Türkiye’den Amerika’ya eğitim için hız azaldı, Amerika’dan arttı

Amerikalı öğrencilerin Türkiye’ye gelişi arttı, Türk öğrencilerin Amerika’ya gidişi azaldı.

Haberin Devamı

Opendoors’un yeni yaptığı araştırmaya göre ABD’de 765 bin yabancı öğrenci eğitim alıyor. 200’den fazla ülkeden Amerika’ya giden öğrencilerden 12 bini Türk. Ancak, son birkaç yıldır Amerika’ya lisans için giden öğrencilerde yüzde 2 oranıda düşüş olmuş. Türkiye’ye gelen Amerika’lı öğrenci sayısında ise geçen yıla göre yüzde 34 artış oldu. Şu anda 2000 Amerikalı öğrenci Türkiye’de sadece İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde değil, birçok ilde öğrencilik yapıyor. Amerikalı öğrenciler sadece Türkiye’ye değil, dünyanın farklı ülkelerine eğitim almaya gidiyor. Son rakamlara göre 274 bin Amerikalı öğrenci dünyanın çeşitli yerlerinde eğitim alıyor.

Bütün bu veriler ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda Perşembe akşamı yapılan eğitim toplantısında gündeme geldi. International Education Week (Uluslararası Eğitim Haftası) kapsamında konsoloslukta yapılan toplantıda Amerika’da okuyan Türk öğrencilerle, Türkiye’de okuyan Amerikalı öğrenciler karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

Haberin Devamı

ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner’in başlattığı toplantıda, Başkonsolos kendisinin de uluslararası değişimle mesleğiyle ilgili ilk adımları attığını belirterek, “Bu ilişikleri insanlararası bağları çeşitlendirmemek anlamında benim deneyimime gore eğitim ve derinlerarası değişim programlarının başarılı olduğunu biliyorum. Benim açımdan soyut olduğu kadar, aynı zamanda kişisel bir şey. Uluslararası ilişkileri, ilk Viyana’da değişim programı öğrencisi iken yaşadım. 1970’li yılların başlarında bu program sayesinde uluslararası ilişkilere ilgi duymaya başladım, bu duygu hiç bir zaman beni terketmedi.” dedi.

Kilner, yıllar boyunca bu tür gelişim programları sayesinde etkilenen çok fazla öğrenci gördüğünü anlatarak, şunları söyledi:

“İki çocuğum da daha önceki görev yerim Ankara’da değişim programlarına katıldı ve dışişleri mensubu bir ailenin çocukları olarak dünyanın çeşitli yerlerinde eğitim aldı. Birçok insan kariyer başlangıcını bu eğitim değişim programlarına katılarak başladı. Şu anda mevcut sorumluluklarım arasında yaptığım en önemli şeylerden biri Fulbright komisyonunun icra heyetinde görev almam. İngilizce dil öğretme programlarının güçlendirilmesini önemsiyorum. Şu anda 65 genç Amerikalı Türkiye’nin çeşitli yerlerinde İngilizce öğretmenliği yapıyor. Onlar Türkiye hakkında çok şey öğreniyor. Döndüklerinde bu ülke ile ilgili çok farklı ve geniş fikirlere sahip olacaklar. Amerikan üniversitelerinde Türkçe öğreten genç Türkler de var. Her iki durumda da erdemli bir daire çiziyoruz. Başka kültürler hakkında bir şeyler öğreniyor, hayatı değiştiren bir deneyim kazanılıyor. Kalıplaşmış düşünceleri böyle aşabiliyoruz.”

Haberin Devamı

Türkiye’de programa katılan öğrenciler Türklerin yardımseverliğinden söz ederken, Amerika’da olanlar ise en çok Türk yemeklerini özlediğini aktardı. Her iki ülkenin öğrencileri de “Öğrenci sorunları ortak, streslerimiz de ortak. Ama farklı kültürleri tanımak çok güzelmiş. Önyargılardan kurtuluyoruz” düşüncesini aktardı.

Türk öğrenciler ABD’de en çok yüksek lisansa ilgi gösteriyor

2009-2010 eğitim yılında 1522 öğrenci ABD’ye giderken, 2010-2011 yılında 2042 öğrenci gitti.

Lisansta en fazla gidilen üniversiteler

SUNY Binghamton Üniversitesi, SUNY Buffalo Üniversitesi, CUNY Baruch College, Santa Monica College, Montana State Üniversitesi.

Yüksek lisansta en çok tercih edilen üniversiteler

Haberin Devamı

Texas A&M Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, Notheastern Üniversitesi, Penn State Üniversitesi, Florida Üniversitesi.

 Yabancılar ABD’de en çok İşletme okuyor

Amerika’ya giden öğrencilerin büyük kısmı işletme eğitimi alıyor. Türk öğrenciler ise en fazla mühendislik eğitimi almaya gidiyor. Amerika’ya mühendislik eğitimi için giden yabancılar ikinci sırada yer alırken, bilişim, sosyal bilimler, fizik ve plastik sanatlar eğitimi için bu ülkeyi tercih eden yabancı öğrencilerin sayısı az değil.

 Amerika’ya en fazla Çinli öğrenciler gidiyor

Amerika’ya geçen yıl 723 bin 277 öğrenci eğitim almak için gitti. İlk sırada 157 bin 558’li Çinli öğrenciler, ikinci sırada 103 bin 895 ile Hintli, 73 bin 351 ile Güney Koreli, 22 bin 704 ile Suudi Arabistan ve 27 bin 546 ile Kanadalı öğrenciler takip etti.

Haberin Devamı

 Amerika’nın en fazla yabancı öğrenci alan üniversiteleri şunlar

Universty of Southern California, University of Illinois-Urbana-Champaign , New York University, Purdue University-Main Campus, Columbia University, University of California-Los Angeles, Notheastern University, University of Michigan-Ann Arbor, Michigan State University, Ohio State University, Iniane University, Penn State University, Boston University, University of Minnesota, Arizona State University, University of Florida, Harvard University, University of Washington, SUNY University at Buffalo, University of Texas.

Yazarın Tüm Yazıları