Türkiye'nin altınları da burada

Sabahın erken saati, South Street Sea Port limanına yaklaşırken gözlerim bir kez daha 12 yıl önce terör saldırısına uğrayan ‘İkiz Kuleler’i arıyor.

Haberin Devamı

Gökdelenlerin ‘Sıfır Noktası’ denilen yerinde artık başka dev yapılar var. Kendime soruyorum: ‘’New York şehir mi, eyalet mi, ülke mi ? Rakamlara, istatistiklere bakılırsa hepsi ve daha fazlası.
Sıfır Noktası geçen yılların boşluğundan arınmış, yeni yapılar ilkin 102 katlı ‘One World” Trade Center’(WTC) olmak üzere 2014 başlarında yerleşime açılacak. Yeniden yapılanma projesinin maliyeti son artışlarla 4 milyar dolar yükselerek 15 milyara çıktı. Manhattan eski haline dönmeye başladı. Yerli-yabancı turistlerin ‘New York’ diye sözünü ettiği aslında eyaletin beş ilçesinden biri olan Manhattan adası. 1.9 milyon insanın yaşadığı Manhattan’la rekabete girecek ada yok yeryüzünde. Boylamasına 21.6 km, enlemesine 3.7 km ölçümündeki Manhattan akla gelecek her konuda dünya lideri..
Herşey burada. 800 yabancı lisanın konuşulduğu Manhattan’ı geçen yıl ziyaret edenlerin sayısı 52 milyon.Valentino’dan Donna Karan’a, Louis Vuitton, Oscar de la Renta’ya ileri gelen modaevleri, takı butikleri burada. Tiyatro, müzikal, bale, konser, modern ve klasik müzeler, caz klüpleri New York ziyaretçilerine kültürel olduğu kadar eğlenceli gösterimler sunuyor.
Petrol şeyhleri, Rus oligarklarının hisse senetleri, değerli taşlarını muhafaza eden Liberty Sokağı’ndan geçerken heyecanlanıyorum. Bir devlet binasında deniz seviyesinden 15 metre aşağıda külçe altın mahzenleri var. 7 milyon kilo altın stokları dünya rekoru sayılıyor. Geçen yılki Sandy Kasırgası yeraltı mahzenlerine ulaşmasına rağmen som altınlara zarar vermedi. Mahzenlerde Türkiye’de dahil yabancı ülke ve buyrukluların Amerikan makamlarına emanet ettiği altın külçeler bulunuyor. 32 milyar dolar ile Forbes listesinde dünyanın 10’uncu zengini gösterilen New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ‘’New York süper zenginleri mıknatıs gibi çekiyor.‘’ diyor.
Hürriyet Abidesi, Brooklyn Köprüsü, Rockefeller Square, Times Square, Fifth Avenue, Broadway gibi turistik lokallerle birlikte Madison Square Garden’(MSG)dan söz etmeden geçmek mümkün değil. Geçen hafta bir milyar dolara malolan iç yenilenmesini takiben bir basketbol maçıyla açılan MSG yerkürenin en ünlü spor ve eğlence alemine ev sahipliği yapan lokal. Basketbol, buz hokeyi, boks, müzikli şovlar, sirk gösterileri yanısıra Ali-Frazier ve Michael Jordan’ın şampiyonluk maçları, Marilyn Monroe’nun Başkan J.F.Kennedy’nin doğum günü şarkısı okuması, Rolling Stones, Frank Sinatra konserleri, Papa’nın New York’ta ağırlanması hep MSG’da gerçekleşti.
New York’u bir yazıyla özetlemek güç. Yıllar önce İstanbul doğumlu Elia Kazan’la İstanbul’da konuştuğumda Marlon Brando, James Dean’e şöhret kapılarını aralayan 2 Oscar, 5 Altın Küre sahibi Rum kökenli film yapımcısı ‘’Beni dinle genç adam, ölmeden önce muhakkak New York’u gör. Gördüğünde ne dediğimi anlayacaksın.’’dedi.

Yazarın Tüm Yazıları