Tüyleri griydi, komiklik olsun diye adını Gli koydular

Ayasofya Müzesi’nin 5 yaşındaki kedisi Gli, İstanbul ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Erdoğan’ın karşısına çıkıp, bir de aynı fotoğraf karesinde yer alınca meşhur oldu.

Ertesi gün tüm gazetelerde onun fotoğrafı vardı. Dişi tekir kedi Gli, doğduğundan beri müzede yaşıyor. Ayasofya’yı mesken edinmiş tek hayvan o değil üstelik. Görevlilerin baktığı 3 köpek ve 5 kedi daha var.

Sultanahmet’teki Ayasofya Müzesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın İstanbul ziyareti sırasında uğradığı duraklardan biriydi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile müzeyi gezerlerken, mermer sütunlardan birinin üzerindeki kedi dikkatlerini çekti. Her gün yüzlerce turistin gezdiği müzede yaşadığından pek bir insan canlısı olan Gli’ydi bu. Her iki devlet başkanı da ilgi gösterip sevince, Gli bir anda ülke gündemine oturup, gazetelerin birinci sayfasına çıktı.

Şaşı kedi Gli, doğma büyüme Ayasofyalı. 2004’te, müzenin çıkış kapısındaki görevli kulübesinin altında doğdu. Annesi ve hatta anneannesi de burada doğmuş, yaşamış. Kendisi müzenin 6 kedisinden biri, en kıdemlisi.

Aynı zamanda akıllı da. Müze görevlisi arkeolog Defne Tekay, kış aylarında mihrabın önündeki spot ışıklarının yanında ısındığını anlatıyor. Yazın, daha serin olduğu için müze içindeki mermer küplerin üzerine taşınıyor. Gli’nin gözleri doğduğundan beri şaşı. Görevliler, bebekken tüyleri gri olduğu için adını Gri koymak istemiş, ama sonra şaşı olduğu için espri olsun diye Gri’yi Gli yapmışlar.

Ayasofya’nın diğer kedileri mama ile beslenirken Gli, avlanıp kuş yiyor. Turistlere çok yakın davranıyor ve objektiflere poz veriyor. Defne Tekay, Gli’nin kendini sevdirme ve sevimli davranma özelliğinin atalarından geldiğini iddia ediyor. Müze müdürü Ahmet Haluk Dursun “Onlar Bizans Kraliyet Kedileri” diyor.

Gli’nin 2006 yılında bir mahalle kedisinden dişi yavrusu oldu. Karakız adı verilen yavru 29 Ekim’de bir otobüsün altında kaldı ve öldü. Tek yavrusunu da kaybeden Gli, aynı yıl kısırlaştırıldı.

YAVRU KÖPEKLERE YUVA ARANIYOR

Ayasofya Müzesi’nin 6 kedisine de özelliklerine göre isim verilmiş. Gli’nin hikayesini zaten anlattık. Sırnaşık, turistlerin yanından bir dakika olsun ayrılmıyor. Zilli sürekli geziyor ve ortalardan kayboluyor. Ayrım yapmadan herkese yakın davranan kedinin adı Kızım. Nazlı, adı üzerinde, müzenin en nazlısı. Pati’nin ayakları biraz büyük.

Gli’nin ölen yavrusu Karakız’ın adı tüylerinin renginden geliyordu. Kediler her ay veteriner kontrolünden geçiyor ve aşıları tam.
Ayasofya’nın kedilerinden başka bir de köpekleri var. Zeytin adlı dişi kurt köpeğinin 6 aylık 2 yavrusu var ama onlar kırma. İkisi de kısırlaştırılmış. Birine yuva aranıyor. (212) 522 17 50 ve (212) 522 09 89 numaralı telefonlardan bilgi alabilirsiniz.
Tutku DİNAR

Marley neden öldü

Geçtiğimiz hafta vizyona giren Marley&Me, hayvansever yeni evli çift John ve Jenny’nin aile olma yolunda attıkları ilk adımı anlatıyor. Çocuk sahibi olmaktan korkan John, bir çocuktan önce eve labrador cinsi köpek almaya karar veriyor. İsmini de efsanevi müzisyen Bob Marley’den esinlenerek koyuyor. Marley çok yaramaz ve asi bir köpek. Yine de ailenin önemli ferdi. Zaman içinde üç çocuk sahibi olan çiftin bir çocuğu da başıbozuk Marley oluyor. Ondan vazgeçemiyorlar. Fakat Marley hiç uslanmıyor. Eğitimlere cevap vermiyor. Evdeki mobilyaları kemiriyor. Hediyeleri yutuyor. Tuvaletten su içiyor. Filmin sonunda da mide şişkinliğinden ölüyor. Peki nedir bu mide şişkinliği?

Mide şişkinliği, mide büyümesi ve buna bağlı mide burkulması problemleri, köpeklerde karşımıza çıkan önemli sindirim sistemi sorunları. Mide büyümesi, genellikle hastalığın ilk basamağıdır ve tedavi edilmediği taktirde ikinci kademe olarak mide burkulması (gastrik volvulus) tablosu ile karşılaşılır.

Mide şişkinliğinde, birçok sebebe bağlı olarak mide içinde aşırı miktarda hava toplanır ve mide diğer organlara ve diyaframa basınç yapmaya başlar. Şişkin konumdaki mide kolayca kendi etrafında dönerek burkulabilir ve volvulus dediğimiz tablo ile karşılaşılır. Volvulus durumunda midenin organ olarak harabiyeti çok hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir ve müdahele edilmediği taktirde köpeğin ölümüne yol açabilir. Mide şişkinliği birçok sebebe bağlı olarak görülebilir. Ancak mide burkulması genellikle mide büyümesi olan köpeklerde şekillenir.
Mide genişlemesi ve volvulus, büyük ve dev köpek ırklarında daha çok karşımıza çıkmakta. Normalde insanler gibi köpekler de ortamda bulunan havadan bir miktar yutarlar. Ancak mide büyümesi eğilimi olan köpeklerde bu yutulan hava dışarı çıkarılamaz ve şişkinliğe yol açar. Yapılan araştırmalar, erkek ve normal kilonun altında, günde bir öğün yemek yiyen, çok hızlı yemek yiyen, korkak ya da aşırı sinirli köpeklerde bu duruma daha sık rastlandığını gösteriyor.

Mide büyümesinde karşımıza çıkan belirtiler genellikle köpeğin huzursuz hareket etmesi, karın bölgesinin aniden şişkinleşmesi, hızlı ve sık soluk alıp verme, öğürme ve kusmadır. Eğer ağızdan salya akması da varsa sancının şiddetli olduğu düşünülebilir. Eğer mide dönmesi meydana gelirse köpek birden kaskatı kesilip şoka girebilir, nabız zayıflar ve kalp atışları hızlanır.
Hastalığın teşhisi ve tedavisi için vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz öncelikle şikayete neden olan havayı mideden uzaklaştıracak ve ardından midede dönme, burkulma olup olmadığını gözlemlemek için röntgen muayenesi yapacaktır. Eğer burkulma varsa cerrahi müdahale gerekir. Mide, karın boşluğu içinde yapılacak bir ameliyatla sabitlenir ve tekrar aynı problemin yaşanması engellenir.

Mide genişlemesi ve burkulması, her köpek için ciddi bir tehlikedir ve bu nedenle aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilerek korunmak gerekir:

Büyük ırk köpekler hangi yaşta olursa olsun bir öğün yerine en az 2 - 3 öğün yemeli. 
Köpeğin su kabında sürekli içme suyu bulunmalı. Ancak mide genişlemesi riski varsa yemekten sonra aşırı su içmesi engellenmeli. 
Yemekten 1 saat önce ve 2 saat sonrasına kadar ağır egzersiz, aşırı heyecanlanma ve stresten uzak durmalı.
Mama kabının yerden biraz yüksekte, bir metal sehpa üzerinde bulunması, mide dilatasyonunu önlemek açısından faydalı olur. 
Mama değişiklikleri kademeli olarak eski mama azaltılarak yeni mama arttırılarak 5 - 7 gün için de yapılmalı. 
Birden çok köpeğiniz varsa mide genişlemesi riski taşıyan köpek diğerlerinden ayrı ve daha sakin bir yerde beslenmeli. 
Eğer köpeğiniz çok hızlı yemek yiyor ve bir anda mama kabındakileri bitiriyorsa bu da mide genişlemesine neden olabilir. Önlemek için köpeğinizin bir defada ağız dolusu mamayı kabından alıp yutmasını engelleyecek şekilde özel tasarlanmış mama kaplarından yararlanabilirsiniz. İçinde yer alan çıkıntı ve bölmelerle bu tip mama kapları köpeğinizin yemek yediği süreyi uzatmaya yardımcı olur.

Özet olarak bu sorunun özellikle göğüs kafesi büyük, 2 yaşın üstündeki büyük ırk köpeklerde çok yaygın olduğu hatırda tutulmalı ve büyük ırk köpek sahipleri özellikle bu konu hakkında daha dikkatli olmalı. Düzenli veteriner kontrolü, dikkatli yemek yedirilmesi ve acil durumlarda hızla veterinere gidilmesi oldukça önemli.

Pako pano

Bu minik bebekler annesiz büyütüldü, şimdi 1 buçuk aylıklar ve birer yuvaya kavuşmak istiyorlar. Onlara kalbini ve evini açacak kediseverler arıyoruz.
Telefon: (216) 410 40 57

Adı Şirin, yaklaşık 4 yaşında, dişi. Aşıları tamam. Çok cana yakın ve sevgi dolu. Onu evinize almak ister misiniz?
İstanbul. Telefon: (532) 416 81 47

Kemerburgaz’ın çıkışına doğru bir sürü köpek vardır. Yolumuz düştükçe onlara mama veririz. İki hafta evvel oradaki köpeklere yine mama verirken onların arasından bu minik hanımı gördük. İsmini Çıtır koyduk. Aşılarına başlandı, karnesi çıktı. Bir hafta sonra da bir aksilik çıkmaz ise kısırlaştırılacak. Çıtır kızımıza bakacak iyi bir aile arıyoruz. 1,5 yaşında minimini bir Rus finosu. Hakkında detaylı bilgi almak isterseniz (555) 422 88 95’i arayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları