Trilyonluk ödül vurgununu İspanya Piyangosu önledi

İSPANYA Piyango İdaresi, ‘Trilyonluk ödül kazandınız’ diyerek, Türk şirketlerini dolandırmak isteyen uluslararası dolandırıcılık şebekesini ortaya çıkardı.

Piyango İdaresi, iki üyesi yakalanan çetenin yüzlerce Türk şirketini dolandırmasını önlemek için de internetteki sitesinden Türkçe duyuru yayınladı. ‘Para kaptırmayın‘ uyarısında bulundu.

PİYANGO İdaresi (Loterias y Apuestas del Estado), Türklerin ödül zaafından yararlanarak internette sitesi bulunan yüzlerce Türk şirketini ağına düşürmeye çalışan bir uluslararası dolandırıcılık şebekesinin ortaya çıkmasını sağladı. Vurgun, çetenin banka hesap numarasına 2 bin 800 euro (5 bin YTL) yatıran Türk şirketlerinin, kazandıkları trilyonluk ödülü almak için İspanya Piyango İdaresi’ne başvurmaları üzerine ortaya çıktı.

Türk şirketlerinin başvurusu üzerine harekete geçen İspanya Piyango İdaresi, iki çete elemanının yakalanmasını sağladı. Ayrıca, internetteki sitesinde Türkçe açıklamaya yer vererek, Türk şirketlerinin şebekeye para kaptırmamaları konusunda uyarıda bulundu.

YÜZLERCE MEKTUP: Geçtiğimiz ay internette sitesi bulunan Türk şirketlerine İspanya Piyango İdaresi’nin antetli kağıdına yazılmış yüzlerce mektup gönderildi. İdarenin Uluslararası Piyango Kamisyonu Başkanı Anthonio Pablo’nun imzasıyla gönderilen mektuplarda, 30 Ocak’ta internette sitesi bulunan Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerindeki 6 milyon şirket arasında düzenlenen çekilişte 615 bin 800 euro ödül kazandıkları bildirildi. La-primitiva adlı güvenlik şirketi tarafından sigortalanan bu ödülün bankadan alınabilmesi için 2 bin 800 euro olan sigorta bedelinin Stephen Patrick adına Western Union’la Madrid’e gönderilmesi isteniyordu. Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın yaptığı araştırmaya göre, trilyonluk bu ödül uğruna 2 bin 800 euroluk sigorta bedelini inceleme gereği bile duymadan ödeyen Türk şirketleri, İspanya Piyango İdaresini aramayı ancak, vaadedilen ödül hesaplarına yatmayınca akıl etti. İspanya Piyango İdaresi, adı kullanılarak Türk şirketlerinin dolandırıldığının anlaşılması üzerine, Madrid polis teşkilatıyla işbirliği yaptı. Bunun sonucunda, çetenin iki elemanı yakalandı.

İKİ ŞİRKET YATIRDI: Yapılan araştırma sonucunda, vurgunun Stephen Patrick adına para yatıran iki Türk şirketiyle sınırlı olmadığı, yüzlerce şirketi de kapsadığı ortaya çıktı. Piyango İdaresi, bu uluslararası dolandırıcılık çetesiyle ilgili olarak internetteki sitesinde açıklama yaparak, tüketicileri uyarma yoluna gitti. İspanyolca ve İngilizce’nin yanı sıra Türkçe olarak da yayınlanan bu uyarıda, bir suç çetesinin bazı ülkelerde, sahtecilik yaparak, İspanya Piyangosu’nun itibarını ve ticari isimini kullanmaya çalıştığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, örgüt üyelerinin tüm dünyada kolaylıkla hareket edebildiğine de değinilen açıklamada, ‘cep telefonları, posta kutuları, geçici veya sahte adresler (resmi İspanyol teşkilatlarının gerçek adresleri dahil), kullandıkları gibi, itibarlı kurumları çağrıştıracak isimlere de yer veriyorlar’ denildi.

ÖDEME YAPMAYIN: Aynı zamanda çeşitli bankaların antetli kağıtlarıyla, imzalar üzerinde de tahrifat yapıldığının belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, ‘Sahteciliği gerçekleştirmek için genel olarak izlenen yol, potansiyel kurbanlara çekilişe katılmasa dahi önemli bir ödül kazandığı bildiriliyor. Bu ödülle ilgili olarak ödenmesi gereken vergiler, banka masrafları, teslimat bedelleri ya da sigorta işlem ücretlerinin ödenmesi isteniyor. Dolandırıcılar, genellikle potansiyel kurbanlarını bu ödemelerin yapılması için zamanın çok kısa olduğu ve ödüllerini almak için sürelerinin dolmakta olduğu konusunda da uyarıyor. Oysa, İspanya Piyango İdaresi, dağıttığı ödüllerde, talihlileri vergi ve tüm yükümlülüklerden muaf tutuyor. İspanyol Polisi, İspanya’da faaliyet gösteren bu grupların bazı elemanlarını şimdiden tutuklamış ve haklarında yasal işlem başlatmıştır. Bu nedenle, İspanyol Piyangosu’yla bağlantılı olduğu söylenen ödüllerle ilgili hiç bir ödeme yapmayınız’ deniliyor.
Yazarın Tüm Yazıları