Tiraj şampiyonu kataloğun yeni sayısı çıktı

İndirim dönemini kapatan İkea, 2007 kataloğunu iki gün önce dağıtmaya başladı. Ben şahsen olayı heyecanla karşıladım, zira evdeki bir önceki katalog, Eylül 2005’ten bu yana haftada en az iki kez karıştırıldığından lime lime olmuştu. Bir de her sayfada hangi ürünlerin bulunduğunu tek tek ezberlediğimden artık boş boş bakmaya başlamıştım.

Yeni kataloğun ana teması "Eviniz herşeyden önce gelir". Yaz bitip, sonbahar ve kış yaklaşırken herkes yavaş yavaş evlere kapanacak ya, bu zorunlu mahkumiyeti sıkıntı değil eğlence vesilesi yapabilirsiniz diyorlar. İçindeki fiyatlar şubat 2007’ye kadar geçerli olacak.

Türkiye’de 1 yılı geride bırakan firma, "Daha da Düşük Fiyat" adlı yeni bir fiyatlandırma sistemine başlamış. Mağazada satılan 6 bin 500 ürünün bin 200 tanesi "Daha da Düşük Fiyat" etiketiyle satılıyor. Bakın bunu nasıl sağlıyorlar:

Bu yıl ürünlerin çoğunda farklı malzemeler kullanarak, aynı kaliteyi daha düşük fiyatlarla satmaya başlamışlar. Fiyatlar düştükçe, ürünlere olan ilgi arttığından daha çok sipariş vermişler. Daha çok sipariş verdikçe üreticiler fiyatları daha da düşürmüş. Onlar da bu düşüşü tekrar fiyatlara yansıtmışlar.

Yeni katalogda yeni olan tek şey fotoğraflar değil tabii. Ürünlerin büyük bölümü de değişmiş. Bazıları tamamen yeni, bazılarının değişik versiyonları çıkmış. Örneğin Klippan kanepeye yeni bir kılıf tasarlamışlar, bayıldım. İkea her yıl toplam ürün sayısının 3’te birini yeniliyor. Bu demektir ki, bu haftadan itibaren mağazalarında 1814 tane yeni ürün olacak. Katalogda bunların 820 tanesini görebilirsiniz.

Kataloğu almak için mağazaya gittiğimde, yeni ürünlere de baktım tabii. Dikkatimi ilk çeken şey yastıklar oldu. Envai çeşit var. Bir kısmı yeni, bir kısmı geçen sezondan kalma. Üzerinde keçe yama olan yuvarlak yer yastıklarına bayıldım. Geçen sezon parama kıyıp alamadığım üzeri işlemeli yastığın fiyatı, bu sezon düşmüş. Bir yüzü goblen küçük yastıklar da harika. Gidin bakın işte, bir sürü yastık var.

Yeni çıkan üçlü mum setlerinden aldım. Adı Tindra. Biri çikolatalı, biri vanilyalı, biri de karamelli kek aromalı. Yaktığınızda, evin içi pastane gibi kokuyor. Benim mutfak lavabom kullanılmamaktan resmen tozlandığından, arada bir yakıp kokusunu komşulara gönderiyorum. Çünkü korkarım beni hapla beslenen bir tür uzaylı ya da dolapta uyuyan android filan sanıyorlar. Çikolatalı kek kokusunu alınca içlerine serin sular serpiliyordur.

İKEA’NIN TOP 5’İ

Ben İkea’dan genellikle ufak tefek, taşınabilir parçalar satın alıyorum da, başkaları ne alıyor diye merak ettim. İşte Türkiye’de İkea’nın top 5’i. Bir yıldır bizde en çok bu ürünler satıyor.

1. Ektorp ikili kanepe: Fiyatı 629 lira. Yataklı olanını 1.295 liraya satıyorlar. Bu sezon İngiliz stili çiçekli yeni bir kaplama kullanmaya başlamışlar.

2. Jokkmokk yemek masası ve 4 sandalye: Hepsinin toplam fiyatı 199 lira. Masif çamdan yapılmış.

3. Bumerang askı: 8’li elbise askısının fiyatı 4.95 lira. Ahşap, antika vernik görünümlü.

4. Detolf cam vitrin: 89 liraya satılıyor. Sertleştirilmiş cam kullanılmış. 3 rafı var. Bizimkiler daha ziyade gümüşlük niyetine kullanıyormuş.

5. Rotera fener: Hani şu eski denizci tipi fenerlere benziyor. İçinde mum yanıyor. Bende de bir tane var. Fiyatı 7.95 lira.

Rakamlarla katalog

Bu yıl tam 100 milyon katalog basıldı.

Hepsinin toplam ağırlığı 650 bin sumo güreşçisinin ağırlığına eşit.

Tümünü üst üste koyarsanız, yüksekliği 4 bin Eyfel kulesi ediyor

Yan yana koyarsanız dünyanın çevresini 175 kez dolaşıyor

Kataloglar 13 tane jumbo jet airbus uçağı doldurabiliyor

Transferleri için 100 bin palet ve 3 bin 400 römork kullanılıyor

2007 kataloğu Türkiye’de 2 milyon 500 bin tane basıldı

İçinde 2 bin 600 ürün var
Yazarın Tüm Yazıları