Tüketicinin Erkan abisi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Telsim’den kurtuluş yok

Telsim, sübvanse ettiği telefonlardan alan abonelerini artık tümüyle kendine mahkum etmenin yolunu buldu. Telsim, sübvanse ettiği cep telefonlarına şifre koyuyor. Bu telefon, Telsim'den başka SİM kartı kabul etmez hale geliyor. Sonuçta, siz aldığınız telefon hurdaya çıkana kadar Telsim'den vazgeçemiyorsunuz. Vazgeçmenin tek yolu var. Gidip yeni bir cep telefonu almak.

Sübvanse edilen telefonda abonenin şebeke seçme özgürlüğü kalmadı. Telsim, sübvanse ettiği cep telefonlarına koyduğu SİM kart kilidiyle, bu telefonlarn başka kartlarla çalışmasını engelliyor. Böylece Telsim abonesinin Turkcell'e geçmesi önleniyor. Abone de, telefon hurdaya çıkana kadar Telsim'in kartını kullanmak zorunda kalıyor.

Kerem Karahacıoğlu da Telsim'in bu uygulamasından nasibini alan okuyucularımızdan. Karahacıoğlu, geçtiğimiz mart ayında ‘‘Siemens S6’’ marka cep telefonu almış. Edirne'nin o dönemde Telsim'in kapsamı dışında olması nedeniyle telefonuna Turkcell kartı taktırmış. Ne var ki, telefon geçtiğimiz aylarda arızalanmış. Karahacıoğlu da telefonu yetkili servise götürmüş. Yetkili servis arızayı giderince telefonu teslim etmiş. Ancak teslim ederken bundan böyle Turkcell kartıyla değil, Telsim kartıyla çalışabileceğini bildirmiş. Gerekçe olarak da ‘‘Siemens S6’’larda sadece Telsim kartının kullanılabileceğini göstermiş.

BİZİ ALDATMIŞ

Arkadaşımız Zeliha Aslan, Karahacıoğlu'nun sorunuyla ilgili olarak ilk önce Telsim'in telefon satış ve teknik servisi Unitel'le görüştü. Unitel yetkililerinden Nevzat Özgül, Siemens S6'larda Telsim'in sübvansiyonu olduğunu ve bu marka cep telefonlarında Telsim kart kullanma zorunluluğunun bulunduğunu söyledi. Özgül, ‘‘Telsim, şebekeye daha fazla abone kaydedebilmek için bazı markalarla anlaşarak o markanın cihaz bedelinin bir kısmını kendi karşılıyor. Karahacıoğlu'nun telefonu da bunlardan. Ancak, Telsim'in sübvanse ettiği telefonu başka bir kartla kullanmış. Satın alınırken, faturaya Turkcell kartına ait bir cihazın seri numarası yazılmış ve hem Türk Telekom, hem de Telsim aldatılmış’’ dedi.

Sübvanse ettikleri telefonların üreticisi ile anlaşıp, şifre uygulaması başlattıklarını ve bu yolla telefonların başka bir kartla kullanmasını da önlediklerine dikkat çeken Özgül, ‘‘Ancak, Siemens S6'ların ilk partilerinde şifre bulunmuyordu. Karahacıoğlu'nun telefonu ilk parti gelen telefonlardan. Cihaz arızalanıp servise gelince anakartı değişti. Anakart değişince de şifre otomatik olarak devreye girdi. Böylece, telefon başka bir kartı kabul etmemeye başladı’’ dedi.

90 DOLARI BİZDEN

Telsim'in 290 dolarlık bir cep telefonunun 90 dolarını ödediğine değinen Özgül, bunun sonucunda da Telsim'in kendi kartının kullanılmasını istemesinin doğal olduğu görüşünü savunuyor.

Telsim daha önce sübvanse ettiği telefonlara şifre koymak yerine bu telefonları satın alan abonelerine bir sözleşme imzalatıyordu. Bu sözleşmeye göre, sübvanse edilen telefonu alan abone bir yıl süreyle telefonunda Telsim'in dışında herhangi bir kart kullanmayacağını taahhüt ediyordu. Bir yılın sonunda ise abone isterse başka, bir kart kullanma özgürlüğüne sahip oluyordu.

Oysa Telsim şimdi, yeni uygulamasıyla aboneye hizmet verse de vermese de telefon hurdaya çıkana kadar kendi kartını kullanmaya mahkum ediyor. Abonenin kart seçme özgürlüğünü tamamen elinden almış oluyor.

Tüketicilerden özür dilerim

Geçen hafta Pazartesi günü bu köşede, sizlerin sorunlarına ayırmamız gereken epey genişçe bir yerde, Radikal Gazetesi'nde yazı yazma şansını elde etmiş, ne idiğü belirsiz birine cevap verdim.

Ancak, sonraki yazılarından anladım ki, adamın amacı kendini reklam etmekmiş. Aklı sıra beni karalamaya çalışacak. Ben de hep ona cevap vereceğim. Böylece piyasada isim sahibi olacak. Sinirlerime hakim olamadım. O hataya bir kere düştüm.

Özellikle bizim köşemiz, onun bunun desteksiz saldırılarına cevap verip, gazeteler arası mektuplaşma köşesi değil. Onu Radikal'deki malum kişi gibi boşa kürek sallayanlar yapabilir. Bizim işimiz, tüketicilerin sorunlarını çözmeye çalışmak, onların sesi olmak.

Bu yüzden, size ayırmamız gereken büyükçe bir yeri, ‘‘gereksiz bir cevap yazısına’’ ayırdığım için, hepinizden özür dilerim.

Siemens anlaşmayı yenilemedi

Telsim'in şifre uygulaması başlatarak abonenin şebeke seçme özgürlüğünü tamamen elinden almasının ardından Siemens, bu firmayla olan anlaşmasını yenilemedi. Distribütör olarak Gen-Pa ile anlaşan Siemens'in Türkiye temsilcisi Simko yetkililerinden Remzi Mirdoğan ‘‘Bu anlaşmayla Siemens, Türkiye'de telefon satışını ve pazar payını artırabilirdi. Ancak, tek bir şebekeye bağlı kalmak doğru değil. Bu nedenle Telsim'le anlaşmamızı yenilemedik. Eylül ayından itibaren de ithal ettiğimiz telefonlarda SİM kart kilidi bulunmuyor. Artık, şebeke seçim hakkı abonenin elinde’’ dedi.

Bu arada Telsim, ile Gen-Pa arasında Siemens S6'ların fiyatını düşürme yarışı başladı. İlk olarak Telsim, elinde bulunan şifreli telefonların fiyatını düşürdü. Anlaşmanın sona ermesiyle birlikte Siemens S6'ları 19 milyon 900 bin liradan satmaya başladı. Gen-Pa da Siemens S6'ları aynı fiyattan vermeye başlayınca Telsim bu kez telefonun fiyatını 9 milyon 900 bin liraya düşürdü.

Fatura vermeyeni şikayet edin

Alış-verişlerimizde bir ürünü satın alırken vergisini de Katma Değer Vergisi adı altında ödüyoruz. Ödediğimiz bu verginin satıcının cebinde kalmayıp devlete ödenmesini sağlamak için mutlaka fiş ya da fatura almak zorundayız. İstediğiniz halde satıcı belge vermeye yanaşmıyorsa vergi dairelerine şikayet edebilirsiniz. Okuyucularımızdan Ahmet Pınar, bu konuda örnek bir davranışta bulundu.

Ahmet Pınar, iki kızını üniversiteye hazırlık kursları için Bakırköy'deki Değişim Dersanesi'ne göndermiş. Kurs ücreti olan 144 milyon lirayı taksitle ödemiş. Ancak taksitleri öderken, istediği halde fatura verilmemiş. Israrları karşısında ancak 68 milyon liralık fatura alabilmiş.

Ödediği ücretlerin tamamının faturasını alamayan Pınar, bu kazançların vergiye yansıtılmadığını vurgulayarak hem Hürriyet'in Tüketici Köşesi'ne hem de İstanbul Defterdarlığı'na şikayette bulundu. Şikayet üzerine bir araştırma yapan İstanbul Defterdarlığı, Değişim Dersanesi'nin 76 milyon liralık gelir karşılığı fatura düzenlemediğini ve kayıtlara yansıtmadığını tesbit etti. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre Değişim Dersanesi'ne ceza kesildi.

Yazarın Tüm Yazıları