Uzun metraja 45’lik devir

Bazı popüler dizilerin yüksek izlenme oranları, Issız Adam gibi filmlerin gişe başarısı, 70’lerin kırkbeşlik devirli plaklarının geniş kitlelerle buluşmasını sağladı.

Haberin Devamı

Takdir edersiniz ki hiçbir video klip, uzun metraj, üstelik gidenleri hüngür hüngür ağlattığı rivayet edilen Issız Adam gibi bir filmin yarattığı duygu yoğunluğunu yaratamaz. Gişe başarısıyla birlikte filmin şarkılarını içeren albüm de sektörün sıkıntı çektiği günlerde hatrı sayılır bir satış yaptı. Aslında o şarkılar hep vardı. O yılların şarkılarını içeren toplama albümler de bir süredir varlar. Ama ne zaman fark ediliyor o şarkılar; o filmdeki duyguya iliklenince.
Yine de “Anlamazdın”ın bu denli sevilmesine çok mutlu oldum. Her ne kadar Ayla Dikmen’in tüm eserlerini içeren arşivlik bir çalışma uzun süredir piyasada olsa da (Seninle Sonsuza Kadar, MCC Müzik) madem vesile olmuş film, boynumuz kıldan ince. Devamını getirmek isteyenler için başka önerilerim de var.
Keşfedilecek Plaklar; Bir Zamanlar Serisi’nin özel bir yayını. Albümde, yine Issız Adam’la yeniden gündeme gelen Nil Burak, Sibel Egemen gibi isimlerin yanı sıra Ayla Algan, wIşıl Yücesoy, Sezen Aksu, Meral-Zuhal, Nükhet Duru ve Seyyal Taner gibi birçok ustanın bir duygunuza iliklenmeyi bekleyen şarkıları var. Bakarsınız bir film ya da dizi beklemeniz gerekmez bu kez.
Bir diğer önerim de 60’lı yıllarda keşfedilen ve 70’lerin hemen başında yitirdiğimiz Gönül Turgut’un eserlerini içeren çalışma. Muazzam bir ses... O yılların şarkılarına özel bir ilginiz yoksa henüz dinlememiş olmanız muhtemel.

Haberin Devamı

FRANSIZCA BARIŞ MANÇO

Barış Manço’nun aramızdan ayrılışının 10. yılında yayınlanan 4 şarkılık bir CD dikkatimi çekti sonra. “Kızılcıklar Oldu mu” adlı çalışma, sanatçının Belçika’da öğrenim gördüğü yıllarda kurduğu Les Mistigris grubuyla yaptığı kayıtları içeriyor. Senelerden 1966...
“Kızılcıklar Oldu mu”nun Fransızcası “Bien Fait Pour Toi”yı, “Aman Avcı”yı ve 2 Fransızca Barış Manço bestesini sanırım ilk dinleyişiniz olacak.
En İyileriyle serisinin son ürünü ise Banu imzalı. 2 CD’lik çalışmanın ilk CD’sinde Banu’nun “Unutulur”, “Ölsem de Bir Kalsam da Bir”, “Eski Sevgili” gibi 16 seçme parçası yer alıyor. Bir Demet Müzik adını taşıyan ilk CD’de daha önce Banu’dan dinlemediğiniz bazı şarkılar da var.
İkinci CD Anlatamıyorum ise 80’li yıllarda Balet Plak etiketiyle yayınlanan 33’lük devir plağın tıpkı basımı. Banu’nun kendini daha farklı ifade etmeye çalıştığı yıllara denk gelen albümde, genelde Ümit Yaşar Oğuzcan, Ahmet Kutsi Tecer, Faruk Nafiz Çamlıbel, Sabahattin Ali gibi büyük şairlerin şiirleri bestelenmiş. Ayrıca 6 şarkıyla Banu Kırbağ’ın besteciliğini de gösterdiği bir çalışma Anlatamıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları