Trafikte bisiklete yer açın

İZMİR Bisiklet Derneği, “Bisiklet bir ulaşım aracıdır, trafikte bize yer açın” sloganıyla, ciddi ve bilimsel çalışmalarla uygun şartları sağlayarak bisiklet sayısını artırmayı planlıyor. Şehrin bir ucundaki işlerine bile bisikletle giden üyeler, tüm ulaşım araçlarının da kendilerine uygun hale getirilmesini istiyor.

Haberin Devamı

Aslına bakarsanız haklılar, uygun yollar olsa, ben de bisiklet kullanacağım. Böylelikle, en azından bazı günler, trafikte bir araba azalacak. Dernek Başkanı Mustafa Karakuş, yardımcısı Murat Seles ve üyelerle hem sohbet ettik, hem de bisiklete bindik.

Belediyeler araçları azaltmayı düşünmeli

Mustafa Karakuş
(İzmir Bisiklet Derneği Başkanı)
?Elektronik mühendisiyim, Alsancak’taki evimden Gaziemir’deki işime bisikletle gidiyorum. Aslında yolum 14 kilometre, ama trafiğin yoğun olduğu bir yol. 30-40 dakikada gidiyorum.
?Dernek nasıl kuruldu?
?Önceleri İstanbul’daki Bisikletseverler Derneği İzmir Temsilcisi’ydik. 2007’de kendi derneğimizi kurduk. 345 resmi, 5 bin kadar bizi takip eden fahri üyemiz var. ‘Bisiklet bir ulaşım aracıdır, İzmir’de bisiklete yer açın’ diyoruz. Daha çok önem, bisiklet yolları, park yerleri istiyoruz.
?İzmir’de bisikletli oranı ne?
?Binde bir bile değil. Ama potansiyel çok yüksek. Güvenli yollar yapılır, gerekli şartlar sağlanırsa sayı çok artacaktır. Bisiklet sayısı artınca araba sayısı ve hava kirliliği azalıyor, insanların fiziki ve ruhsal sağlığı artıyor. Daha az doktora gidiyorlar, devlete yükleri bile azalıyor.
?Belediyeler bisiklet konusunda ne düşünüyor?
?Belediyeler, araba sayısını azaltmak yerine, ‘Daha çok arabaya nasıl yer açarım’ diyor. Bu da bisiklet yollarından geçiyor. Geçtiğimiz günlerde, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı ve teknik elemanlarıyla bisiklet yolları üzerinde çalışmak için görüştük.

Haberin Devamı

İzmir’de turistik amaçlı Tin Tin kullanılmalı

?Tin Tin’in İzmir’de kullanımı mümkün olacak mı?
?Kruvaziyerler ile gelen turistleri de bisikletler ya da ‘Tin Tin’ gibi motorsuz aletlerle müzelere taşımak gerekiyor. Bu ‘pedicab’ler tüm dünya şehirlerinde turistik amaçlı kullanılıyor. İzmir’de de olmalı,
biz çok yakıştığını düşünüyoruz. Gerçi taksiciler ve faytoncular
biraz tepki gösteriyor, ayrıca vergi problemi var ama
‘Tin Tin’ İzmir’e yakışıyor. 

Şehir içine girmemizi istemiyorlar

Murat Seles (Bisiklet Derneği Başkan Yardımcısı)
      ?Siz de işinize bisikletle gidiyor musunuz?
?Kimyevi madde ithalatıyla uğraşıyorum. Gıda çarşısındaki işime bazen bisikletle gidiyorum. Arabayla yarım saatte gideceğim yere 15 dakikada gidiyorum.
      ?Belediyelerin size yaklaşımı nasıl?
       ?Belediye başkanlarımız otoyola çıkmamızı, şehir içinde bisiklete binmemizi istemiyor. Dikkatsiz sürücüler yüzünden başımıza bir şey gelebileceğini söylüyorlar. Ama biz bu anlayışı değiştirmek, şehir içinde de rahatça bisiklet kullanabilmek istiyoruz. Paris’te belediye 20 bin 600 bisiklet kiralamış ve araçlarda yüzde 46 azalma olmuş. Aynısı neden İzmir’de olmasın?

Haberin Devamı

Balkanlar’a
eskisi gibi
mektup
götüreceğiz
?Dernek olarak neler yapıyorsunuz?
       ?Her hafta sonu şehir dışına gezilerimiz oluyor. Ayrıca bisiklete binmeyi bilmeyenlere de eğitim veriyoruz. Yeni bir proje için İzmir’e Hakkari’den gelmesi planlanan öğrencileri de bisiklete bindirmeyi teklif ettik. İzmir’deki her türlü destek projesinde biz de varız.
?Değişik projeleriniz var mı?
?Balkanlar’a eskisi gibi karayoluyla, bisikletle mektup götürmeyi düşünüyoruz. Her yıl, 10 Kasım’da ‘Ata’ya Saygı Turu’ yapıyoruz ve İzmir’den Ankara’ya 5-6 günde bisikletle gidiyoruz. Bornova Belediye Başkanı ile üniversite öğrencilerine yönelik bir organizasyon yapmayı planlıyoruz.

Haberin Devamı

Yunanistan’da 1100 kilometre yaptık

Nilgün Bilgin Gener (Emekli Dış Ticaret
Uzmanı)
?Ortaokul yıllarından itibaren bindiğim bisikleti 10 yıldır daha aktif kullanıyorum. Gökova’ya, Yunanistan’a gittik. 2007’de ‘Ege’nin 2 Yakasını Küresel Isınmaya Karşı Birleştirelim’ temasıyla 13 bisikletçi Yunanistan’da bin 100 kilometre yaptık. 2 Yunanlı bisikletçi ile İzmir’den Selanik’e kadar birlikte pedal bastık, Atina’ya gittik.

83’ünde sağlıklı ve triatlona katılıyor

Oktay Tiyanşan (Emekli Teknisyen)
?83 yaşımdayım. 1951-52’de Türkiye Bisiklet Yarışı’nda 3 ve 4’ncülük derecelerim var. Çeşme’de triatlon, Alanya Dim Çayı’nda rafting triatlon yaptım. 10 yıl önce 73 yaşımdayken Bianchi’nin sponsorluğunda Bodrum’a pedal bastım.
?Sağlığınız nasıl?
?Senede bir kez doktora gidiyorum, sadece aspirin alıyorum. Çok şükür sağlık problemim yok. Nisan- mayıs aylarında sponsorlarımla İzmir’den Çeşme’ye bisikletle gideceğim.
?Yüzme, koşu, bisikletten oluşan triatlonda da mı yorulmuyorsunuz?
?Geçen sene Çeşme’deki Uluslararası Triatlon Yarışması’na katıldım. Bana ‘Artık sen de çocuk oldun, 11-15 yaş grubuyla yarışacaksın’ dediler. Gerçi ben onların parkurlarından daha uzun mesafeler gidiyordum, zaten yarışta genç çocukları geçebilecekken hep gerisinde kalmaya çalıştım. ‘Bu yaşlı dede bile bizi geçti’ diyerek moralleri bozulmasın diye....

Haberin Devamı

İş kıyafetimle biniyorum, rahatsız olmuyorum

Gülsim Dolgun (Doktor)
?Bisiklete çocukken Ödemiş’te başladım. 10 yaşımdan sonra günlük hayatta kullanmamıştım. İzmir’de ulaşımdaki sıkıntıyı görünce aklıma geldi, ama yaşım 40 olmuştu, doktor olmuştum, hiçbir arkadaşım kullanmıyordu. ‘Acaba ne derler’ diye düşündüm. 5 yıl sonra deneyince ne kadar harika bir araç olduğunu hatırlayıp devam ettim.
?Bir kadın olarak bisikletle sorun yaşıyor musunuz?
?Önceleri pantalonla kullanıyordum ama 2002’de bir danışman hocamız etek ve elbiseyle de bisiklet kullanmanın mümkün olduğunu öğrettiğinden beri işe istediğim kıyafetle bisikletle gidiyorum. Önceleri bakıyorlardı ama şimdi alıştılar. Ayrıca İzmir’in bu anlamda da farkı var. Büyük saygısızlık ve rahatsızlık yaşamadım. Zaten kırmızı ışıklarda mutlaka yanyana geliyoruz çünkü biz yetişiyoruz.

Haberin Devamı

Düğünümüze de gitmeyi becerdik
?Siz düğününüze de bisikletle gitmişsiniz..
?Eşim bana hep destek oldu. Bisiklete şık olarak da binileceğini göstermek için düğünümüze bisikletle gitmeye karar verdik. Ben gelinlikle, eşim damatlıkla nikahımızı kıyan Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ takım elbiseyle bisiklete binerek şehirde gezdik.
?Bisikleti işi gereği kullananlar da var değil mi?
?Biz trafiğe çıkmasak da apartman görevlileri, kuryeler, çiçekler, eczane elemanları mutlaka bisikletle trafiğe çıkacak. Sonuçta sadece gezinti yolları kesinlikle yetmeyecek.

Ulaşımdaki herkesin katıldığı panel düzenleyeceğiz

Murat Karaca
(Bisiklet Derneği Genel Sekreteri)
?Web tasarım, yazılım işiyle uğraşıyorum. 2-3 yıldır bisikletin İzmir’de ulaşım aracı olarak kullanılması için çalışıyor, bisikletlerin trafikte karşılaştığı sorunlarla ilgili bir panel yapmayı düşünüyoruz. İZULAŞ’tan, taksicilere kadar trafikte bulunan tüm unsurların katılımını sağlamayı planlıyoruz.
?Siz günlük hayatta bisikleti nasıl kullanıyorsunuz?
?Ben Karşıyaka’dan Güzelyalı’daki ofisime bisikletle gidiyorum. Bazen vapurla bazen de karadan gidiyorum. Zor oluyor ama, çok keyifli. Bisiklet yolu olmaması, araçların bisikletlere olan saygısızlığı maalesef bir engel. Mevcut bisiklet yolu sadece spor ve gezinti için yapılmış, ulaşımdan uzak bir yol. Körfez boyunca kesintiye uğruyor.
?Toplumda bisikleti algılamada bir sorun var sanıyorum..
?Bisiklet sadece spor olarak algılanıyor. Avrupa’da bisiklet tamamen ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Biz de bu yönde çalışıyoruz. İnsanların günlük kıyafetleriyle başlarında kasklarıyla işe, okula giderken bisikleti kullanabilmelerini istiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları