Usain Bolt gerçeği

Jamaika Turizm Bakanı Edmund Bartlett, "Sprinterlerimizin bu hale gelmesinde çok önemli olan faktör de Jamaika’da sıkça düzenlediğimiz plaj (kumda) sprint yarışmalarıdır" derken, bayan spor bakanı Olivia Grange de çocukların 11 yaşına kadar denetim altında tutulduğunu ifade etti.

BEİJİNG’de bütün dünya iki olimpik kahramanı konuşuyor. Bunların birincisi elbette dün havuzdan 8. altınını çıkartan Amerikalı Michael Phelps. Gündemdeki diğer isim ise 9.69 gibi muhteşem bir dereceyle dünya rekoruna imza atıp ’Dünyanın en hızlı adamı’ olan Jamaikalı Usain Bolt.

Sadece 2.5 milyon nüfusa sahip bu Karayipler ülkesinin temsilcisinin gösterdiği başarı bütün ülke halkını sevince boğmuş. Dün AIPS Başkanı Gianni Merlo ile birlikte Jamaikalıların zafer kutlama davetine gittik. Burada Jamaika Spor Bakanı bayan Olivia Grange ve Jamaika Turizm Bakanı Edmund Bartlett ile uzun uzun sohbet etme şansına sahip oldum.

Her iki bakan da Bolt’un elde ettiği başarılardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu büyük şampiyonun Jamaika’nın en büyük devlet nişanıyla ödüllendirileceğini ve bunun bir Jamaikalı için para ödülünden çok daha önemli olduğunu ısrarla vurguladı.

Kumda sprint yarışları

’Jamaika olarak biz sprinter fabrikasıyız’ diye söze giren Bartlett, "Sprinterlerimizin burada yaptığı iş gerçekten ülkemiz için çok önemli. Bu muhteşem zaferden sonra bütün dünyanın gözünün Jamaika’ya çevrildiğini biliyoruz. Bu yüzden hedefimiz spor ve turizm arasında bir çatı kurmak. Bolt’u ve diğer sprinterlerimizi de ülkemizin turizm elçileri olarak kullanacağız. Jamaika tüm gelirini turizmden elde eden bir ülke. Bu bulunmaz fırsat bizler için çok önemli.

Ayrıca sprinterlerimizin bu hale gelmesinde çok önemli olan faktör de Jamaika’da sıkça düzenlediğimiz plaj (kumda) sprint yarışmaları. 2009 Kasım ayında 1. Dünya Plaj Sprint Şampiyonası’nı düzenleyeceğiz. Bütün dünyayı bu yarışa bekliyoruz" dedi.

Daha sonra bakan Grange’ye Jamaikalı atletlerin başarılarının sırrını sorduk. ’Genetik ve iyi planlanmış bir eğitim’ diye söze giren bayan bakan, Bolt’un ve Powell’ın geçtiği bu yolu şöyle anlattı:

Yarısını tamamladım

"Jamaika’da 3 yaşına gelmiş çocukları ana okullarında sporla tanıştırmaya başlarız. Spor disiplini almaları için haftada 3 gün zorunlu olarak çeşitli top oyunları oynarlar. 5 yaşına kadar süren bu eğitimden sonra 5 ila 11 yaş arasında yeteneklerine göre testleri yapılır ve fizik yetiştirme çalışmalarına başlanır.

Bu süreç içinde eğitimleri sürer hem de önemli antrenörler nezaretinde fizikleri güçlendirilir. 10 yaşından itibaren de okullararası yarışmalara katılarak yarışmacı kimlikleri geliştirilir. Bunun için bu sistemi ülkenin şampiyonları ve en önemli teknik adamlarının öğrettiklerini söylemeliyiz.

Genlerimizde olan sprint özelliğimizin de başarımızda payı büyük."

Her iki bakan dünya rekorundan sonra Bolt’u kutlamaya gittiklerinde şampiyonun, kendilerine ’Daha burada görevimin yarısını tamamladım. Size söz, 200’de de aynı başarıyı benden bekleyiniz’ dediğini vurguladı

Bayanlar 100 metre finalinde ilk 3’ü elde eden Jamaika sprinter fabrikası olduğunu yine gösterdi... İşte minik bir ülkenin şampiyonları nasıl yetiştirdiğinin ana hatları... Darısı bizim başımıza.
Yazarın Tüm Yazıları