Testis varisi gençlerin de başına gelebilir

Varis sadece bacaklarda görülen bir sorun değil. Testislerdeki toplardamarlar da genişliyor yani varisleşebiliyor. Çok sayıda erkek, buna bağlı testis ağrısı veya kısırlık sorunuyla karşı karşıya

Haberin Devamı

Testislerdeki damar genişlemesine varikosel deniyor. Her yüz erkekten 15’inde var. Ergenlikten itibaren her yaşta görülebilen varikosel, bazı erkeklerde ağrı ve kısırlık yaparken, bazılarında belirti vermiyor. Çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 35-40’ında varikosel saptanıyor.  Neden kısırlığa yol açtığı henüz net değil. En fazla kabul gören tez, testislerdeki sıcaklık artışı. Özellikle sürekli oturarak çalışan, vücut yağ oranı yüksek ve sıcağa maruz kalan erkeklerde, varikoselin sperm üretimini bozucu etkisi de artıyor. 
Doğan Hastanesi üroloji uzmanı Prof. Dr. Kamuran Bircan, “Çocuk sahibi olmakta zorluk yaratması nedeniyle, daha çok genç erkeklerde araştırılıyor. Bu nedenle de sadece onların sorunu gibi algılanıyor ama değil” diyor.
Sperm sayımının düşük çıkması, tek başına varikosel tanısı almaya yetmiyor. Fizik muayene veya ultrasonografi gerekiyor. Genellikle sol testiste oluyor. Tanıdan sonra sıklıkla ameliyat gündeme geliyor. Oysa saptanması tek başına ameliyat nedeni sayılmıyor Bircan, “Eğer varikosel fizik incelemede saptanamıyorsa veya saptanmasına rağmen spermiogramı (sperm sayısı) normal değerlerdeyse ameliyat önerilmiyor” diyor.
Üroloji uzmanı Dr. Emre Bakır
ise elle muayeneden ayrı, dışarıdan belli olacak kadar genişlemiş ve
ağsı bir yapı almışsa (üçüncü derece deniyor) mutlaka düzeltilmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü ileri düzeyde varikoseli olan erkeklerde, spermin DNA’sı da bozuluyor. Bunlarda yardımcı üreme teknikleri (tüp bebek yöntemleri) kullanıldığında embriyo kalitesi kötü oluyor. Sonuç olarak gebelik oluşmuyor. Dr. Bakır, “İki-üç kez tüp bebek denemesi sonrası gebelik oluşmamış, ileri derecedeki varikoselli hastalarımda ameliyat sonrasında doğal yolla gebelik oluştuğunu gözlemledim. Bu yüzden sperm parametreleri bozulmuş ve üçüncü derece varikoseli olan erkeklerde ister doğal yolla, ister yardımcı üreme teknikleri öncesinde varikosel operasyonunu öneriyorum. Ancak sadece azoospermi (sperm sayısı düşük) saptanmış erkeklere ağrı şikayeti olmadığı sürece varikosel operasyonu
gerekli değil ” diyor.

Haberin Devamı

EN AZ İKİ-ÜÇ KEZ SPERM SAYIMI

Haberin Devamı

Sperm sayımı mutlaka gerekli. Hatta en az 2-3 kez sperm analizi yaptırmak lazım. Çünkü sperm çıkışı farklı zamanlarda kontrol edilmeli ve ortalamasına göre karar verilmeli. Dr. Bakır, “Çoğu zaman sadece bir kez sperm analizi yapılıp, onun üzerinden hastalara operasyon kararı veriliyor. Erkeklerinde sperm çıkışı çok çeşitli nedenlerden etkilenebilir. Yani spermlerin de iyi günü, kötü günü olabilir. Hastaların fiziksel muayenesini, varikosel teşhisi koymada ultrason incelemesine üstün tutuyorum. Çünkü, bence ameliyat edilmesi gereken varikosel, elle muayeneyle veya dışarıdan rahatlıkla tespit ediliyor düzeyde olmalı. Yardımcı teşhis yöntemi olarak ultrason istiyorum” diyor.

Haberin Devamı


UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ:
Bebek ağlıyorsa mutlaka bir nedeni vardır. Hızlıca sallamak sakinleştirir, susturur ve nihayet uyutur.    

DOĞRU:
Bebekler günde 3-4 saat hiçbir neden olmaksızın ağlayabilir. Bu durumda sakın sarsmayın, hızlı sallamayın. Beyin hasarına yol açabilirsiniz. Kendinizi çok yorgun ve sinirli hissettiğinizde bir yakınınızdan destek alın.


SAĞLIĞIM İÇİN

Toprak Sergen (Oyuncu)


MUTLAKA YAPARIM:
Doğayla bağlantımı hiçbir zaman kesmem. Doğanın iyileştirici ve rahatlatıcı
gücüne inanıyorum. Kickboks, yüzme, dalış, sörf, kayak, fitness, tırmanış, masa tenisi gibi sporlarla haftada 3-6 antreman yapıyorum. Soframdan süt ve süt ürünlerini, meyve ve sebzeyi eksik etmem. Tuz, un ve yağdan kaçınırım. Bol uyurum, altı ayda bir check-up’tan geçerim.

Haberin Devamı

ASLA YAPMAM:
Hayata negatif bakan, yaşam enerjisi düşük ve sıkıcı kişilerle birlikte olmuyorum.

MUTLAKA YAPACAĞIM:
Doğanın içinde zaman geçirmeye devam. Aynı fikirde olanlara www.dogasenicagiriyor.tv’yi öneriyorum.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ


Kalplere adanmış bir hayatın anıları

 

Türkiye’de kalp ve damar cerrahisinin öncülerinden Prof. Dr. Aydın Aytaç anılarını ‘Kalbe Adadığım Bir Hayat’ kitabında topladı. Kitap, ünü ve saygınlığı sınırları aşan Aytaç’ın anıları olmasının ötesinde, Türkiye’deki yenidoğan, çocuk ve yetişkin kalp ve damar cerrahisinin kuruluş ve gelişimine de tanıklık ediyor. Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 20 lira.


TAMAMLAYICI TIP


Günde iki şişe maden suyu

Haberin Devamı


Maden suyu vücudu hem içten hem de dıştan besleyen doğal bir yöntem. Günde iki şişe tüketmeye gayret edin. Bu miktar, günlük ortalama mineral ihtiyacınızı karşılar. Ter, solunum ve idrarla kaybolan minerallerin yerine gelmesi için maden suyundan destek alabilirsiniz. Ancak kalp, böbrek ve hipertansiyon sorununuz varsa dikkatli tüketin.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları