Turgutreis’i kıskandım

Bodrum’un Turgutreis Beldesi, ünlü Türk denizcisi Turgut Reis için bilimsel sempozyum gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

TURGUT REİS, Bodrum’un Turgutreis beldesinin Karabağ köyü hemşehrisidir. Bununla onur duyan Turgutreisliler, Kanuni Sultan Süleyman dönemi Trablusgarb Beylerbeyi ve Akdeniz’in dillere destan ünlü denizcisi Amiral Turgut Reis’e sahip çıkarak, 9 üniversiteden 20 akademisyenin tebliğleriyle katıldığı bir sempozyum düzenlediler. Denizcilik tarihinde bir ilki gerçekleştirdiler.
“1. Turgutreis Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu”, düzenleyicisi ve ana sponsoru Turgutreis Belediyesi’nin başkanı Mehmet Dinçberk, sempozyum düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin Turgutreis Anıtı’na çelenk koymalarıyla başladı ve La Blanche Otel’de yapılan oturumlarla ilginç biçimde sürdü.

BİLİMSEL TOPLANTI

Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Yrd. Doç. Dr. Erol Mütercimler, Doç. Dr. Özlem Kumrular, BOTAV Başkanı sualtı arkeologu Tufan Turanlı, Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, Bodrum Kalesi Müdürü Yaşar Yıldız, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş, D-Marin Marinalar Genel Koordinatörü Ali Bezirgan, D-Marin Turgutreis Müdürü Zafer Kutluğ katılımcılar arasındaydı.
Turgutreis’in kalyon maketlerinin de sergilendiği etkinlikte katılımcılar, sempozyumun uluslararası boyuta taşınmasını diledi. Türk, Arap ve Hıristiyan belge ve menkıbelerinin tek elde toplanarak Turgutreis Müzesi’nin kurulmasını ve bu konudaki yayınların yabancı dillerde sürdürülmesini istediler.
Turgut Reis’in doğduğu Karabağ köyüne yapılan gezi sonrasında ünlü denizcinin deryaya açıldığı yerden teknelere binerek maviliklerle kucaklaştılar..
Vallahi, Turgutreislileri kıskandım..

Haberin Devamı

DENİZCİLERİ TANIYALIM

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, tarihimizin derinliklerinde kalmış ünlü denizcilerimizi halkmıza ve çocuklarımıza tanıtmak, sevdirmek zorundayız.
Gençlerimiz, denizlerimizin plaj-diskolardan ibaret olmadığını, turizm, ticaret ve savunma sektörlerimizin ana teması olduğunu fark etmelidir. Bu yüzden Türk denizcilik tarihi, geçmişe dönük bir özlem değil, geleceğe dönük coşku yaratır.
Ünlü denizcilerimize özellikle Ege kentlerimiz sahip çıkmalıdır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığ’nın 1973’te Amiral Turgut Reis Anıtı, Turgutreis beldesinde inşa edilmiştir ve donanmamız her yıl 23 Haziran’da ziyaret etmektedir.
Barbaros Hayreddin Paşa’ya deniz kuvvetlerimizin merkezi olan Marmaris sahip çıkmalıdır., Piri Reis, İzmir için biçilmiş kaftandır.. Çakabey-Cezayirli Gazi Hasan Paşa ve Piyale Paşa, Çeşme’nin malı olmalıdır.. Kılıç Ali Reis, Oruç Reis, Kemal Reis ve diğer denizcilerimize Bandırma’dan Gökova’ya kadar sahil kentlerimiz neden sahip çıkmasın?..
Haydi ütopya kuralım..
Türk denizcileri için “yelkenler fora” diyelim..

Haberin Devamı

20 akademisyen aydınlattı

20 akademisyenin hazırladığı ve konuklara sunduğu Turgut Reis ve ddenizcilik tarihimiz üzerine özenli tebliğler, bir ilki gerçekleştirdi.

Mehmet Dinçberk’i kutluyorum

Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, Turgut Reis Anıtı önünde yaptığı konuşmada, ünlü denizciye sahip çıkmak için etkinliklerine devam edeceklerini belirtti.

TURGUT REİS (1485-1565)

Bodrum’un Turgutreis beldesinin (eski Osmanlı ismiyle Serdaloz bucağı) Karabağ köyünde doğdu. Önce tayfa, sonra levend oldu. Ünlü korsanların merkezi olan Cebre Adası’na geldi ve Barbaros’la birleşerek bir korsan filosunun kumandasını eline aldı, inanılmaz kahramanlıklar sergiledi. Osmanlı donanması hizmetine girdi, Magrip sularında ünlendi ve “Dragut” ismiyle Hiristiyan gemilerine ve İspanya, Fransa, İtalya kıyı kentlerine korku saldı.
1538’deki Preveze Deniz Savaşı’nda gönüllü donanmasına kumanda ediyordu. 1556’da Trablusgarp Beylerbeyi oldu. Malta kuşatmasında 22 Haziran 1565’te şehit olup naaşı Trablusgarb’a (Libya) götürülüp gömüldü. Türbesinde uyumaktadır.
Onu tanımak için Halikarnas Balıkçısı’nın “Turgutreis” kitabı okunmalıdır. Ben 1981’de 40 derece ateşle yataktayken dört günde bu romanı bitirmiştim. Roman bittiğinde ateşim düşmüş, canlanmıştım. Hiç unutmam..

Yazarın Tüm Yazıları