Tezkere ve DTP

TÜRKİYE’ye bir savaş kapısı aralayan tezkere kararıyla koltuklarım kabarmadı. Savaş hayata inen en büyük darbe, savaş her taraf için çöküş.

Irak savaşının ürettiği şiddet bizi de içine çekiyor.

Türkiye öyle bir noktaya sürüklendi ki, tezkerenin çıkmaması çıkmasından daha kötü olacaktı. Ve ben, savaş karşıtı biri olarak geldiğim bu noktada hiç de rahat değilim.

Buraya gelmeyebilirdik, eğer durumu değiştirme gücü elinde bulunan iki siyasi parti, zamanında fırsatları iyi değerlendirebilseydi.

Hangileri diye soracaksınız.

Saklı gündemlerine öncelik verip Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde gerekli çabayı sarf etmemiş olan AKP ve DTP.

Avrupa Birliği sürecinde AKP’nin reformlara gereken hızı verememiş olması bunun bir nedeni ise, DTP’nin de Kürt halkının şikayetlerine çare bulmaktaki isteksizliği, PKK’nın mümesilliği bugün içine düştüğümüz şiddet sarmalının en önemli ikinci nedeni.

AKP, tek başına iktidarda olduğu beş yıl içinde attığı sınırlı adımlarla bile güneydoğuda DTP’yi yenilgiye uğrattı. PKK’nın kitle temelini sarstı.

Sadece insanların avuçlarına bırakılan yardımlarla kalınmasa ve AKP bölgenin kalkınması için etkili projeleri hayata geçirebilseydi, bölgedeki yerel yönetimlere karşı kucaklayıcı bir politika geliştirebilseydi, günübirlik çıkışlar yerine Kürt meselesiyle ilgili köklü bir vizyon ortaya koyabilseydi bugün durum farklı olurdu.

* * *

ŞİDDET
yerine, Türkiye’nin barışçı çözüm yollarını geliştirmesinin önündeki bir başka engel de DTP.

Kürt kökenli halkın temsilcisi olduğu iddiasıyla siyaset yapan DTP’nin Meclis konuşmalarını dikkatle izliyorum.

DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, önceki gün Meclis’te yaptığı konuşmada, "Birbirimize güvenmeye ihtiyacımız var. Çekilen acılar ortak acılardır. Dökülen her damla kanın bizi biraz daha acılı topluma dönüştürdüğünü herkes görüyor. Demokratik tartışmayı gündemimize almak zorundayız" diyor.

Kanlar niye dökülüyor? Bugün Türkiye’de demokratik tartışma mümkün değil mi? Bu tartışmadan kim kaçınıyor?

DTP, bugüne kadar demokratik kazanımları genişletmek için ne yaptı?

Kürtçe kursları, iflas ederken belediyeler bunların devamı için kıllarını bile kıpırdatmadılar. PKK’ya genel af için kampanya ile meşguldüler.

DTP’nin Meclis’teki grubu, Türkiye’de Kürt meselesinin şiddet parantezinde kurtarılmasında önemli rol oynayabilir. Gerçekten demokratik tartışmaya katkıda bulunabilir eğer takıyyeyi bir kenara bırakabilirse tabii.

* * *

TEZKERE
kararı hükümetin elinde. Bu kararı, Türkiye’yi sonu belirsiz bir savaşa sürükleyen bir karar olmaktan, siyasi pazarlık gücünü artıracak bir araç haline dönüştürmek hükümete bağlı.

Bu süreçte, AKP hükümetinin siyasi yeteneği kadar, DTP’nin teröre karşı göstereceği tavır da önemlidir.

DTP, savaşa karşıysa şiddete karşı olduğunu da net ve inandırıcı biçimde ortaya koymalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları