Türkiye'nin en büyük gücü Avrupalı Türkler

Uzun yıllar Avrupa’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönünce, dışarıda fark etmediğim birçok konuya vakıf oldum. Bunlardan biri, Türkiye’de kimsenin, Avrupalı Türklerin gücünün bilincinde olmadığı…

Haberin Devamı

Hala Türkiye’de Avrupalı Türk’e, ‘Almancı’ ya da ‘Gurbetçi’ algısıyla bakılıyor.

Halbuki, Avrupalı Türkler ya da uzun yıllardan beri Avrupa’da yaşayan Türkler, artık hem Avrupa’nın vazgeçilmez unsurları hem de Türkiye’nin ‘Avrupa’daki gücü’…

Her ne kadar müzakereler ‘donmuş’ durumda olsa da, Türkiye’nin tam üyelik başvurusu masa üzerinde duruyor. Ama şurası bir gerçek ki Türkiye, 5 milyona yakın vatandaşının yaşadığı bu kıtada, resmen mevcut… Türkiye, Avrupa Birliği’nin ‘karar mekanizmaları’ içinde değil ama, herhangi bir karar alındığında Türkler göz ardı edilemiyor.

Çünkü karar alacak olan siyasetçileri sandık başında seçenler arasında güçlü bir ‘Türkiye Diasporası’ bulunuyor. Türkiye’yi, ya da Türkleri ‘rencide’ edecek herhangi bir kararın alınabilmesi o kadar kolay değil. Ya seçenler, ya da seçilenler arasında mutlaka Türkiye ile öyle ya da böyle bağlantısı olanların sayısı çok.

Haberin Devamı

RUM BAKANI SUSTURDU

Geçenlerde Belçika Parlamentosu’nda Kıbrıs konusu gündeme geldi. Bu yılsonuna kadar AB Dönem Başkanlığı’nı yürütecek olan Güney Kıbrıs’ın AB’den sorumlu Bakanı, Türkiye’yi ‘işgalci’ diye niteliyor. Sadece Belçikalılara hitap ettiğini düşünen ve ‘atış serbest’ hissi ile hareket eden bu kişiye gereken cevap, orada ‘Senatör’ olarak görev yapan Türk kökenli Fatma Pehlivan tarafından veriliyor. Kıbrıslı Rum yetkiliye, ‘Kıbrıs Türk halkını katliamlardan kurtaran, barış ve özgürlüğe kavuşturan 20 Temmuz 1974 Barış harekatı kutlu olsun” diyor.

 TÜRKLER HER YERDE

Artık Avrupa’da meydan boş değil.

Türkiye’ye karşı bir eylem mi söz konusu…?

Devreye hemen, Avrupalı Türkler giriyor.

Siyasetçisinden, işçisine, iş adamından sporcusuna, sanatçısına kadar…

Belçika’da vatandaşlığın alınmasını zorlaştıran bir tasarı hazırlanıyor. Siyasi partilerin tümü, hazırlanan tasarı üzerinde hem fikir. Türklerin Belçika vatandaşlığı almasını da zorlaştıracak olan bu duruma razı olmayan bir başka Türk kökenli milletvekili Meryem Almacı devreye giriveriyor. Tasarının oylanmasını, partisi yeşilleri de arkasına alarak engelliyor.

Haberin Devamı

Dedim ya, konu Türkiye, ya da Türkler olunca, artık Avrupa’da meydan boş değil. Hemen devreye, Avrupalı Türkler giriyor ve artık karar mekanizması içinde yer alma özelliklerini de kullanarak, Türkiye’yi ve Türkleri sahiplenen tutum alıyorlar.

Ama Türkiye ve Türkiye’de yaşayanlar hala bunun farkında değiller.

Avrupa’daki Türkleri hala, ‘gurbetçi’ ya da ‘Almancı’ olarak görüyorlar. Türkiye’nin 60 yıldan beri üyesi olmak için çaba gösterdiği Avrupa Birliği’nin içinde, 5 milyonu aşkın Türkiyeli yaşıyor ve bu insanlar orada Türkiye ve Türklere sahip çıkıyorlar.

Yani Türkiye’nin en büyük gücü, Avrupa’daki Türkler…

Bu böyle biline…

Yazarın Tüm Yazıları