"Cengiz Semercioğlu" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Cengiz Semercioğlu" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Cengiz Semercioğlu

Türk şefler

İstanbul Life dergisi, her ay Şefin Masası diye bir bölüm hazırlıyor ve davet ettiği üç-beş ismi ünlü bir restoranın şefiyle buluşturuyor.

Bu sayfalar için önceki gün Ritz Carlton’a gittik, şef Ali Ronay’ın yemeklerini İstanbul Life adına tatmak için.

Mutfak bölümünde güzel bir bar varmış Ritz’de. Hem şefin hazırladıklarını görebilmek mümkün hem de oracıkta hemen tadabilmek.

Şefin Masası’na bu ay oyuncu Zerrin Tekindor, yemek yazarı Engin Akın ve yemek stilisti Gamze Bursa’yla birlikte oturduk.

Yemekler üzerine yorumları, fotoğrafları ve sohbeti İstanbul Life’ın eylül sayısında okursunuz, buraya yazıp derginin işini mahvetmeyeyim şimdi...

Ancak bir gözlemimi aktarmalıyım...

Son yıllarda çıkan genç şefler Türk mutfağına inanılmaz bir hızla yol aldırıyorlar.

Çünkü son 10 yılda yemek pişirmek ve aşçılık bizde de çok önemli bir iş olarak görülmeye başlandı.

İşlerini büyük bir aşkla yapan, sürekli kendini geliştiren, yurtdışını takip eden, aldığı eğitimle yetinmeyip yurtdışına giderek eğitimini sürdüren genç aşçıların sayısı hızla artıyor.

Daha önce Dubrovnik Rixos’un şefi Özgür Dönertaş’ı yazmıştım. Yıllar önce yes-no’dan başka tek kelime İngilizce bilmeyip Hırvatistan’a giden ama bugün
dünyanın dört bir yanından en iyi aşçılarla sürekli mail’leşip, hâlâ dünyanın en ünlü restoranlarında eğitim almaya devam eden Özgür’ü...

Rixos’un açılışına gidenler gördü işte, yine şov yapmış Özgür...

Ali Ronay’ı da Ritz’in mutfağında izlerken, Türk mutfağının önümüzdeki 10 yılda büyük devrim yaşayacağına kesin karar verdim.

Saçlarını kazıtmış, kollarında dövmeler olan 31 yaşında bir genç...

Mutfaktan çıkarsa, görüntüsüyle kimse şef olduğuna inanmaz yani...

Gazi Üniversitesi Otel İşletmeciliği mezunu...

Sonra Fransa’ya gidip L’Institut Paul Bocuse ve Ecole Des Arts Culinaires et de L’Hôtellerie’de Fransız mutfağı üzerine eğitim alıyor.

Mayıs ayından bu yana da The Ritz-Carlton’ın ana restoranı Çintemani’nin şefi... İngilizce, Azerice, Rusça ve İspanyolca konuşuyor.

İstanbul Life’ta okursunuz, bize o gün muhteşem yemekler yaptı. Ama daha da önemlisi Türk şeflerine olan inancımı artırdı.

Aykut Oray

2000’lerde Avrupa Yakası neyse, 90’larda Bizimkiler oydu.

Bugün Yaprak Dökümü ne kadar izleniyorsa, eskiden Bizimkiler de öyle izleniyordu.

Dizinin daha ikinci yılıydı, 1992’de dağ gibi Yavuzer Çetinkaya çekti gitti gencecik yaşında...

Bir yıl sonra Yaman Okay...

Dizinin devam ettiği 14 yıl boyunca yaprak dökümü hiç durmadı.

Tek tek eksildi Bizimkiler. Şimdi de Aykut Oray...

Dün son yolculuğuna uğurlandı.

Dizinin kadrosundan 11’inci kayıp bu.

Onlar hep Bizimkiler olarak kalacak yüreğimizde.

Allah geride kalanlara uzun ömürler versin.

Çarşı, Beşiktaşlı Aykut Oray’ı nasıl bir pankartla uğurlayacak, merak ediyorum doğrusu...

Yemek kültürü

81 ünlünün 81 yemek tarifi yaptığı ilginç bir kitap geldi masama.

Ünlülerin hepsi kendi memleketlerinin en ünlü yemeğini tarif etmiş.

Giresunlu Şenes Erzik, Dible’yi...

Eskişehirli Cüneyt Arkın, Köbete’yi...

Kilisli Hıncal Uluç, Müceddere’yi...

Tuncelili Hasan Saltık, Babiko’yu...

Tokatlı Songül Karlı, Bat’ı...

Rizeli Doğuş, Kuymak’ı...

Niğdeli Yavuz Donat, Oğma’yı...

Kastamonulu Şebnem Kısaparmak, Banduma’yı...

Hakkarili Mustafa Erdoğan, Doğaba’yı...

Ağrılı Ebru Yaşar, Selekli’yi...

Adıyamanlı Latif Doğan, Besni’yi tarif etmiş.

Bu yemekleri bırakın yemeyi, adlarını bile ilk kez duydum desem Anadolu mutfağının zenginliği mi ortaya çıkar, benim cahilliğim mi?..

Bacak açılımı

Ajda Pekkan’la Sezen Aksu bu yazı bacak şov yaparak geçirdiler.

Baktım, önceki akşam Açıkhava’da konser veren Sibel Can da bacak açılımına uymuş. Giydiği derin yırtmaçlı elbisesini konser boyunca sağa savurarak bolca bacaklarını sergilemiş.

Ama bu bacak açılımının Sezen ve Ajda’nınki kadar konuşulacağını sanmıyorum, çünkü üzerinde çalışılmamış.

X