisi eski yasaya göre hazırlandığı için tehlikeye girmeyeceğini, kimisi gireceğini söylüyor. Bu arada eski yasaya göre kararname çıksa bile, veto nedeniyle kamu bankası yöneticilerinin artık zor duruma düşmüş kredilerin yapılandırmalarına yanaşamayacakları, dolayısıyla Londra Yaklaşımı ve Aktif Yönetim Şirketi'nin tehlikeye gireceği belirtiliyor. Veto edilen maddelere ilişkin yorumların bugün netleştirilmesi bekleniyor. Bu arada Kemal Derviş'in konuyla ilgili bugün bir açıklama yapabileceği belirtiliyor. Derviş büyük ihtimalle bugün Hükümetle de temasa girip, bu vetoların sakıncalarını gidermek için ne yapılması gerektiği konusundaki teknisyen görüşlerini aktaracak.

Tabi bundan önce de IMF'le konunun tartışılması gerekecek. IMF'e bu vetoların ne anlama geldiği ve sakıncaların nasıl giderileceği anlatılacak. Buna karşılık IMF'in tavrı alınacak ve buna göre Hükümete IMF görüşüyle birlikte öneriler sunulacak.

Bugün IMF'le yapılacak görüşmelerde, 4 Şubat'ta yapılacak İcra Direktörleri Kurulu toplantısının bundan etkilenip etkilenmeyeceği de tartışılacak.

Bunun da yanında, 4 Şubat'a kadar çıkması gereken vergi stratejisi ve yabancı sermaye çerçeve kararnameleri, kamu bankaları ve şeffaflık kararnamelerinin de bugün-yarın son şeklinin verilip, artık yayımlanması gerekiyor.

Bu arada BDDK da hafta sonunda yönetmelik çalışmalarını hızlandırdı. Yasanın resmi gazetede yayımlanmasından sonra BDDK, bankalara sermaye katkısı için gereken koşulları belirlediği yönetmeliği yayımlayacak. Orada sorun bulunmuyor.

TANITIM TOPLANTILARI

Ekonomi yönetimi, vetoyla oluşan bu telaş içinde, yarın önemli bir konuğu ağırlıyor. ABD Hazine Müsteşarı John Taylor yarın Türkiye'de olacak ve özel sektörle yapacağı temasların yanısıra, ekonomi yönetimiyle de biraraya gelip ekonomik programı detaylarıyla ele alacak. Onun ardından ise ekonomi bürokratları parça parça Newyork'a gidecek. Bakan Derviş bu yıl Newyork'a alınan Davos toplantılarına katılırken, yanında bazı bürokratlar da yeralacak.

Davos toplantılarının ardından 4 Şubat Pazartesi günü, yani, erteleme olmadığı takdirde,IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye'yi görüşeceği gün, Derviş ve ekibi de Newyork'ta yeni ekonomik programın anlatıldığı tanıtım toplantısına katılacaklar. Bu toplantıya ABD'deki banka ve diğer finans kurumlarının üst düzey yöneticileri katılacak. Newyork dönüşü, muhtemelen 6 Şubat'ta ise Londra'da aynı toplantı, bu kez Avrupalı banka ve finans kurumu yöneticilerine tekrarlanacak. Bu Roadshow'lara Derviş'in yanısıra Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de katılacak.

Veto nedeniyle herhalde, en fazla soru da bankalar konusunda gelecek.
Yazarın Tüm Yazıları