Temel’in mezar taşındaki yazı

TEMEL hastalanmış. Eşine, çocuklarına ve yakınlarına "Uşaklar, hastayum. Kendimi iyi hissetmeyrum" demişse de onları bir türlü inandıramamış.

Temel bakmış kimse inanmıyor, kendine göre hazırlığını yapmış hatta mezarını bile hazırlatmış.

Bir süre sonra, Temel’in durumu ağırlaşmış ve ertesi gün ölmüş.

Ailesi ve yakın dostları, cenazeyi defnederken, Temel’in yaptırdığı mezarı ve mezar taşındaki şu yazıyı görmüşler;

"Size hastayum, hastayum dedim, bir türlü inandıramadum. Nasıl, şimdu inandinuz mu?"

SON VERGİ VE ZAMLAR

İlk kez geçen yıl, ardından da son bir aydır "Belediye gelirlerini artırmak için, yeni vergi ve harçlar ile mevcutlara zam geliyor" diye yazdık. Her yazdığımızda ya da TV’de açıkladığımızda, Maliye Bakanı ya da ilgili bürokratlar "Yok böyle bir şey. Yeni vergi de zam da yok. Bunlara inanmayın!" diye açıklamalar yaptılar. Hatta Maliye Bakanı bir ara dayanamayıp "Şükrü Hoca ekonomi yerine magazin haber yazıyor" diye açıklama bile yapmıştı . Ardından da "Emlak Vergisi her yıl enflasyon oranında artar. Enflasyona uyum için yeniden değerlendirilir." diye devam etmişti (Bkz. 11 Eylül 2005 tarihli Akşam).

Evet, şimdi bakıyoruz; "magazin haber" denilenler; vergi, harç ve zam olarak açıklandı. Demek ki yeni vergi, harç ve zamların kod adı "magazin haber" imiş!..

Tasarı Bakanlar Kurulu’nca imzalanıp, Meclis’e sevk edildi. Şu anda gök gürlüyor, yakında vergi, harç ve zam yağmuru başlayacak...

Örneğin, 2007’de hem emlak vergisi değeri artacak hem de emlak vergisi oranı yüzde 50 artırılacak (Tasarı Madde 8 ve 13). Daha net bir açıklama ile ödenecek vergi, yüzde 5 olarak açıklanan, 2007 enflasyon hedefinin 12 katı yani yüzde 1.200’ü kadar artacak. Hatta daha fazla... (Emlak Vergisi 19 milyon vatandaşı ilgilendirdiği için, en son durumu ve "emeklilere yönelik vergi sürprizini", gelecek hafta ayrı bir yazı konusu yapacağız).

O KADAR ÇOK Kİ..

Geçtiğimiz cumartesi, yeni gelecek vergileri, harçları ve vergi artışlarını tek tek açıkladık ve ilgili maddeleri de, parantez içinde belirttik.

İki gün önce de diğer gazeteler;

- Vatandaş sıkılmış limondan beter olacak (Gözcü),

- Sağa dön vergi, sola dön vergi (Vatan),

- Çocuk doğdu, fistan biçildi (Sabah),

Gibi ilginç başlıklarla, yeni vergi ve zamları açıkladılar.

Bu arada, Okan Müderrisoğlu ve Bülent Aydemir’in haberinde; Maliye Bakanı, İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı ile yeni vergiler getirildiği haberine "Doğmamış çocuğa fistan biçiyorlar. Yok öyle bir şey" diyerek karşı çıkmıştı. Ancak TBMM’ye ulaşan ve Unakıtan’ın da imzasını taşıyan, tasarıda, vatandaşa yeni mali yükler getirildiği belirtiliyor. Demek ki "çocuk doğdu fistan da biçildi", diye yazmışlardı.

ACI BİR GERÇEK

Bu aşamada, ülkemizde yaşanan acı bir gerçeğe dikkati çekmek istiyoruz.

Örneğin, yeni vergiler ve harçlar getirilmek isteniyor. Mevcutlara artış yapılması öngörülüyor. Bununla ilgili olarak da bir tasarı taslağı hazırlanıyor. Vatandaşı çok yakından ilgilendiren yeni vergi ve harçları, zamları yazıyoruz. Ne gibi etkileri olacağını belirtiyoruz.

Ardından yetkililer "Yok böyle bir şey", "Bunlar magazin haberi", "Doğmamış çocuğa fistan biçiliyor" gibi benzetmelerle, aslında yazdıkları doğru olan kişileri yalanlıyorlar. Halk da aldığı terbiye gereği, bu açıklamayı yapan Devlet adamına, bürokratına inanıyor. Doğruyu yazan hakkında da "Uydurma haber yazıyormuş" diye düşünüyor.

Sonra... Gerçek ortaya çıkıyor. Ne bir özür dilemek var ne de mahcubiyet... Bu yeni bir olay değil. Yıllardır aynı filmi izliyoruz.

Çocukken okuduğumuz, koyunları kurdun yediği "yalancı çoban" öyküsü vardı. Büyüdük, benzer masallar hálá anlatılıyor. Ancak o öykünün sonu hiç de iyi değildi...
Yazarın Tüm Yazıları