Vakıfbank’a sektörde yadırganan atama

DÜN Ankara’da hisseleri kamunun elinde bulunan 3 bankanın genel kurulu yapıldı, iki genel müdür yerini korurken, biri fire verdi.

Haberin Devamı

3 yıl önce bu göreve gelen Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan sürpriz bir biçimde görevinden alınırken, yerine eski AKP milletvekili olan Yönetim Kurulu Başkanı Halil Aydoğan getirildi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan yeniden bu göreve getirildiler. Kamu bankası olarak adlandırılan ama “özel yasa ile kurulmuş banka” olan Vakıfbank’ın Genel Müdürlüğü görevini bırakan Hüseyin Kalkan ise Halkbank Yönetim Kurulu üyeliği görevine getirildi. Halk Bankası yönetim kurulu üyesi olan Mehmet Emin Özcan’ın ise Vakıfbank yönetim kurulu üyeliğine getirildiği öğrenildi.

ARINÇ’A YAKIN İSİM

Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı olup dün genel müdürlüğe getirilen Halil Aydoğan ise daha önce aynı bankada genel müdür yardımcılığından emekli olup siyasete girmiş bir kişi. 2 dönem iktidar partisinden Afyon milletvekili olarak görev yaptıktan sonra Bankanın yönetim kuruluna girmişti. Aydoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yakın bir isim olarak biliniyor. Bu atamanın bankacılık kesiminde yadırgandığını söyleyebiliriz. Aynı bankadan emekli olmasına rağmen 2 dönem milletvekilliği yapmasının, Halil Aydogan’ı artık “siyasi kimlik sahibi” yaptığını hatırlatan bankacılar, “Halka açık bir Bankanın genel müdürlüğüne eski bir iktidar partisi milletvekilinin getirilmiş olması, bankanın görünümü açısından hoş bir atama olmadı” yorumunu yapıyorlar.

Haberin Devamı

KALKAN’IN VEDA MESAJI

Vakıfbank genel müdürü Süleyman Kalkan’ın görevinden alınması hem bankacılık kesimi hem de kendisi için sürpriz oldu. Görevinden alınacağını genel Kurul toplantısına girmeden hemen önce öğrenen Kalkan’ın Banka çalışanlarına gönderdiği yazılı mesaj içinde çarpıcı değerlendirmeler vardı.
Vakıfbank’ın Türkiye’nin en önemli en köklü bankalarından biri olduğunu, kendi deyişiyle “kamunun en özel bankası” olduğunu kaydeden Kalkan, 3 yıl boyunca önemli bir değişim projesini hep birlikte yürütmeye çalıştıklarını, banka içinden veya dışından bu değişimi istemeyenlerin çabalarına rağmen çok büyük mesafeler katettiklerini söyledi.
Banka tarihinde ilk defa 5 yıllık bir stratejik plan yaptıklarını, 2015 hedeflerini  ortaya koyduklarını, kamuda ilk özel bankacılık uygulamasını başlattıklarını kaydeden Kalkan, Bankanın merkezini Ankara’dan İstanbul’a taşıyarak, 25 yıllık bir hayali gerçekleştirdiklerini de söyledi.
Bankanın kurumsallaşması yönünde kurallar koymaya çalıştıklarını kaydeden Süleyman Kalkan’ın şu söyledikleri ise görevden alınmasıyla ilgili çarpıcı sinyaller içeriyor:

Haberin Devamı

ŞERH KONULAN KREDİ

“3 yıl boyunca tarihi kârlara imza attık. İnsan kaynakları politikamızı performans üzerine kurmaya çalıştık. En fazla direnci bu konuda yaşadık.Burada sayamayacağım pek çok konu var. Bu süre içerisinde tüm çabamız Vakıfbank’ı hakettiği yere ulaştırmaktı.Bu amaca ulaşabilmek için geceli gündüzlü 3 yıl süren samimi ve yoğun bir çabanın içinde olduk. Bu süre içerisinde banka kaynaklarının doğru kullanılması ve çarçur edilmemesi için yoğun bir çaba sarf ettik. Kredi tahsislerinde çok dikkatli olduk. Yönetim Kurulu’nda yüzde yüz mutabık olmadığımız hiç bir krediyi çıkarmadık. Altına şerh konulan hiçbir kredimiz olmadı. İhale sistemini şeffaf bir şekilde yürüttük asla usulsüz işlerin yapılmasına göz yummadık...”.
Bu arada voleybol takımının başarı üzerine başarı kazandığını ve  2 kez Avrupa şampiyonu olduklarını, bunun Bankanın iletişimine ve imajına büyük katkı sağladığını belirten Kalkan, “Söylenecek çok sey var. Sizlerden beklediğim bu degişim projesini kesintiye uğratmadan devam ettirmenizdir. Sizlere güveniyorum. Sizleri seviyorum” diyerek veda etti.

Yazarın Tüm Yazıları