Türkiye uzmanları kıyamet senaryoları

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Medyada çok bilinen ama itirafı zor bir kural vardır: Kötü haber daha iyi satar... Anlaşılan müttefikimiz ABD'deki Türkiye uzmanlarının anlayışı da farklı değil.

Cumhuriyet'ten Fuat Kozluklu'nun haberine göre, ABD ordusunun en önemli strateji kuruluşlarından Ulusal Savunma Enstitüsü'nde geçen hafta sonu, çok kritik bir toplantı düzenlendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi Planlama Dairesi'nde görevli, Lehigh Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Henri J. Barkey ile Graham Fueller'in önderliğinde toplanan Türkiye uzmanları yine kıyamet senaryoları tartıştı.

Fuat Kozluklu'nun haberinden yorumsuz aktarıyoruz:

‘‘Üzerinde durulan senaryolardan birine göre radikal İslamcı hareketler giderek büyüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyasi dengeler üzerindeki etkinliği artıyor. Fazilet Partisi kapatılıyor.

Ardından radikal İslamcılar ayaklanıyor ve ülkede iç savaş patlak veriyor. Çıkan iç savaşta çok sayıda cami bombalanıyor. Radikal İslamcılarla ayrılıkçı Kürtler ittifak oluşturuyor. İç savaş Türk ordusunun içinde de bazı bölünmeleri beraberinde getiriyor.’’

***

Süper güç ABD'nin bu kadar geniş imkânlarına rağmen dış politikada neden burnunu pislikten kurtaramadığı bu kılavuzlara bakınca daha iyi anlaşılıyor.

Çünkü hazretlerin varsayımları bir yana, muhtemel gördükleri iç savaşta işi cami bombalamaya kadar tırmandırmaları bilimsel yaklaşımdan çok ucuz roman cehaletine yakışıyor.

Oysa gerek Barkey gerekse Fueller, Türkiye'deki ABD çıkarlarını tehdit edecek eğilimleri önceden kestirebilmek için düzenlenen toplantılarda mutlaka rastlanan isimler arasında bulunuyor.

Barkey, Türkiye üzerine son yıllarda peş peşe eser veren bir akademisyen. ‘‘Türkiye'de Devlet ve Sanayileşme Krizi’’, ‘‘İsteksiz Komşu’’ başlıklı iki kitabı var. ‘‘1990'lı yıllarda Kürt Milliyetçi Hareketi’’ başlığı altında toplanan 9 ayrı makalenin yer aldığı kitabın editörü.

Geçen yıl CIA kariyerine sahip Graham Fueller'le birlikte ‘‘Türkiye'nin Kürt sorunu; kökenleri ve geleceği’’ isimli bir kitaba imza attı.

Gazete haberlerine göre Barkey'in Türkiye tezi gayet iddialı...

Profesöre göre Türkiye, Birinci Dünya Savaşı öncesi gücüne kavuşabilir. Ama önce Kürtler'le ve Müslümanlarla ilgili sorununu çözmeli.

***

Henri Barkey bu tezini görüşlerine sıkça başvuran ABD yönetimine de aktarıyor. Ve dünyanın süper gücünü yanlışa sürüklüyor...

Barkey ve entelektüel müttefikleri ABD yönetimine, ‘‘Erbakan'ın başbakan olması Türkiye'de demokrasiyi geliştirir’’ diye akıl sattılar, halimiz ortada. ‘‘Türkiye'nin Kürt Sorunu’’ kitabında, ‘‘PKK bugünkü koşullar değişmediği takdirde, Kürt sorununun çözümünde en önemli rolü oynayacak konuma gelmektedir’’ diyerek PKK'yı siyasi muhatap saymak gerektiğini ima etti. Şemdin Sakık'a bile inandırıcı gelmedi. Tansu Çiller'i demokrasi kahramanı sayan yine aynı sözde ‘‘akıl tüccarı’’ çevreler...













Yazarın Tüm Yazıları