Vergisini ödemeyen tavuk da kesemeyecek

Sedece tavuklar değil, horoz, hindi, kaz ve ördek kesimi bile vergiye tabi tutuluyor.

İNEK, TAVUĞUN 500 KATI

İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı’nın "Harçlar"
başlıklı dördüncü kısmının, ikinci bölümü "Hayvan kesimi muayene ve denetleme harcı" ile ilgili...

Tasarının "Tarife" başlıklı 52. maddesine göre, kesilecek olan kümes hayvanlarını yani tavuk, horoz, hindi, kaz ve ördekleri kestirecek olanların; yasadaki tarifeye göre harç ödemeleri gerekiyor.

Harcın tutarı, kümes hayvanları için 0.01 YTL olarak belirlenmiş. Bu tutar küçükbaş hayvanlarda 1 YTL, büyükbaş hayvanlarda ise 5 YTL olacak. Başka bir anlatımla, "İnek kesimi muayene ve denetleme harcı" tavuk kesimi harcının, 500 katı olacak!..

DAHA ÖNCE YOKTU

"Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı"
daha önce tavuk, horoz, hindi, kaz ve ördeklerin kesiminden alınmıyordu. Sadece küçük ve büyükbaş hayvanların kesiminde, kesilen hayvanın kesim öncesi muayene ve denetlenmesi, bu harca tabi tutuluyordu.

Tasarının 52. maddesine göre; Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcını, hayvanın veya satışa arz edilecek etin sahibi ödeyecek.

1 Ocak 2006 tarihinden itibaren, tavuklardan ve diğer kümes hayvanlarından alınacak olan hayvan kesimi muayene ve denetleme harcı, yetkili idareye veya bu idarenin görevlisine peşin olarak ödenecek.

DOĞALGAZ VE TÜPGAZA VERGİ

İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı’nın 35. maddesine göre; havagazı, doğalgaz ve likit petrol gazı ile imalat ve üretimde kullanılan elektrikte, bunların satış bedeli üzerinden yüzde 1, diğer elektrik tüketimlerinde yüzde 5 oranında "Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisi" alınacak. Toplanan verginin, yüzde 35’i (Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun uygulandığı yerlerde) Büyükşehir Belediyesi’ne, kalan yüzde 65’i ise, verginin toplandığı ilçe ve il kademe belediyelerine ödenecek.

Vergi oranı, yüzde 1 diye başlıyor ama bu filmi ezberledik, sonraki yıllarda vergi oranı, ufak ufak artırılır...

İŞLENMİŞ SU VERGİSİ

Adını ilk kez duyduğumuz bir başka vergi de "Kaynak suyu ve işlenmiş su vergisi"
ile ilgili...

Tasarıya göre; işlenmiş sular ve kaynak sularının özel kaplara doldurularak satışa sunulması, "Kaynak Suyu ve İşlenmiş Su Vergisi" adı altında bir vergiye tabi olacak. Bu vergiyi, suyu, özel işaretli kaplara doldurup satanlar ödeyecek.

Bir litreye kadar olan şişelerde, örneğin bir şişe suda 1 Yeni Kuruş olarak en düşük tarifenin uygulanacağı bu vergi, kapların litresi arttıkça "kap başına" YTL olarak artıyor. Vergi 25 litreden büyük kaplarda, kap başına 10 Yeni Kuruş oluyor.

Taşıt vergisinde yüzde 100 artış ihtimali var

"İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı Taslağı"nın 80. maddesine göre; 2007 yılından itibaren, Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak yapılacak tahsilatın, yüzde 50’si, mahalli idareler payı olacak. Bunun yüzde 40’ı il özel idaresine, yüzde 60’ı da belediyelere aktarılacak.

2006 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi hedefi 2.7 milyar YTL (2,7 katrilyon TL). Maliye’nin, 2007 yılında toplayacağı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yarısını, mahalli idarelere aktarması demek, 2007 yılı bütçesinde yaklaşık 1,5 milyar YTL gelir azalması anlamına geliyor.

IMF’nin karşı çıkması beklenen 1.5 milyar YTL’lik bu gelir azalmasında, bir ara çözüm bulunup, 2006 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi 2007 yılı için yüzde 100 artırılıp, yarısının mahalli idarelere verilmesi yoluna da gidilebilir.

Turizmciye konaklama vergisi sürprizi

YENİ vergi paketinde, turizmciler de unutulmadı. Tasarıya göre; otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklamalar "Konaklama Vergisi" adı altında bir vergiye tabi tutulacak.

"Cironun yüzde 3’ü" oranında alınacak bu verginin, zarar edildiğinde dahi ödenmesi gerekiyor. Cironun yani brüt hasılatın yüzde 3’ü oranındaki bu vergi net kárın yüzde 10-20’sine isabet ediyor.

Yabancı ülkelerde turizme uygulanan KDV, normal KDV oranının yarısı ya da üçte biri oranında. Örneğin; İsviçre’de yüzde 3.6, Portekiz’de yüzde 5, Fransa’da yüzde 5.5, Hollanda’da yüzde 6.... Türkiye’de ise yüzde 18!.. Turizmciler yüzde 18 KDV oranının, yüzde 8’e indirilmesini beklerken acı bir sürprizle karşılaşacaklar. Net kárın değil, brüt hasılatın yüzde 3’ü oranında "konaklama vergisi" ödeyecekler. Turizmciler, "zarar etseler bile", hasılatları üzerinden bu vergiyi ödemek zorunda olacaklar.

EĞLENCEYE VERGİ

Yeni vergiler arasında, "Eğlence vergisi" diye bir vergi var. Diskotek, bar, gece kulübü, taverna, dansing gibi eğlence yerleri, eğlence vergisine tabi tutuyor.

1) Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilen hipodrom, araba yarışı, sinema, konser, lunapark, sirk, spor yarışmaları ve benzeri eğlencelerden (bağış veya başka adlar altında alınan paralar da dahil) giriş bedeli olacak ve vergi de yüzde 10 oranında alınacak.

Diğerlerine gelince;

2) Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerlerinden günlük 80 YTL üzerinden "eğlence vergisi" hesaplanacak.

Tahmin edeceğiniz gibi, evde çoluk-çocuk, ya da eş-dost bir araya gelip eğlenenlere eğlence vergisi yok!..

Kahvehaneler günde 5 YTL eğlence vergisi ödeyecek

İNTERNET salonları ve her türlü makine ile oyun oynanan yerler, günlük 5 YTL eğlence vergisine tabi tutuluyor. Ayrıca; "kahvehane, kıraathane ve kafe" gibi yerlerde "eğlence yerleri" kapsamına alınarak, günlük 4 YTL eğlence vergisine tabi tutuluyor. Ancak, köylerdeki kahvehaneler, eğlence vergisine tabi olmayacak.

MUSLUK AKTIKÇA ÇÖP VERGİSİ

Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi (çöp vergisi), konutlardaki su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle, "metreküp başına"
büyükşehir belediyelerinde 20 YKr, diğer belediyelerde ise 15 YKr olarak alınacak.

İşyerlerinde ise binalar 7 gruba ayrılacak ve 12 YTL’den başlayıp 1.400 YTL’ye ulaşan "Çevre Temizlik Vergisi" alınacak. Büyükşehir Belediyelerinde Çevre Temizlik Vergisi yüzde 25 artırımlı olarak alınacak.

Yanından yol geçen evin vergisi artacak

TASARIDA yer alan ilginç düzenlemelerden biri de "Rant Vergisi" ile ilgili. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde; yol, park, metro veya raylı sistem yapılması halinde, bu durum gayrimenkullerin değerini artırıcı bir unsur olarak değerlendirilecek.

Yükseltilen değer üzerinden emlak vergisi alınacak.

TOTO VE İDDİA’YA DA VERGİ

- Spor-Toto, Skor-Toto, Süper-Totor, Spor-Loto, Gol-7, İddia ve benzeri oyunlarda, her bir kolondan 2 YKr

- Piyango, hemen kazan ve benzeri oyunlarda ise her bir bilet için 10 YKr’den az olmamak üzere, bilet bedelinin yüzde 20’si kadar "Şans Oyunları Vergisi"
alınacak.

- At yarışlarında ise 10 YKr’den az olmamak üzere her bir katılma bedelinin yüzde 25’i oranında vergi alınacak.
Yazarın Tüm Yazıları