Vergi daireleri numara işini arapsaçına çevirdi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Hürriyet Tüketici Servisi, vergide numaralı hayatı yaygınlaştıran yasanın Meclis'ten geçmesi üzerine, İstanbul'daki vergi dairelerini taradı. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Vergi dairesine nüfus cüzdanıyla başvuran 10 dakikada numarasını alır’’ derken, bazı vergi daireleri, ikametgahtan fotoğrafa varıncaya kadar değişik şeyler istiyor.

İstanbul'daki bazı vergi daireleri, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in ‘‘Vergi kimlik numarası almak için herhangi bir vergi dairesine nüfus cüzdanınızla başvurmak yeterli’’ sözlerini havada bırakıyor. Vergi Daireleri, vatandaşlardan noter ya da muhtardan çıkarılmış ikametgah senedinden fotoğrafa kadar bir çok bürokratik işlemi yerine getirmesini istiyor.

Vergi kimlik numarası uygulaması şu anda sadece taşıt alım, satım işlemleri için kullanılıyor. Ancak, Meclis Genel Kurulu'nda yeni kabul edilen yasaya göre, bundan böyle bankacılıktan pasaporta, noter hizmetlerine kadar bir çok işlemin yaptırılabilmesi için zorunlu olacak.

10 DAKİKA DİYORLAR

Yasaya göre, vergi kimlik numarası olmayanlar, bu tür işlemleri yaptıramayacaklar. Ayrıca, yasaya aykırı davrananlar da 10 ayı bulan hapis cezasını göze almak zorunda kalacak. Bir kez vergi kimlik numarası alanların bir daha numara almalarına da gerek yok. Vatandaşlar, aynı numarayı, diğer işlemlerinde de kullanabilecek.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalara göre, vergi kimlik numarası alacak vatandaşların herhangi bir vergi dairesine, nüfus cüzdanı ve fotokopisiyle birlikte başvurmaları yeterli... Ayrıca, bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurma şartı da yok. Maliye, vergi dairesinde vatandaşların kimlik numarasıyla ilgili işlemlerini 10 dakikada, yoğun dönemlerde ise en fazla yarım saat içinde tamamlanacağını da iddia ediyor.

BÜROKRASİ DEVREDE

Peki, tüm bunlar pratikte uygulanabiliyor mu?

Arkadaşımız Fadime Çoban, İstanbul'daki 32 ayrı Vergi Dairesi'ni tek tek aradı. Kimlik numarası almak için hangi vergi dairesinin sadece nüfus cüzdanı ve fotokopisini yeterli bulduğunu, hangilerinin ise ‘‘evrak eksik’’ diye tamamlaması için ‘‘bugün git, yarın gel’’ uygulamasına tabi tuttuğunu araştırdı.

Vergi kimlik numarası işlemleri için nüfus cüzdanı ve fotokopisini İstanbul'daki bu 32 vergi dairesinden sadece 24'ü yeterli buluyor. Diğer sekizi vergi dairesi ise nüfus cüzdanı ve fotokopisinin yanı sıra, bir çok bürokratik işlemi yerine getirilmesini talep ediyor.

Hedefimiz Ayşe Teyze değil

Maliye Bakanı, Vergi Numarası Kanunu'nun Meclis'ten çıktığını hatırlatan ve ‘‘Artık Ayşe Teyze nasıl havale gönderecek?’’ diyen bir gazeteciye,‘‘Biz vergicilerde sürekli olarak, bir Dul Hanife Teyze sendromu vardır. Dolayısıyla vergi düzenlemelerinde sürekli bir sendrom ortaya çıkar. En ekstrem ve asla asla hedef kitle olarak görmediğiniz insanlar getirilir, vergi kanunlarının başına konulur. Özellikle Meclis'te, amaç siyasi de olunca bunlar yapılır. Doğal karşılamak gerekir. Uygulamanın hedefi Ayşe Teyze değil’’ dedi. Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu da, tek vergi numarası kullanılması işlemleriyle ilgili geçiş süreci tanınacağını bildirdi. Saygılıoğlu, belli tutar veya işlemlerle ilgili olarak muafiyet getirilebileceğini, tek vergi numarası istenecek belli işlemler için de limit konulabileceğini belirtti.

Hangi vergi dairesi numara için ne istiyor?

Göztepe V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Güneşli V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve dilekçeyle adres
Güngören V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Halkalı V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Pendik V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve ikametgah
Hocapaşa V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Kadıköy V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Koca Mustafa Paşa V.D.:Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Mecidiyeköy V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve dilekçeyle adres
Merter V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve resim
Nuriosmaniye V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Sarıyer V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Üsküdar V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Yeditepe V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Zeytinburnu V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Kocasinan V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve ikametgah
Yenibosna V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Kağıthane V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Adalar V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Atışlana V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Avcılar V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Bakırköy V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Bayrampaşa V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve ikametgah
Beşiktaş V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve dilekçeyle adres
Beyazıt V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Beykoz V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Çapa V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Dış Ticaret V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Erenköy V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Fatih V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Galata V.D.Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve dilekçeyle adres
Gayrettepe V.D.Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Yazarın Tüm Yazıları