Ucuz yemek listeleri

Günümüzde ‘Paranın değeri ne kadar düştü. En temel ihtiyacımız olan ete, süte, ekmeğe ödediğimiz paranın haddi hesabı yok" gibi konuşmaları sıkça yapıyoruz.

Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nde her dönem bu tür şikayetler olmuş. 1930 yılında halkın bazı besin maddelerine olan aşırı talebini engellemek, doğru ve sağlıklı beslenmeye yönlendirmek amacıyla bazı gazetelerde "ucuz yemek listeleri" yayınlanmış. Sabah kahvaltısında; tarhana çorbası, öğle yemeğinde kapuska veya pırasa yanında tahin helvası. Akşam yemeğinde patates ezmesi, ıspanak yemeği ve helva gibi listeler yayınlayıp, okurlara çağrıda bulunulmuş. Her ne kadar, bulunması çok zor ve oldukça pahalı ürünlerle tarif vermekten hep kaçınsam da, yine de biz yemekçilere çok iş düşüyor diye düşünüyorum!!!

Maydanozdan daha fazla yararlanmak için, saplarını atmayın. İyice yıkadıktan sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.

PRATİK TARİFLER

Kıymalı enginar sapı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

100 gr kıyma

12 adet enginarın sapları

1 adet limonun suyu

1 adet kesme şeker

1 adet orta boy kuru soğan (ince kıyılmış)

1 adet yeşil biber (ince kıyılmış)

1 adet orta boy domates (soyulup doğranmış)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 demet dereotu

Yapılışı:

Enginarların saplarını, içlerinin yumuşak kısmını elde edinceye kadar, soyun. Hiç bekletmeden doğrayarak, içine limon suyunun yarısını eklediğiniz suya atın.

Öte yandan, içine, kalan limon suyunu ilave edip, kesme şeker karıştırdığınız suyu kaynatın.

Su kaynayınca, enginar saplarını ekleyerek 15 dakika haşlayın.

Enginarları süzmeden önce sıcak suda bekletin. Diğer taraftan, soğanı sıvıyağda pembeleştirip üzerine; kıyma, karabiber ve tuzu ekleyin. Kıyma, suyunu bırakıp, çekinceye kadar kavurun.

Kavrulan kıymanın üzerine yeşil biberi ve dereotunu ilave edip, süzdüğünüz enginar saplarını ekleyin. Doğranmış domatesi bir tavada 1 su bardağı sıcak suyla kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Kalan dereotunu üstüne serpiştirin. Domatesli sosu enginarın üzerine dökerek servis yapın.

Çilek soslu ev dondurması

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı yoğurt

1 su bardağı toz şeker

1 adet limonun suyu

2 adet limon kabuğu rendesi

Üzeri için

2 su bardağı çilek

1 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı:

Çilekleri yıkayın, çilek ve pudra şekerini püre haline getirip buzdolabında bekletin.

Üzeri için; yoğurtla toz şekeri mikserle, şeker eriyene kadar 2-3 dakika çırpın.

Limon suyunu ve limon kabuğunu ilave edin. Karışımı birkaç dakika daha çırpın. Küçük cam kaselere paylaştırıp, buzlukta bir gece bekletin. Servis yaparken, kaseleri ters çevirerek servis tabaklarına aldığınız dondurmaların üzerlerine çilek sosu veya reçel gezdirin
Yazarın Tüm Yazıları