Uçan hobi

Rutin iş hayatını hareketlendirmek isteyen Milliyet Gazetesi foto muhabiri Serdar Özsoy, hobi olarak başlayan model helikopter tutkusunu mesleğine taşıdı. Özsoy, dört yıldır fotoğraf makinesini bağladığı helikopterle gökyüzünden muhteşem karelere imza atıyor.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi foto muhabiri Serdar Özsoy, dört yıldır model helikopterle fotoğraf çekimleri üzerine çalışıyor. Fotoğrafa olan tutkusunu model uçakla başlayan hobisi ile birleştiren Özsoy, fotoğraf makinesini bağladığı helikopterle gökyüzünden muhteşem karelere imza atıyor.
Aldığı pek çok ödülle adından söz ettiren Serdar Özsoy, yeni tutkusu ile yalnızca Ankara’da değil, Türkiye’nin pek çok kentinde insanları peşinden koşturuyor. Serdar Özsoy’la hava fotoğraflarını ve bu zevkli hobisini konuştuk:
HOBİ OLARAK BAŞLADI
Uzun yıllar aynı mesleği yapan her foto muhabiri gibi bu hareketli hayat akışı bir yerden sonra size rutin gelmeye başlıyor. Masa başı işi olmayanlar bu duyguyu daha iyi anlayacaktır. Kendime ek uğraşlar bulmak istedim ve Türk Hava Kurumu’ndan bir model uçak simülatörü aldım. Bilgisayarda model uçak kullanmayı öğrenmeye başladım. Bir süre sonra da Vatan Gazetesi foto muhabiri arkadaşım Barış Oral model helikopter aldık.
AYLAR SONRA İLK UÇUŞ
Simülatörle uçuş dönemlerimde yerli, yabancı forumlardan edindiğim bilgi ve arkadaşlar sayesinde kendimi daha da geliştirdim. Bir model uçak veya helikopteri ‘Hadi aldım yarın uçurayım’ diyemezsiniz. Yaklaşık 1 yıl sonra model helikopteri uçurmaya başladım. Sık sık uçarak tecrübemi artırdım. Neredeyse bir pilot kadar havacılık öğreniyorsunuz. Bunu şöyle düşünün koca helikopterle aynı mantık temelinde hareket eden bir aracı yerden yönetmeye çabalıyorsunuz.
FOTOĞRAFLA BULUŞMA
Foto muhabirleri için fotoğraf çekmek bir vazgeçilmez. Pek çok arkadaşımda bu böyle. Tüplü dalış yapar, makinesini boynuna takar. Paraşüt eğitimi alır para motor yapar, makinesini boynuna takar. Her ne hobisi varsa fotoğraf bir yerinde olur. Benim bu hobim de zaman içinde fotoğrafla bir şekilde kesişti. Aslına bakılırsa bu fikrin ortaya çıkmasında yine arkadaşım Barış’ın rolü oldukça büyüktü.

Haberin Devamı

OSTİM’DE APARAT TAKTIRDI

Bu çok zevkli ve pahalı bir hobi olduğundan hava fotoğrafı çekme isteğinin gerçeğe dökülmesi de oldukça zorlayıcıydı. Yüksek maliyetler büyük engel tabii. Helikopterde makineyi taşıyabileceğim bir aparat tasarlayarak OSTİM’de yaptırdım. Daha sonra aparata fotoğraf makinemi, model helikoptere monte ederek uzaktan fotoğraf çekecek ekipmanlar sayesinde havadan fotoğraf çekimlerine başladım.
GÖZÜMÜ YÜKSEKLERE TAŞIDIM
Model helikopterle havadan fotoğraf çekmek için çalışırken foto muhabiri gözümü erişilmesi mümkün olmayan yüksekliklere taşıdım. Daha yüksekten, daha olayın içinden bir çekim gücü… Havadan fotoğraf çeken çok kişi yok. Olanlar da bizdeki gibi onbinlerce dolarlık profesyonel ekipmanını bağlamıyor. Bu sayede profesyonel fotoğraf ve görüntüler elde etmeye başladım. Hava fotoğrafçılığının hali hazırda reklam, film sektörlerinde, çeşitli organizasyonlarda, spor, konser aktivitelerinde, açılış törenlerinde kullanılıyor. Eskiden gerçek helikopterlerle yapılan hava çekimleri yerini daha az maliyetli, daha esnek kullanım alanına sahip model helikopterlere bırakıyor. Ben bu yeni gelişmekte olan sektörde yılların verdiği haberci reflekslerimle, anı yakalarken gök yüzünden başka bir perspektife açılıyorum.

Haberin Devamı

SERDÖR ÖZSOY KİMDİR
Serdar Özsoy, 1976 yılında Zonguldak’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Denizli’de tamamladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fotoğraf bölümünden mezun olduktan sonra 1998 yılında Cumhuriyet Gazetesi Ankara bürosunda foto muhabiri olarak göreve başladı. 2004 yılından bu yana Millyet Gazetesi’nde çalışan Özsoy, meslek hayatı süresince arasında Musa Anter Gazetecilik Fotoğraf Ödülü, TGC Fotoğraf Ödülü ve Abdi İpekçi Fotoğraf Ödülü’nün de bulunduğu pek çok ödül aldı. Özsoy, Zeliha Özsoy’la evli ve Yağmur isminde bir kız babası.

Yazarın Tüm Yazıları