Turkcell ile Yapı Kredi'yi alın Çukurova sorununu hemen bitirin

ÇUKUROVA Grubu'nun 4 milyar 150 milyon dolara indirip, erken ödeyemediği 6.2 milyar dolarlık borcu, giderek ekonomiyi etkileyebilecek soruna dönüşüyor.

Bu durum, birçok piyasa profesyonelini rahatsız ediyor. Türk bankacılık sisteminin yüzde 10'unu temsil eden Yapı Kredi'nin en küçük bir zarar görmesi olasılığı, bankacıların yüreğini hoplatıyor.

Aynı şekilde Turkcell gibi New York Borsası'na kote, dünya çapındaki bir şirketin Çukurova Grubu'nun "borç krizi" yüzünden olumsuz etkilenmesi olasılığını kimse düşünmek istemiyor.

Türk finans sektörünün ustalarından biri, yaşanan "arapsaçı" görüntüden duyduğu rahatsızlık üzerine, sorunun çözümü üzerine kafa yoruyor. Geliştirdiği formülü de benimle paylaşıyor:

"Bu işin lamı cimi kalmadı. Artık Çukurova Grubu'nun elinden Turkcell hisseleri ile Yapı Kredi hisseleri alınacak. Bu iki büyük varlık alınınca, Çukurova Grubu'nun borcuyla ilgili sorun da çözülecek."

BAŞKA TÜRLÜ ÖDENMEZ

Bu işlemi yapmak 5020 sayılı "Batık Banka Patronlarıyla Mücadele Yasası"nı işletmek gerekmiyor mu?

Finansın bilirkişisi, "Hayır gerek yok" diye söze girip, şöyle devam ediyor:

"Bir kere Çukurova Grubu'nun borçlarını erken ödeyemeyeceği ortaya çıktı. O formül tümüyle ortadan kalktı. Eski sözleşmeye dönülmesi de konuyu hep sürüncemede bırakacak. Çünkü, 'varlık' başka şeydir, o varlıkla borç ödeyebilecek nakit akışını yaratmak başka. Evet, Turkcell ile Yapı Kredi Bankası, Çukurova Grubu'nun borçlarını kesinlikle kapatabilecek değere sahip varlıklar. Ancak, bu ikisiyle ve Çukurova Grubu'nun diğer şirketlerinin çalışmasıyla 6.2 milyar dolarlık borcu ödeyecek nakit akışı asla yaratılamaz. Onun için Çukurova Grubu'nun elinden en kısa sürede Yapı Kredi ile Turkcell hisseleri, hatta bununla bağlantılı Digiturk gibi şirketleri almak gerekiyor."

YA VER, YA 5020

Bunu kim yapacak? 5020 sayısı yasa uygulanmadan Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet o hisseleri verecek mi? Yanıt hazır:

"Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) alacak Mehmet Emin Karamehmet'i karşısına seçenekleri sıralayacak: 5020'yi uygulayıp, tüm varına yoğuna el mi koyalım, yoksa Turkcell ile Yapı Kredi Bankası'ndaki hisselerini kendi iradenle, 6.2 milyar dolarlık borcuna mahsuben bize devredecek misin?

Bu seçenekler Karamehmet'in önüne konulduğunda önce direnebilir, ancak kabul etmek zorunda. Artık başka çıkar yolu yok. TMSF ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) artık Karamehmet'e kesinlikle, 'Yapı Kredi ile Turkcell'deki hisselerini bize ver, kenara çekil' demesi şart."

DEVLETİN ELİNDE

Usta finansçı, Çukurova Grubu'nun borçlarının gündemde yarattığı sıkıntıyı çözmenin devletin elinde olduğunu belirterek, şu vurguyu yapıyor:

"Bu iş siyasetçinin, bürokratların ve Çukurova Grubu'nun basiretli davranışıyla çözülebilir. O basiret bu aşamada Çukurova'dan beklenemez. Ancak, gerek siyasetçi, gerekse ilgili bürokratlar (BDDK ve TMSF yönetimi) artık bu basireti göstermeli. Turkcell'i TMSF almalı, Yapı Kredi'nin Karamehmet'e ait hisselerini de Ziraat Bankası veya Halkbank geçici olarak almalı. Her iki kamu bankası da 2001 krizinden sonra yapılan operasyonların ardından çok güçlü sermayeye sahip hale geldi. Gerek Turkcell, gerekse Yapı Kredi, Çukurova Grubu'nun elinden alınırsa, ikisinin de değeri hemen yukarılara doğru çıkar. Daha iyi fiyata ve hızlı satılır, 6.2 milyar dolarlık alacak sorunu çözülür."

AYRINTIDA KAYBOLDUK

Sonra sözünü şöyle bağlıyor:

"Kamuoyu Nortway Petroleum'a ve onun arkasındaki güce odaklandı. Bu ayrıntılarla uğraşılırken, fotoğrafın büyüğüne bakmak unutuldu. Asıl büyük fotoğrafa odaklanıp, Çukurova Grubu'nun borcu olayını çözmek gerekiyor. Bu iş uzadıkça, sadece söz konusu şirketler değil, ekonomi de zarar görür..."

Çukurova Grubu'na 2 milyar dolarlık indirimle "erken ödeme" kolaylığı tanıyan BDDK ve TMSF bir de bu formülü düşünse iyi olmaz mı?

'Erken ödeme'yi denemek iyi oldu

FİNANS
sektörünün bilirkişisi konuğumuz, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün Çukurova Grubu'nun "2 milyar dolarlık indirimle borcumuzu erken ödeyelim" teklifini denemekle doğru yaptığını belirtiyor. Bu konudaki görüşü şöyle: "BDDK ve TMSF eğer o teklife baştan karşı çıksaydı, eleştirilerin ardı arkası kesilmezdi. Deneme yapıldı, ödemenin gerçekleşmediği ortaya çıktı. Erken ödeme olmadı diye ne BDDK'nın, ne de TMSF'nin bir kaybı var. Kısacası devlet birşey kaybetmiş değil. Şimdi ödeme planı eskiye döndü. BDDK ve TMSF elindeki gücü kullanıp, Çukurova Grubu'nu yola getirmesini bilmeli."

ABD'deki hesap kapatıldı Nortway işi rafa kalktı

ÇUKUROVA
Grubu, hálá "Nortway Petroleum" diye adres gösterdiği esrarengiz kreditörünün parayı getireceğini iddia etse de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu defteri tümüyle kapattı.

Yapı Kredi Bankası ve dolayısıyla BDDK'yla yapılan anlaşma gereği, Nortway Petroleum'un para transferi için ABD'deki bir bankada Yapı Kredi adına hesap açılmıştı.

Anlaşmaya göre, Nortway Petroleum ilk iki-üç taksiti yatıracak, para 300 milyon doları bulacak, o kaynak sözü edilen bankada Yapı Kredi adına kalacaktı.

Yapı Kredi'deki Turkcell, Turkcell Holding, Digiturk ve Superonline hisselerinin Çukurova Grubu'na devri, oradan da Nortway Petroleum'a rehin verilmesi adımları para 300 milyon dolara ulaştıktan sonra gerçekleşeekti.

Yapı Kredi'ye 115, TMSF'ye de 15 milyon dolar olmak üzere 130 milyon dolarlık ilk taksit zamanında gelmedi. TMSF, "Ben 30 Ekim'e kadar bekliyorum" dese de, BDDK ve Yapı Kredi, "Biz eski sözleşmeye döndük" kararı verdi.

Bu da yetmedi, geçen Çukurova Grubu'na bir uyarı yapıldı:

"Nortway Petroleum'un para yatırması amacıyla Yapı Kredi adına açılan hesabın kapatılması için gerekli mektubu yazın, bu iş bitsin. Biz o hesabın açık tutulmasını artık istemiyoruz."

Mektup yazıldı, Nortway Petroleum parası için açılan hesap kapandı.

Yani, "erken ödeme" alternatifi tümüyle ortadan kalktı.
Yazarın Tüm Yazıları