Türk kahveli beze ve kaymak

Yeni makineler cezve başında yaşanan ve ısınan çay kaşığının el yaktığı sancılı seremoniyi ortadan kaldırsa da, zahmetli bir içecek Türk kahvesi. Ama yine de koku ve lezzetine alternatif bulamadığım bir malzeme.

Haberin Devamı

Aromasından faydalanmayı düşünürken kahveli bir beze yapmaya karar verdim bu hafta. Piştikten sonra çakıl taşını andıran bezeleri sandviç yapıp önce lokum ve helvayla denesem de, sonra daha basit bir malzemede karar kıldım. Ve üzerine kaymak sürüp fıstık serperek bezeleri birbirine yapıştırarak servis ettim

MALZEMELER

Toz şeker        150 gram

Yumurta beyazı   75 gram

Türk kahvesi 10 gram

Tuz          Bir fiske

Kaymak       100 gram

Antep fıstığı    50 gram, ayıklanıp ince çekilmiş

YAPILIŞI

Yumurta beyazlarını daha iyi kabarması için oda sıcaklığına getirin. Toz şekerinizi varsa baharat öğütücüsüyle ince şekilde çekin. Yoksa mutfak robotunuza atın ve birkaç tur döndürerek incelmesini sağlayın.

Fırını 130 dereceye ayarlayın. Silikondan yapılan ve adına 'silipat' denen ekipmanlar beze yaparken çok büyük rahatlık sağlıyor olsa da, yağlı kâğıt da işinizi görecektir.

Haberin Devamı

Yumurta beyazlarını ve çok ufak bir fiske tuzu mikser kabına alın. Aleti son hızında çalıştırın ve bir buçuk-iki dakika beyazların kabarmasını bekleyin. Malzeme iyice kıvam alıp akışkanlığını yitirdiğinde ince çektiğiniz şekeri yavaş yavaş yedirin. Bu sırada yanlarda biriken yumurta beyazlarını bir spatulayla çırpma teline doğru ittirin. İki dakikada bitirmeniz gereken şeker ekleme işleminin ardından Türk kahvesini ekleyin. Karışım bir araya geldiğinde aleti kapatın.

Bu karışımı ince uçlu bir krema torbasına alın. Silipat ya da yağlı kâğıtlarınızı üç tepsinin üzerine serin. Karışımı, küçük yuvarlaklar halinde bunların üzerine aralıklı olarak akıtın. Tepsileri zaman kaybetmeden fırına alın ve yarım saat kadar pişirin. Ardından bezeleri dışarı çıkarın, beş dakika sertleşmesini bekledikten sonra ters çevirin ve altları hâlâ yumuşak gibiyse tekrar fırına alıp birkaç dakika daha pişirin.

Hazır olduğunda oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, bu bezeleri hava almayan bir kutuda bir hafta kadar saklayabilirsiniz. Kullanmak istediğinizde düz kısımlarına kaymak sürüp biraz Antep fıstığı gezdirin, birbirleriyle sandviç edip servis edin.

Pekan Cevizi

Haberin Devamı

Batıda tart, ekmek, reçel gibi her tip yiyecekte kullanılan torpil görünümlü, yerli pekan cevizlerinden buldum Metro Grossmarket'te geçen hafta. İngilizce ismi 'pecan nut' olan bu yemiş, sıcak iklim sayesinde en çok, anavatanı Amerika'nın güney eyaletlerinde ve Meksika civarlarında yetiştiriliyor. Aynı nedenle, Türkiye'de de yayılmaya başlayan pekan üretimi Akdeniz kıyılarında ve Güney Ege'de başarılı sonuçlar veriyormuş. Zarif bir görüntüsü olan bu cevizlerin ince kabuklarını kırıp ayıklamak da alışık olduklarımıza kıyasla çok daha kolay. Bizim cevizler meze ve yemeklerin içinde ne kadar işe yarıyorsa, hafif tatlıya kaçan lezzetiyle pekan da tatlılara o ölçüde uyum sağlıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları