Üst düzey atamalarda üçlü mutabakat aranacak

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Toplum hafızası unutkan oluyor. Refahyol kabusundan henüz kurtulmadan, her şey süt-liman sanılıyor. Meclis kulisleri, bakanlık koridorları dolup taşıyor. Atama ve zam depremi ise tüm hızıyla sürüyor.

Başbakan Mesut Yılmaz, ‘‘Ateşten gömlek giydiğimizi biliyoruz'' diyor. ANAP'lı Ahmet Neidim işin farkında,‘‘Ateşten gömleği giymek gerekiyordu'' diyerek liderini tamamlıyor:

‘‘Bu hükümetin işi zor. Zoroyununa da bilerek millet için girdiler.''

Dün DSP Grubu'nu izlerken, yer bulamadık. Salon tıklım tıklım dolmuştu. Sanki iki hafta önceki DSP değildi. Coşkulu DSP'liler vardı, ama dikkat ettim, geçen dönemlerde SHP ve daha sonra CHP gruplarında gördüğümüz tipler çoğunluktaydı. Hatta DYP konvoylarında yer alanlara bile rastladık.

ANAP Grubu saat yarımda başladı. İnanılmaz bir manzara; milletvekilleri ve bakanlar ayaktaydı. İçerde iğne atsanız yere düşmezdi. Tipler yine eski tanıdıklardı. Bir ay önce RP ve DYP'li bakanların peşinde kimler varsa, Çiller'i kimler alkışlıyorsa şimdi ANAP'lı olmuşlardı:

‘‘Allahıma çok şükür bugünü de gösterdi bize, neler çektik abi!''

Yılmaz'a dün kızıp küfredenler, şimdi ANAP'lılar ile kaynaşmış bir kitle olmuştu. ANAP'lı Cemal Özbilen kolumu çimdikledi:

‘‘İşte iktidar hortumcuları, nefret ediyorum bu sahtekar tiplerden.''

Türkiye'de yozlaşmış siyasetin vazgeçilmez manzaraları...

Eski CHP milletvekil Nuri Çelik Yazıcıoğlu güzel tanımladı:

‘‘SHP ve CHP döneminin bildik bürokratları, DSP'li bakanları kuşatmaya çabalıyor. DYP ve RP'liler, ‘Biz zaten sağın askeriyiz' deyip ANAP ve DTP'li bakanları abondone etmiş vaziyette. Bu iş böyle.''

DSP'li bir bakan söyledi:

‘‘Başbakanlık'ta, üç partinin temsil edildiği bir komisyon kuruldu. Önemli atamalarda üçlü mutabakat aranacak.''

DSP'li Ahmet Piriştina da bu uygulamayı beğendi, ‘‘Yoksa işin içinden zor çıkılır'' dedi. Grupta Ecevit'i dinlerken, Refahyol hükümetinin Kıbrıs davasını nasıl ihmal ettiğini gördük. Durum Demirel'in dediği gibi:

‘‘Avrupa bizi bazen Avrupalı kabul eder. Savunma zamanlarında da çok önem verir. Ama sofraya pek yaklaştırmaz. Ama Avrupa'nın değerlerinden de kopamayız biz, çünkü Türkiye Avrupa'dır.''

DSP'li Metin Bostancıoğlu'nun umudu sürüyor:

‘‘Kıbrıs davasının sahipleri işbaşında. Başbakan Yılmaz ve Yardımcısı Ecevit aynı şeyleri düşünüp savunan devlet adamları. Onlara bizim Şükrü Güler, Hüsamettin Özkan ve İsmail Cem katılınca, Kıbrıs Türkü'nün önderi Denktaş asla boşlukta bulmayacak, oldu bittiye pabuç bırakılmayacaktır.''

Zaten 20 Temmuz'da, Başbakan Yardımcısı Ecevit dahil, Devlet Bakanları Ahad Andican, Prof. Şükrü Gürel, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile çok sayıda bakan ve milletvekili Barış Harekatı kutlamalarına çıkarma yapacaklar.

Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, amacı iyi vurguladı:

‘‘Bu görüntü, Kıbrıs Rumları'na ve Yunanistan'a olduğu kadar, AB ile ABD'ye, hatta tüm dünyaya Türkiye'nin kararlılığını anlatacaktır.''

Türkiye'de devlet varlığı hissediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları